Gönderen Konu: Hangi Gezi için Hangi Lensi Almalıyım?  (Okunma sayısı 15484 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimiçi GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7728
    • insan ve doğa
Hangi Gezi için Hangi Lensi Almalıyım?
« : 09 Mayıs 2013, 15:50:50 »


Bildiğiniz üzere “lens dünyası” karmakarışık, iç gıcıklayan, kışkırtan, üzüntüye sokan ve bir sürü kararsızlık yaşamamıza sebep olan bir dünya. O
kadar çok lens var ki; insanın hepsine sahip olası geliyor. Sonra cebini yokluyor… ve makul bir oranda karar kılıyor. Yeni başlayanlar, genellikle cihazları ile birlikte gelen lensi her koşulda kullanıyor. Cihazın özelliklerini ve çekmek istediği tarzı keşfettikçe de, ne tür lenslere ihtiyacı olduğuna karar veriyor ya da kararsız kalıyor ya da bir türlü bilemiyor.

National Geographic ’in foto muhabirlerinden Jim Richarson ’ın güzel bir yazısına denk geldim. Sizlerle de paylaşmak istedim. Seçimlerinizde kararsız kalmamanız dileği ile…

Seyahat İçin Lensler
Jim Richardson, küçük kasaba yaşantısı keşifleri ile tanınan bir foto muhabiri. Fotoğrafları sıklıkla National Geographic dergisinde yayınlanmaktadır.

“Bir seyahate çıkıyorum. Hangi lensi almalıyım?”

Eh, şimdi, bu basit bir soru ve ben de buna basit bir cevap verebilirim. Ama asla yapamıyorum. Hemen hemen haftada bir kez birileri galerimize gelir, dünyanın dört bir yanında çektiğim fotoğraflara bakar ve ardından fotoğraf hakkında her şeyi bildiğini varsayar (yeterli delillerle).

Kimse bir tencere aldığında şef olacağını düşünmez ancak çoğu fotoğrafçı doğru bir lens alarak kendisinin fotoğrafçı olduğunu zanneder. Elbette bizim galeri ziyaretçilerimiz huysuz aksi kimse ile felsefik bir tartışmaya girmek istemez. Basit bir cevap verir.

Bu sorunun, basit olmasa da bir cevabı var.

Muhabbete, soru soranın seyahatinin doğasına ve ilgilendiklerinin aralığına bakarak başlıyorum. Ne tür fotoğraf çekmek istediklerini göz önünde bulunduruyorum – ve yapacaklarının ne kadar zor olduğuna. (Her şeyden önce bu bir seyahat olmalı ve bunun gibi sorular sordukları için amatör olduklarını anlıyorum. Profesyoneller daha farklı sorular sorarlar çünkü). Örneğin; Fransa’da bir katedral mi geziyorlar veya Tanzanya’da bir safariye mi gidiyorlar? Arkadaşları ile Yunan adalarında yat gezisi veya Brezilya’nın yağmur ormanlarında tırmanış mı yapıyorlar?

Farklı seyahat seçenekleri radikal olarak farklı ekipman seçimlerini gerektirir.

Ekipman yerine fotoğraf üzerine odaklanmak burada anahtar cümledir. Nasıl fotoğraflar çekmek istediğinizi düşündüyseniz, ekipman seçimi çok çok daha kolay olacaktır.

Hadi birkaç gezi senaryosunu değerlendirelim.

Kültürel Gezi
Avrupa’nın zengin kültürel yerlerini keşfediyorsunuz – çoğu müze, katedral ve mimari, Amsterdam ’a doğru kanal gezileri ve genelde etkileyici kale ve kulelere ağzı açık bakmak.

Öncelikle, DSLR makinenizle beraber gelen lensi yanınıza alın. Bu genellikle 18-55mm gibi bir şeydir ve bu orta seviye bir geniş açıdan kısa telefoto görüşüne kadarlık alanı kapsar. Eğer yükseltmek istiyorsanız, o zaman 18-105mm gibi bir şey veya ideal “gezi lensi” bir 18-200mm lens düşünün. Eğer sadece bir lens taşıyacaksanız, bu, dediğim lens olacaktır. Eğer başka lensler taşıyabilecek durumdaysanız  o zaman ciddi ciddi 10- 22mm veya 12-24mm gibi geniş açı lensleri düşünün. Bunlar sıkıştırılmış iç mekanların dışında göz alıcı resimler sunacaktır. Ve üstelik çok büyük ve ağır değiller.

Vahşi Yaşam Keşif Gezisi
Afrika’ya safari tarzı bir geziye gidiyorsunuz.  Hayvanlar ne kadar uzakta olacaklar? Kimse emin olamaz. Arslanlar, Land Rover’ınızın altında uyuklarken, leoparlar uzak bir ağaçlığın içine gizlenmiş olabilirler. Ancak biliyoruz ki; çok az yaklaşabilme şansınızla araçtan çekim yapıyor olacaksınız. Dolayısı ile uzun menzilli zum yapabilen bir lense ihtiyacınız olacak. Bu da 100-400mm lens demektir. Biraz irice ama uzun mesafelerde taşımak zorunda kalmayacaksınız zaten. Daha hafif alternatifi ise 70-300mm bir lenstir. Daha azı hayal kırıklığı olabilir. Land Rover’ın sunroof’undan çekim yapmak için makineyi üzerine koyup sabitleyeceğiniz, yumuşak bir çuval veya benzeri bir şey alın. Ayrıca kısa lenslerinizi de yanınıza alın, kamp fotoğrafları çekmek isteyeceksiniz ve hayvanlara yakın olacaksınızdır.

Doğa Gezisi
Bu, vahşi yaşam fotoğrafçılığından farklıdır. Yağmur ormanlarına tırmansanız veya Kanada Rocky’lerinde olsanız bile, geniş açı bir zoom lens isteyeceksiniz. Orta telefotonun dışına çıkan bir şey de taşıyabilirsiniz – 200mm gibi. Yağmur ormanlarında, gerçek bir uzun zumlu lens işi zorlaştırır çünkü buralar karanlık olmaya meyillidir. Ve dağlarda, uzun telefoto resimler tatminkar olmaz. Dağların görkeminden ayrı duran çayır çimen veya turkuaz renkli göller iç içedir. Bu kite gerçek bir makro lens eklemeyi düşünün (sadece makro mesafeye sahip bir zum lens değil). Buna örnek şunlar verilebilir; 60mm f/2.8 veya 100mm f/2.8. Vahşi çiçekleri, küçücük mantarlar veya bitkileri çekerken diğerleri tatminkar olmayacaktır.

Gece Hayatı ve Ortalık Karardıktan Sonra
Romantizmin çoğu ve seyahatin rengi gün ışığında olmaz, ancak güneş battıktan sonra ortaya çıkar. Neyse ki; artık dijital kameramız var ve renkleri gecenin akışını tam olarak yakalayabilmektedir. Gün batımından sonra etkin bir çekim için şu üç ekipmandan birine ihtiyacınız olacak (belki de hepsine); yüksek ISO verebilen bir kamera, bir tripod veya hızlı bir lens.

 ** Lens parçaları için, f2.8 veya daha hızlısına ihtiyacınız var.

(Af  bu işi gerçekten yapar). Bazı alternatifleri göz önüne alın, mesela; 17-50mm f/2.8 zum lens hem çok büyük hem de çok pahalı değil. Veya 24mm f/2.8 sabit odak uzunluğu zor durumlarda göz alıcı olmayan bir kalite verecektir. 50mm f/1.4 veya f/1.8 de iyi bir seçimdir ancak geniş bir görüş sunmayacaktır. Şunu bir kenarda tutun; bir çok zum lens geniş açıda f/2.8’dir.

Son Öneri

Eğer bu bir geziyse, o zaman sadece en eğlencelileri seçin.

Yazar: Jim Richardson
« Son Düzenleme: 09 Mayıs 2013, 15:52:25 Gönderen: GeZGiN »

Tags: