Doğa Sporları - DoğaKolik

Bıldırcın

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

GeZGiN

  • *****
  • 2451
  • Cinsiyet: Bay
    • insan ve doğa
Bıldırcın
« : 08 Eylül 2011, 10:23:06 »
Sınıfı                                            :Kuşlar 
Takımı                                          :Tavuksular 
Familyası                                     :Sülüngiller 
Cinsi                                            :Chrysolophus 
Türü                                            :Coturnix coturnix 
Uzunluğu                                     :16-18 cm 
Ağırlığı                                          :70-135 gr 
Yedikleri                                        :Çeşitli tohumlar ve bitkilerin taze sürgünleriyle beslenirler. 
Yaşam Süresi                                :8 yıl 
Bir Batındak Yumurta Sayısı          :6-18 yumurta 
Ergenlik Yaşı                                 :6-8 hafta 
İnkübasyon Periyodu                    :16 - 18 gün 
Kanat Açıklığı                                 :32-35 cm 
Yuvadan Ayrılma Zamanı               :50 gün 
Vücut Özellikleri                             :Başı koyu kahverengi ve gözlerinin çevresi beyaz halkalıdır. 

[ Guests cannot view attachments ]
 
Avrupa ve Asya'da  bulunan ekilebilir tarım arazileri doğal habitatlarını oluşturur.

Bıldırcınlar küçük, tıknaz yapıda karada yaşayan kuşlardır. Küçük başlı, narin ve sert gagalı, başı koyu kahverengi ve gözlerinin çevresi beyaz halkalıdır.
 
Yerde yuva yaparlar, uçuşları kısa, ileri doğru hızlıcadır. Sesli bir biçimde, hızla alçaktan uçan  bıldırcın daha çok otların arasında saklanmayı seçer ve zorunlu olmadıkça uçmaz. Bundan dolayı genellikle otlarda görülmeyen, yalnız sesleri duyulan bu kuşlar tahıl tarlalarında ve otlaklarda yaşarlar.

Tavuk gibi yeri eşeleyerek yemek ararlar. Tohum yiyicilerdir.  En sevdikleri yiyecekler buğday, arpa tanesi ve ayçiçeği çekirdeği gibi bitkisel tohumlar ile böceklerdir.

Tavuk, hindi, sülün, keklik, tavus kuşu gibi akrabaları içinde tek göçmen tür olan bayağı bıldırcın üreme mevsiminde uzun göç yolculuklarına çıkarak Asya, Avrupa ve Türkiye'ye gelir. Başta Orta Anadolu olmak üzere her bölgedeki tarla ve otlaklarda ürer. Ağustos sonundan Ekime kadar sürüler halinde yeniden Afrika ya dönerler. SIcak seven kuşlardır. Kışı Sahra'nın güneyinde Orta Afrika 'da geçirirler.

Dişi bıldırcın yumurtalarını bırakmak için bir tarlada ya da otlarla kaplı bir yerde sığ bir çukur kazıp içini kuru otlarla döşer ve yumurtalarını  bırakır. Yumurtalar esmer ve sık siyah beneklidir. 16-18 günlük bir kuluçka döneminden sonra yavrular çıkar. Yavrular 1 ay süresince çeşitli böceklerle beslenirler, tüylenme süresi 19 gün civarındadır. Yuvadan çıkan yavrular kendilerini besleyebilirler ama dişi yine de onları yalnız  bırakmaz ve 50 gün kadar beraber kalırlar.


 


Linkback: http://www.dogakolik.com/index.php?topic=704.0
« Son Düzenleme: 21 Ocak 2012, 12:55:27 Gönderen: GeZGiN »



Tags:
 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38