Gönderen Konu: Ocakların Kullanımı  (Okunma sayısı 5336 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7726
    • insan ve doğa
Ocakların Kullanımı
« : 09 Nisan 2012, 03:30:20 »
Her ocağın alındıktan sonra en uygun kullanımı için kullanma kılavuzunu okumanız en doğrusudur. Bakımının yapılması konusunda ,da bu kılavuzlarda detaylı bilgi bulabilirsiniz. Genel olarak farklı ocakların kullanımları ile ilgili açıklamalar aşağıda anlatılmaya çalışılmıştır.

Ocak Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sıvı yakıtlar ve bunların buharları tehlikelidir. Ocaklara yakıt doldururken ocağın sıcak olmadığından ve etrafta açık alev olmadığından emin olun. Ayrıca pompalı ocaklarda yakıt tankı içindeki basıncı ocak soğuduktan sonra boşaltmanız faydalıdır.
Çoğu çadır ve uyku tulumları yanıcıdır ve tehlike anında bunların içinden hızlı bir şekilde çıkmak çok zordur. Ocaklardan kaynaklanan kazalar az olsa da bu kazaların sonuçları çok ciddidir. Ocakları kullanmadan önce mutlaka kullanma talimatını okuyunuz ve dağda kullanmadan önce mutlaka açık havada kullanıp nasıl çalıştığını öğreniniz. Eğer ocak kullanımına yabancıysanız ocağı çadırın içinde kesinlikle kullanmayınız. Ocakları çadırın içinde kullanmak tavsiye edilmese de bazı durumlarda bu kaçınılmazdır. Ocağı çadırın içinde kullanmanız şartsa bile yakma işlemini mutlaka çadırın dışında yapmalısınız. Çadırda kullanmak için gaz ve alkol ocakları benzin ocaklarına göre daha uygundur. Bu yüzden kış faaliyetlerine bir benzinli, birde alkol ya da gaz ocağı götürülebilir. Tüm ocaklar oksijen kullanır ve bu yüzden tamamen kapalı yerlerde kullanılmamalıdırlar. Ocaktan sağlanan ısının daha verimli kullanılması için ısıtılan kabın kapağı mutlaka kapanmalıdır. Ayrıca rüzgar da ocakların verimini azaltan faktörlerden biridir. Alkol ocakları dışındaki ocakları rüzgardan korumak gerekir. Bunun için sert bir alüminyum folyo kullanılabilir.

Ocaklar Hakkında Genel Bilgiler
Ocakların performansları genelde 10°C'deki bir litre suyu aynı hava sıcaklığında kaç dakikada kaynattıklarına bakılarak karşılaştırılır. Benzin ocaklarında bu süre 4 ile 7 dakika arasında değişir. Alkol ve Camping Gaz ocaklarında ise bu süre 15 dakika civarındadır. Propan karıştırılmış bütan ocaklarında ise bu süre 5 ile 9 dakika arasında değişmektedir. 2 - 3 dakikalık farkların çok önemli olmadığı düşünülebilir fakat soğuk bir havada, yüksek irtifada su yapmak için kar erittiğimizi düşünürsek bu fark daha açıklık kazanacaktır. Bildiğiniz gibi yükseklik arttıkça kaynama derecesi düşer bu da yemeklerin pişme süresini arttırır. Aşağıdaki tabloda deniz seviyesinde bir dakikada pişen bir şeyin çeşitli yüksekliklerde ne kadar zamanda piştiği gösterilmiştir.

YÜKSEKLİK (m)-----------KAYNAMA SICAKLIĞI (°C)-----------PİŞME SÜRESİ (dak)
Deniz Seviyesi----------------------100-----------------------------------------1.0
-----1500--------------------------------95-----------------------------------------1.9
-----3000--------------------------------90-----------------------------------------3.8
-----4500--------------------------------85-----------------------------------------7.2
-----7000--------------------------------80-----------------------------------------13
« Son Düzenleme: 09 Nisan 2012, 04:04:33 Gönderen: GeZGiN »

Tags: