Gönderen Konu: Nevşehir Gezilecek Yerleri  (Okunma sayısı 8579 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7728
    • insan ve doğa
Nevşehir Gezilecek Yerleri
« : 17 Kasım 2014, 23:27:50 »
KAPADOKYA (Nevşehir)
 
Derinkuyu Yeraltı Şehri
Bulunmuş en büyük yeraltı şehridir. Derinkuyu Yeraltı Şehri çevresinde hediyelik eşyaların sergilendiği tereklerde yerini alan bez bebekler oldukça revaçta. Bu yeraltı şehri Frikler zamanındandır. Burası düşmandan korunmak için oluşturulmuştur. Düşman istilası ile yeraltı şehrinin kapıları kapatılmış ve 80 m. Yükseklikteki bacalardan havalandırma sağlanmıştır. Derinkuyu yeraltı şehrinden 11 kat aşağıya inilebiliyor, henüz açılmamış olan ve devam eden diğer katları da vardır. Bugüne kadar açılmış ve bulunmuş kısmı 4 kat olup yeraltı şehri diğer yeraltı şehirleriyle bağlantılı. Tahminlere göre Derinkuyu 3000 - 5000 insanı barındırabiliyordu. Kaymaklı yeraltı şehrinden farklı olarak burada misyonerler okulu, günah çıkartma yeri, vaftiz havuzu ve ziyaretçilerin ilgisini çeken kuyu mevcuttur.

Kaymaklı Yeraltı Şehri
8 katlı olup ilk katı erken dönem tarihlenmektedir. Roma ve Bizans dönemlerinde de diğer alanların oyularak genişletilmesi suretiyle yeraltı şehri haline dönüştürülmüştür. Bugün 4 katı ziyarete açıktır. Tüf kayalara oyulmuş bu yeraltı şehrinde dar koridorlarla birbirlerine bağlanan oda ve salonlar, şarap depoları, su mahzenleri, mutfak ve erzak depoları, havalandırma bacaları, su kuyuları, kilise ve dışarıdan gelebilecek herhangi bir tehlikeyi önlemek için kapıyı içten kapatan büyük sürgü taşları vardır.

Özkonak Yeraltı Şehri
Özkonak kasabasında bulunan yeraltı şehri, İdiş Dağı'nın kuzey yamaçlarında volkanik, granit bünyeli tüf tabakalarının oldukça kalın olduğu bir yerde yapılmıştır. Yeraltı şehri henüz tam olarak temizlenmemiş olup temizlendiği kadarıyla ziyarete açılmıştır.

Göreme Açık Hava Müzesi
M.S. 4. yüzyıldan 13. yüzyıla kadar yoğun bir şekilde manastır hayatı yaşanmıştır. Hemen her kaya bloğunun içinde kiliseler, şapeller, yemekhaneler ve oturma mekânları mevcuttur. Bugünkü Göreme Açık Hava Müzesi manastır eğitim sisteminin başlatıldığı yer olarak kabul edilir. Tüm tur gezi programlarına dahil edilir.

Zelve Açık Hava Müzesi
Zelva vadisi Kapadokyada çok özel bir manzaraya sahiptir.1953'de burası bir yerleşim yeriydi. 20. yy. kadar Zelve, Hristiyan ve Müslümanların beraber yaşadığı bir yerdi. 1967'de açık hava müzesine çevrildi. Labirent bir yola sahip olan bu vadi keşfedilebilir. Burada manastırlar, kiliseler, yerleşim yerleriyle, tünel, değirmen, cami gibi yapılar bulunmaktadır.

Uçhisar Kalesi
En iyi Kapadokya manzarasına hâkimdir. Doğu Roma döneminde, korunaklı yapısı ile Arap akınlarına karşı kolayca savunma sağlamıştır. Kalenin içerisine oyulmuş eski bir mağara bulunmaktadır. Mağaraya üç yol ile girilir ve bu yollar geniş bir salonda birleşir. Yolların birinde taş kapı, ardında da nöbetçi odası mevcuttur. Kalenin içerisinde başka dehlizler de bulunmakla birlikte, bunların bazıları çökmüş bazıları ise molozla dolmuştur. Tüm tur gezi programlarına dahil edilir.

Ortahisar Kalesi
Ortahisar’ın en önemli özelliği, bünyesindeki yeraltı kentleridir. Kolayca şekillendirilebilen bir kaya yapısına sahip olan kalede yerin altına oyulmuş doğal soğuk hava depoları bulunmakta olup, bu depolarda günümüzde narenciye saklanmaktadır.

Ihlara Vadisi
Türkiye`nin önemli doğa harikalarından olan Aksaray`daki ünlü Ihlara Vadisi`ne 382 basamaktan oluşan merdiven ile inilip çıkılmaktadır. Dünyanın en ünlü vadilerinden biri olan Ihlara vadisinin uzunluğu 14 km Kanyon şekli insanları büyülüyor. Türkiye`nin en önemli kültür merkezlerinin başında gelen ve barındırdığı çok sayıda kilise ve şapel, tarihi değeri ve doğa güzelliğiyle özellikle fotoğraf tutkunlarını kendisine çeken Ihlara Vadisi, bölgenin en fazla ziyaret edilen yerleri arasında geliyor.

Kızıl Çukur Vadisi
Avanos'a bağlı Cavuşin'de gezilen yerlerden biri de "Kızıl Çukur Vadisi". Kızılımsı toprak rengi nedeniyle akşam gün batımında kırmızıya boyanan vadide en ilginç renkler yağmur sonrası batan güneşte yaşanıyor. Yürüyüş parkuru 5 km olan vadide Kaya Kilisesi bulunmaktadır. Kapadokya'nın en güzel yürüyüş parkurlarından biri olan Kızılvadi - Zindanönü Vadisi - Güllüdere Vadisi ve Çavuşin rotasında yürüyerek Çavuşin Köyü varıp bir çay molası verin.

Sarıhan Kervansarayı
Kapadokya Bölgesi'ndeki en önemli Selçuklu eserlerinden biri olan Sarıhan Kervansarayı çoğu gezi turunun programında yer almaktadır.

Narlıgöl Krater Gölü
Tabiat harikası ve bölgedeki tek krater gölü olan Narlıgöl çoğu gezi tur programında yer almaktadır.

Paşabağları
Bölgedeki tek üç başlı peribacaları arasında bir gezinti yapıp fotoğraf çekebilirsiniz. Paşabağ’daki Peribacalarının bölgede kendilerine özgü yapıları ve biçimleri vardır. Konik olmalarına rağmen, çoğunlukla bir boyun kısımları ve bir de şapkaları vardır. Bazılarının bir gövde üzerinde birden fazla bacası vardır. Bu peribacalarının yaşları ve oluşumları Kapadokya’daki diğer peribacalarına göre daha iyi gözlenebilir. Doğal erozyon ile ortaya çıkmış çeşitli kaya katmanları belirli bir yapı oluşturmuşlar ve artık bağımsız ve aerodinamik bir yapı oluşturmuşlardır. Paşabağ’ın diğer bir adı da “Keşişler Vadisi”dir. Aralarında dolaştıkça buraları ilk defa kimlerin keşfettiği anlaşılır vadideki üç şapkalı bir peribacası St.Simon Barınağı olarak bilinir. çoğu gezi tur programında yer almaktadır.

Güvercinlik Vadisi
Kuş saraylarını görmek için, Güvercinlik Vadisi’ne gelen turistler burada fotoğraf molası vermektedirler. çoğu gezi tur programında yer almaktadır.

Ağzıkarahan Kervansarayı (Hoca Mesut Hanı)
Turistlerin uğrak yeridir. Bu hanı kitabesinden öğrenildiğine göre Hoca Mesut Bin Abdullah yaptırmış, hanın hol kısmı I.Alaaddin Keykubat zamanında 1231’de, avlusu II.Gıyasettin Keyhüsrev’in hükümdarlığının ilk yıllarında, 1237’de tamamlanmıştır. Ağzıkara Han, handan çok kuleleri, duvarları ile bir kale görünümündedir. Bunun da nedeni İpek Yolu üzerinde bulunan, kervanların güvenli bir şekilde konaklamalarını sağlamaktır. Aynı zamanda da Moğol saldırılarına karşı kale amaçlı olarak da kullanılmıştır.

Mustafapaşa (Sinasos)
20. yüzyılın başlarına kadar Rum ve Türklerin birlikte yaşadığı bir kasabadır. 19. yüzyılın sonları ve 20. yüzyılın başlarına tarihlenen eski Rum evleri oldukça zengin taş işçiliği arz ederler. Kasaba merkezindeki ‘Aios Vasilios’ kilisesi turistlerin uğrak yeridir. Mustafapaşa’nın batısında yer alan Gömede Vadisi morfolojik açıdan Ihlara Vadisi’nin küçük bir benzeridir. Ihlara Vadisi’nde olduğu gibi kaya oyma kiliselere, barınaklara ve vadinin içinden geçen bir dereye sahiptir. Ayrıca Osmanlı döneminde inşa edilmiş güzel taş ve ağaç işçiliği gösteren bir kervansaray da bulunmaktadır.

Asmalı Konak (dizinin çekildiği konak)
atv'de yayınlanan televizyonun sevilen dizisi "Asmalı Konak", Ürgüp'e gelen ziyaretçilerin önemli duraklarından biri oldu. Dizinin çevrildiği Asmalı Konak 2 Milyon TL. ücretle gezilirken dizide sanatçıların kullandığı aksesuarlar yöreye gelenlere turistik eşya olarak satılıyor.

Dervent Vadisi
Gezi tur programlarında yer alır. Peribacası ormanı denebilecek bir yer. Bir de peribacalarının değişik şekillere benzetildiği bir yerdir. Peribacasının biri deve şeklinde, diğeri meryemana şeklinde gibi…

Hacı Bektaş-ı Veli Müzesi
Hacı Bektaş-i Veli Türbesini, Balım Sultan Türbesini, Nadar Avlusunu, Üçler Çeşmesini, Dergâh Avlusunu, Aslanlı Çeşme’yi, Hazret Avlusunu, Altılar Kapısını, Hasbahçe’yi, Çilehane’yi ve Kırklar Meydanı’nı ziyareti sonrası Deliklitaş’ı ziyaret edebilirsiniz. Hacı Bektaş-ı Veli’nin 1248-1337 tarihleri arasında yaşadığı sanılmaktadır. Nişaburludur. Çocukluğu ve gençliği Horasan’da geçmiş, Hoca Ahmet Yesevi ocağında felsefe, sosyal ve müspet ilimler öğrenimi görmüş ve daha sonra Anadolu’ya gelerek bugünkü Hacıbektaş ilçesinde bir dernek kurmuştur.

Çavuşin Köyü
Avanos yolunda yer alan Nevşehir'e 18 km. uzaklıktaki Cavuşin, terk edilmiş hayalet şehir görünümünde. Önce çatlayıp, daha sonra yıkılan dev bir kaya etrafına kurulu eski yerleşim, vahşi ve ürpertici bir görünüm kazanmış.

Tafana pide ve kebap salonu - 38.718405°, 34.846545°
Avanos'un merkezindeki Tufana Pidecisi'ne uğramadan geçmeyin, testi kebabı, güveçte kuru fasulye ve pideleri ile çok meşhur. Avanoslular ona "Dünyayı dolaşan pideci" adını takmışlar. Ben gittiğim zaman ispanyol turist grubu 2 hafta boyunca her gün gelip testi kebabı yemişti.

Taşkınpaşa Köyü cami ve medresesi
Yerli turistlerin uğrak yeridir. Damsa köyü merkezinde yer alan Taskinpasa Camii, Karamanlilar Dönemi'ne aittir. Kesme tastan insa edilmis cami, kible yönünde üç nefli, on bir tonozla örtülüdür. Kemerler mermer baslikli payeler üzerine oturur. Camiinin üzeri ise düz toprak damdir. Halen Ankara Etnografya Müzesi'nde sergilenen cevizden kakma tekniginde yapilmis mihrabi, bugüne kadar kalan tek ahsap örnek olmasi nedeniyle önemlidir. Karamanogullari'na ait medrese ise 22.60x23.85 m ölçülerindedir. Portalı, mescitteki mihrabi, kapi ve pencereleri düzgün kesme taslardan duvarlari ise moloz taslarla örülüdür.

Soğanlı Köyü
Turistler, köy civarındaki kiliselerin ziyareti ardından Köy içindeki restorantta köy yemeklerini yiyerek gezilerine devam ederler. İlk olarak Kayseri iline bağlı Soğanlı köyünde kadınlar tarafından yapımına başlanan bez bebekler, son yıllarda Nevşehir'de de ev hanımlarının geçim kaynağı oldu ve Derinkuyuda satılmaya başlandı.

Karakuş Restorant (kayalara oyulmuş otantik restoran)
Karakuş, doğal kayalar içinde 100,000 m2 den fazla bir alana yayılan eğlence merkezidir. İçerisinde iki kaya restaurant vardır. Geleneksel türk mutfağının lezzetlerini tatmanın yanısıra çeşitli aktiviteleri izleyebileceğiniz, ilginç hayvanları görebileceğiniz, doğa ile iç içe mutlu birgün geçirebileceğiniz ortam konuklarını beklemektedir. www.karakusrestaurant.com

Kozaklı Kaplıcaları
Kayseri-Ankara karayoluna 24 km. uzaklıkta bulunmaktadır. Her mevsim 27–93 derece sıcaklığa sahip olan kaplıca suyu, klor, sülfat, bikarbonat ve kalsiyumdan oluşan bir bileşime sahiptir. Kaplıca suyunun Ph değeri 6,7-7 olup; romatizma, deri, kalp ve kan dolaşımı, solunum yolları, kadın hastalıkları, sinir ve kas yorgunluğu, sinirsel hastalıklar, eklem ve kireçlenme gibi rahatsızlıkların tedavisinde olumlu etki yaptığı bilinmektedir. Konaklama için toplam 102 odalı ve 309 yatak kapasiteli motel tesisleri mevcuttur. www.divaibis.com - www.rozaresort.com.tr – altınsu termal.

Sayan Onyx Taş Atölyesi
Bölgenin yarı değerli volkanik taşlarının işlendiği onyx taş atölyesi ve mağazası turistlerin ziyaret ettiği yerler arasındadır. Onyx atölyesinde taş imalatını görerek üst kattaki mağazadan satın alabilirsiniz. Burada onyx taşından imal edilmiş vazolar, fincan takımları, süs eşyaları, ayrıca gümüş ve altın mücevherler, pırlantalar, elmaslar satılmaktadır.

Özgür Çömlekçilik Atölyesi
Avanos Kızılırmağın üzerinden geçerek ulaşılan bir nevi çömlek cenneti. Müzelerde sergilenen antik çağlardan kalma kaplardan örnek alınarak yapılan çömlekler, kaplar arasında gagalı testi ve vazolar en çok ilgi çeken parçalar. Avanos'ta çömleklerin nasıl yapıldığını gösteren show atölyelerinde uygulama imkanı da bulunabiliyor.

Sentez Halı Atölyesi
Nevşehirdeki ünlü halı atölyelerinden bir tanesi. 9500 m2 lik halı atölyesi ve showroom ile turistlerin ilgi odağı. çoğu gezi tur programında yer almaktadır.
« Son Düzenleme: 17 Şubat 2018, 01:16:27 Gönderen: GeZGiN »

Tags: