Gönderen Konu: Baton Kullanmanın Faydaları  (Okunma sayısı 5924 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7728
    • insan ve doğa
Baton Kullanmanın Faydaları
« : 24 Aralık 2009, 02:02:18 »
Dağcılığın insan sağlığına olan olumlu etkileri kanıtlanmış olsa da insan dağcılık yaparken vücudunu zararlı bazı yükler altına sokabilir. Vücudun ve sırt çantasının toplam ağırlığı insanın ayaklarına, dizlerine, kalçasına ve beline normalden çok daha fazla bir yük bindirir ve bu da zaman içinde eklemlerde sakatlanmaya ve bel diski kaymasına sebep olabilir. Sırt ve diz ağrılarından şikayetçi olan dağcıların sayısı oldukça fazladır.

Yürüyüşte ve dağcılıkta baton kullanmak zarar görmüş eklemlerin iyileşmesini sağlamasa da bu tip rahatsızlıkların önlenmesine önemli bir katkıda bulunabilir.

Çeşitli araştırmalar, baton kullanımının, her adımda 5 ile 8 kg. arasında bir yükü bacaklarımızdan aldığını göstermektedir. Bu, düz bir zeminde bir saatlik bir yürüyüş sırasında yaklaşık 13 tonluk bir yüke, yokuş aşağı yürürken ise 34 tonluk bir yüke eşittir.

Buradaki en önemli nokta iniş esnasında batonların sağladığı yük dağılımıdır. İniş sırasında özellikle dizlerimiz zarar verici yüklere maruz kalmaktadır ki bu yüklerin uzun dönemdeki zararları bilinmektedir.

Baton kullanımı eklem sakatlıklarını önlemenin dışında yükün vücudumuzun alt ve üst kısımları arasında daha eşit dağılmasını sağlayarak enerjimizi daha verimli kullanmamızı sağlar ve böylece daha geç yoruluruz. Dört saatlik bir tırmanış ve üç saatlik bir iniş gerektiren bir faaliyette baton kullanımı alt vücudumuza etki eden toplam kuvveti yaklaşık 300 ton civarında azaltacaktır.

Bunlar batonların tıbbi açıdan sağladığı yararlar. Batonlar ayrıca aşağıdaki durumlarda dengemizi sağlamamıza da yararlar.

*Islak ve kaygan zeminde
*Kar üzerinde iz açarken
*Sırtlarda, rüzgarlı ve fırtınalı havalarda
*Çarşak çıkarken


Batonlar kötü zeminde ya da havada kayıp düşmemizi önleyerek yaralanma riskimizi de düşürürler. Günümüzde dağcılar genellikle daha rahat taşınabildikleri ve zemine göre uzunluğu ayarlanabildiği için teleskopik batonları tercih etmektedirler. Modern teleskopik batonlar 2 ya da 3 parçadan oluşurlar ve hafif olmalarına rağmen oldukça sağlamlardır. Elinizin fazla sürtünmeye maruz kalmaması için genelde tutulan bölüm ergonomik bir dizayna sahiptir ve yükü elden bileklere aktarmak için bilek perlonları vardır.

*3 parçalı teleskopik batonlar çantada daha kolay taşınabilirler fakat iki parçalı batonların 3 parçalı olanlara göre bazı belirgin üstünlükleri vardır.

*2 parçalı teleskopik batonlar daha hafiftirler, kilitleme mekanizmaları daha güvenilirdir, bozulabilecek parçaları daha azdır ve genel olarak daha sağlam oldukları için yaralı taşıma gibi farklı işlerde de kullanılabilirler. Batonların bir diğer işlevide çığ sondası olarak kullanılabilmeleridir.

Kaynak: Adrenalin
« Son Düzenleme: 24 Aralık 2009, 02:05:41 Gönderen: GeZGiN »

Çevrimdışı Voyager

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 39
    • insan ve doğa
Ynt: Baton Kullanmanın Faydaları
« Yanıtla #1 : 20 Mart 2019, 23:52:06 »
1- Trekking batonları kayakta olduğu gibi, arazi ister düz ister inişli çıkışlı olsun kollarınızın yükselerek ileri doğru hareket etmesine ve ortalama hızınızın artmasına yardımcı olur.

2- Batonlar, bacaklarınıza ayaklarınıza ve bileklerinize binen yükü azaltır.Bilimsel araştırmalara göre batonlar, inişte ayak bileğinize binen zorlayıcı gücün etkisini %25 oranında azaltır.

3- Batonlar ayrıca, sık orman örtüsünde ilerlerken önünüze çıkabilecek dalları, dikenleri bitkileri, örümcek ağlarını siz yürürken yolunuzdan çekmenizi sağlar ve yürüyüşünüzü rahat ve kontrollü bir şekilde devam ettirmenizi sağlar.

4- Baton ile yürümek size kalıcı bir yürüyüş ritmi sağlar ve hızınızı arttırmanıza olanak sağlar. Bu artışı düzlük alanlarda daha rahat gözlemleyebilirsiniz.

5- Fazladan 2 adet çekiş gücü sizin karda,çamurda ve kayada daha rahat ilerlemenizi sağlar.

6- Batonlar zorlu ve farklı arazi tiplerinde, nehir geçişlerinde, ağaç köklerinin dağıldığı yerlerde ve kaygan bataklık arazilerde dengeli olmanızı sağlar. Bu arazilerde dengenizi kaybetmeden yürümek hem sizi daha az yorar hem de zamandan kazanabilirsiniz.

7- Baton size geçeceğiniz arazide yolunuzun güvenliğini ölçmeyi sağlar.Eriyen karda, bataklıkta ve su birikintisinde batonunuzla ölçüm yaparak derinliği anlayabilirsiniz ve yolunuzu buna göre düzenleyebilirsiniz.

8- Şu da var ki doğada vahşi hayvanlarla karşılaşma şansımız vardır ve karşılaşıldığında batonla kendinizi koruma imkanınız olabilir.

9- Batonların asıl görevlerinden biri de vücuda binen ağırlığın dağılımını sağlayıp tek bir noktaya baskı yapmasını engellemektir. Örneğin; ağır bir çantayla yürürken kısa bir mola verdiğinizde batonlardan güç alarak ayakta durmak ile batonsuz ayakta durmak arasında çok fark vardır.

10- Batonlar ayrıca doğadayken bir sığınak oluşturmak istediğinizde sığınağı ayakta tutmak için çok yardımcı olacak bir malzemelerdir.Bir tenteyi batonları bağlayıp ayakta tutarak kendinize sığınak elde edebilirsiniz. Ayrıca herhangi bir burkulma, kemik çatlaması,kırılması durumunda sabitleyici olarak da kullanılabilir.

Batonların bu kadar avantajını sayarken oluşabilecek dezavantajlarını de söylemek durumundayız.Yürüyüş esnasında batonların bir kaya arasına, ağaç köklerine sıkışması muhtemeldir.Tempolu yürürken bunlara maruz kalmak insanın canını gerçekten sıkabilir. Bazı durumlarda ise, baton yerine ellerinizi kullanmanız gerekir, bu kısa bir an için de olabilir ve bu durumda onları çantaya yerleştirip yeniden çıkarmak gerekebilir ve bu da başka bir can sıkıcı faktör olabilir.Özellikle anlatılan durumlar bilekten kayışı olan batonlarda daha çok sorun yaratabilir.Eğer ki ani tehlikeli bir durum olduğu düşünülürse anın getirdiği panikle kayışın bilekten hızlıca çıkartılmaya çalışılması artı bir strese ve zor duruma sebep olabilir.

Tags: