Gönderen Konu: Rafting Nedir, Rafting Nasıl Yapılır?  (Okunma sayısı 9023 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7726
    • insan ve doğa
Rafting Nedir, Rafting Nasıl Yapılır?
« : 26 Eylül 2014, 21:58:40 »
Nehir sporlarının en meşhurlarından olan rafting raft adı verilen şişme botların; 4-8 kişi tarafından, tepesi yüksek nehirlerin uygun yerlerinden, debiye paralel nehrin eteklerine doğru devrilmeme amacı güdülerek yapılan bir kürek sporudur. Kayalar, engeller, su yükseklikleri ve ağaçlardan oluşan engellerde dengeyi koruma uğruna takım çalışmasının önemini sergiler. Takım sporu olduğu gibi şahane bir eğlencedir. Bilerek devrilmeler, diğer raftlara su sıçratmalar, yarış adrenalin dolu bu sporun eğlence fonksiyonlarıdır.



Raftingin Zorluk Dereceleri Ne Demek?
Raftingte zorluk derecesi sporun kendisinin değil, parkurun açıklamasıdır. Nehrin akış hızı, kayaların ve engelleri sayısı gibi etkenlerle parkurun ve raftingin zorluk seviyesi belirlenir. Akarsuda yol alınırken yatağın doğal engelleri geçilmek zorunda. Bu engeller akışın hızını ve yönünü belirler, suda türbülanslar, dalgalar ve çok zevkli olan ani hızlanmalar oluşturur. bu bölgelere “Rapid” denir. Hızlı akan nehirlerde raftın kontrolü sağlamak zor olduğu için, nehirler akış hızlarına göre numaralandırılır. 1 ve 6 arasındaki bu klasmanda 6. derece en zor parkurlardır.

Rafting Derece 1: Çok basit vasat akıntılı parkurlar. Çocuksu eğlenceler için uygun. Sandal sefası kıvamında.
Rafting Derece 2: Düzenli ve az bir akıntı. Minik kayalar ve dalgalar bulunuyor, hiçbir tehlike yok, pek keyifli.
Rafting Derece 3: Orta zorlukta. Görüş mesafesi (dönüşler v.s. sebebiyle) sınırlı. Amatörler için ideal.
Rafting Derece 4: Çok zor ve büyük rapidler var. Düşüşlerin başlangıçları ve sonlarının tam bilinmediği, sert geçişler ve zorlu engellerle dolu nehirler. Amatörler için küçük risklerle birlikte çok keyifli ancak ilk sefer için yapılmamalı.
Rafting Derece 5: Aşırı zor, yüksek debi ve akıntı, sert ve büyük kayalar, dik yamaçlar, sıralı düşüşler. Engellerle dolu geçişler. Amatör raftingciler için imkansız.
Rafting Derece 6: İmkansız pistler. Uzmanlar için bile imkansıza yakın sınıf. Biz zaten göremeyiz azizim.
Rafting İçin Gerekli Ekipmanlar Nelerdir?
Biz gibi profesyonel bir kürek sporcusu değil de, eğlencelik kaçamak yapıcı statüsündeyseniz satın almanız gereken hiçbir ekipman yok. Heyecanınızı ve hevesinizi nehir kıyısına getirin yeter. Kiralama yaptığınız organizatör rafting  tur şirketi gerekli şeyleri size vereceklerdir. Kontrol için bilginiz olsun istiyorsanız,



Rafting Güvenlik Ekipmanları
Kask: Mutlaka takılmalıdır.
Şahsi can yeleği: Kesinlikle giyilmelidir.
Yağmurluk: Mevsime göre ihtiyaç halinde edinilmelidir. Çok da öncelik değildir.
Bot için kurtarma ipi: Organizasyon tarafından sağlanmalıdır.

Rafting İçin Kişisel Ekipmanlar
Ayakkabı: Normalde rafting ayakkabısı diye, bota zarar vermeyen bir şey var, ancak bir iki kullanım için gereksiz bir masraf. Biz çıplak ayakla yapılmasını öneriyoruz, tırnaklarınızın kesilmiş olmasına dikkat edin. Olmadı ıslanması sorun olmayacak basit bir spor ayakkabı, terlik, sandalet v.s. uygundur.
Kıyafetler: Mayo, t-shirt gibi basit, su sorunu olmayan, rahat kıyafetler yeterlidir. İlkbahar başlarında soğuk bir yerde yapılıyorsa dalgıç kıyafeti gibi kıyafetler giyilmesi önemlidir ve öneririz. Raftingten sonra giyebileceğiniz kuru yedek kıyafetlerinizi yanınızda almayı da unutmayın.
Fotoğraf Makinesi: Özellikle suya dayanıklı yeni nesil makineler ve/ya su altı kameraları şahane oluyor bu heyecanı fotoğraflamak için. Bağını kimi zaman kendinize kimi zamansa rafta bağlarsanız çok güzel video ve fotoğraflar çekebilirsiniz. Çok pahalıdır o diyorsanız basit bir şey 250 TL’ye bile var, aklınızda olsun. İyileri araba parasına kadar uzanır.
Aksesuar: Üzerinizdeki telefondan cüzdana, tercihen kolyeden küpeye her şeyi tura başlamadan önce aracınızda ya da organizasyonun gösterdiği bir yerde bırakmanız önemlidir. Hem ıslanma, hem de sağa sola takılmalar için bunların hepsi kaka şeyler.
Kozmetik: Mevsime göre güneş kremi v.s. ihtiyacınızı göz önünde bulundurun.


Rafting İçin Püf Noktaları:
Keşfetsene‘nin basit önerileri var: Takım arkadaşınıza güvenin ve onları sevin, rehberinizi dinleyin, eğlencenin tadını çıkarın, mutlaka birkaç kez keyif için düşün hatta rehberin izni ile uygun düzlüklerde botu devirin.

Rafting Ne Zaman Yapılır:
Bölgeye ve nehrin yapısına göre değişen bir soru olsa da genel mantık karların erimesinden sonra yapılmasıdır. Nisan sonu, mayıs, haziran ayları Türkiye’de rafting için en güzel vakitler olsa da, temmuz, ağustos, eylül hatta ekimde bile yapılabilir. Detaylar Türkiye’nin en iyi rafting pistleri listemizde.



Kataraft Ne Demektir?
Duyar da kataraft nedir deyip merak edersiniz diye üst resimdeki araçtır. Kataraftlar sadece bir profesyonel sürücünün (genelde rehber) malzeme taşımak için, iki şişirilebilir tüpün metal bir çerçeve ile bir arada tutulması ile imal edilmiş basit botlardır. Genelde kalabalık turlar ve büyük organizasyonlarda güvenlik amaçlı veya ekipman taşımak için kullanılır. Bazı modellerde birden fazla koltuk da olabilir. Birlikte öğrenmiş olduk.

Türkiye’de Rafting Nerede Yapılır?

1. Çoruh Nehri - Artvin

2. Fırtına Vadisi - Rize

3. Dalaman Çayı - Muğla

4. Melen Nehri - Düzce

5. İkizdere Nehri - Rize

6. Munzur Çayı - Tunceli

7. Köprüçay - Antalya

8. Bekili Deresi - Denizli

9. Zamantı Irmağı - Kayseri

10.Barhal Çayı - Artvin
« Son Düzenleme: 26 Eylül 2014, 22:06:05 Gönderen: GeZGiN »

Tags: