Gönderen Konu: Malatya'nın Turistik Yürüyüş Parkurları Belirleniyor  (Okunma sayısı 4549 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7726
    • insan ve doğa
19 Haziran 2012 Salı 12:27

Malatya Valiliği Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB), kentin doğa, tarihi ve kültürel mekanlarına ilişkin gezi parkurlarını belirlemek üzere çalışma başlattı


Yeter Erdine - Malatya'nın doğa, tarihi ve kültürel yürüyüş parkurlarını belirlemek için çalışma yürütülüyor.

Malatya Valiliği Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB) Başkanı Levent İskenderoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Vali Ulvi Saran'ın talimatıyla, alternatif turizm seçenekleri oluşturmak amacıyla kentin doğa, tarihi ve kültürel mekanlarının yürüyüş parkurlarının belirlenmesi ve haritalandırılması için çalışma başlattıklarını söyledi.

Araştırma çalışmasını İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yıldırım Güngör başkanlığındaki ekibin yürüttüğünü dile getiren İskenderoğlu, mart ayı ortalarından bu yana çalışmaların sürdüğünü bildirdi.

İskenderoğlu, kültür varlıklarının, doğal güzelliklerin yoğun olduğu bölgelerde doğa yürüyüşü parkurlarının haritalandırılması, fotoğraflanması, hem doğal varlık açısından, hem de kültür varlığı açısından bilgi notlarının çıkarılması noktasında ciddi mesafe alındığını anlattı.

Eylül ayında tamamlanması planlanan çalışmanın Fırat Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle yürütülen Malatya İmaj ve Lansman Projesi'nin dört ayağından biri olduğunu belirten İskenderoğlu, yürüyüş parkurları belirlendikten sonra bu parkura yapı elemanları döşemek gibi herhangi bir müdahale yapılamayacağını kaydetti. İskenderoğlu, çalışma tamamlandıktan sonra elde edilen verilen doğrultusunda bir rehberin hazırlanacağını ve bunun trekking için Malatya'ya gelecek turistlere verileceğini aktardı.

Levent İskenderoğlu, rehberde hangi noktadan yürüyüşe başlanacağı, yürüyüş boyunca nelerle karşılaşılacağı, karşılaşılacak mekanların içerikleriyle ilgili bilgi ve fotoğraflarla haritaların yer alacağını ifade etti.

Akçadağ ilçesindeki 65 milyon yıl öncesine dayanan kaya formasyonlarının bulunduğu Levent Vadisi'nde 2 yürüyüş parkuru tespit edildiğini anlatan İskenderoğlu, "Parkurlardan birisi vadi tabanını takip ederek Ozan Kanyonu'na uzanıyor. Birisi vadideki tümülüsleri takip eden bir rota" dedi.

Arapgir ilçesindeki Sarıçiçek Yaylası'nda 7 rota belirlediklerini ifade eden İskenderoğlu, bunun gibi 40'a yakın rota tespit edildiğini ve bu rotaların ekip tarafından tek tek yüründüğünü belirtti. İskenderoğlu, rotaların fauna ve florasının da tespit edildiğini dile getirdi.

-Parkurun en prestijli rotası Kommagene yolu-

Nemrut Dağı'na yürüyerek ulaşım imkanı sunan Kommagene Yolu'nun parkurun en prestijli rotası olduğunu belirten İskenderoğlu, bu yolun Selçuklu döneminden kalan 8 kervansarayı takip ederek dağa uzandığını söyledi.

Turistlerin burada kamplı yürüyüş yapma fırsatı bulacağını ifade eden İskenderoğlu, "Merkeze bağlı Yaygın beldesi sınırları içinde başlayacak yürüyüş rotası tahminen 2 noktada kamp kurmak şartıyla 3 gün sürecek. Bu yol aynı zamanda tarihi İpek Yolu'nun bir kolu. Turistler Sevserek Han'dan yürümeye başlayacak. Müthiş bir doğa içerisinde, kültür varlıklarını, kervansarayları göre göre, çeşmelerden su içe içe trekking yapacaklar" diye konuştu.

İskenderoğlu, Sevserek Han'ın toprak altında kaldığını hatırlatarak burada kazı yaptıklarını ve tarihi yapıyı gün yüzüne çıkardıklarını belirtti. Burayı restore edeceklerini anlatan Levent İskenderoğlu, diğer 7 kervansaraya ise koruma çatısı yapılacağını kaydetti.

Doğanşehir ve Yeşilyurt sınırında kalan ve birinci derece doğal sit alanı olan Melet Deresi'ndeki yürüyüş parkurunda da turistlerin coşkuyla akan bir dere, yer yer kısa şelaleler ve muhteşem bir doğa içerisinde yürüyeceğini ifade eden İskenderoğlu, çalışma tamamlandığında toplam bin kilometreyi aşkın bir yürüyüş parkuru ortaya çıkacağını sözlerine ekledi.

Yayıncı: Cemal Coşkun

Kaynak: AA

Tags: