Gönderen Konu: Karapınar Kumulları, Konya  (Okunma sayısı 5315 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7726
    • insan ve doğa
Karapınar Kumulları, Konya
« : 03 Kasım 2015, 17:36:29 »
Konya’da bulunan, yaklaşık 4,000 hektarlık alanı kaplayan Karapınar Kumulları, Türkiye’nin tek çölü olma özelliği taşıyor. Buzul çağına kadar uzanan tarihiyle dikkat çeken bölge, o dönemlerden kalan büyük bir gölden kalan tortu ve millerin rüzgarla taşınıp birikmesiyle oluşmuş.


Karapınar Kumulu, Türkiye’nin tek çöl alanı olarak kabul ediliyor

Ziyaretçilerine tam anlamıyla bir çöl deneyimi yaşatan Karapınar, kumulların tepesinde muhteşem manzaralar da sunuyor. Ancak gidecek kişilerin yanında bolca su taşımaları ve araçların kumullara saplanma tehlikesi yaşayabileceğini hatırlatmakta yarar var. Turizm değeri açısından önemli bir yer.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7726
    • insan ve doğa
Ynt: Karapınar Kumulları, Konya
« Yanıtla #1 : 11 Mart 2019, 10:21:42 »
Karapınar kumulları, Konya ili Karapınar ilçesinde bulunan kumullar. İlçe merkezinin güneybatısındaki 4.000 hektarlık kumullar, rüzgar ile şehir merkezini tehdit eder hale geldi. 1960'larda kum fırtınaları ulaşımı, eğitimi aksattı, hastalıklar arttı. İlçe merkezi ve tarım alanlarının kum yığınları altında kalma tehlikesi belirdi.

Önce ilçenin taşınması düşünülse de, rüzgar çitleri ve ağaçlandırma ile önlemler alınarak kumul hareketi durduruldu.

Karapınar ovasını oluşturan alüvyal arazi Kuaterner dönemi Pleistosen devrinde akarsu ve gölsel tortullardan oluşmuştur. Bu alanda bulunan eski gölün kalıntıları batıda Hotamış sazlığı, doğuda Ereğli sazlıkları(Akgöl)dır. Kireçli ve kili materyalden oluşan göl tortulları sonradan topraklaşmıştır. Kurak iklim nedeniyle orman gelişmemiş, Karasal iklime bağlı olarak zayıf bozkır örtüsü oluşmuştur. Yörede temel ekonomik faaliyet olan küçükbaş hayvancılık nedeniyle aşırı otlatma yapılmıştır. Yoğun otlatma ile otların yok edildiği alanlarda toz ve kil gibi toprağın ince kısmı taşınmıştır. Topraktan geride kalan kumlar rüzgarla hareket etmeye başlayıp, kara kumullarına dönüşmüştür. Büyüyen kumullar 1956 yılından itibaren Karapınarı etkilemeye başlamıştır. 1962 yılında 110 km/saat hızındaki rüzgar kum fırtınası oluşturmuş, kendini yeniden hatırlatmıştır.

İnceleme ve araştırmalar sonucu 1962 yılında ağaçlandırma başlamış, 1972'de biten çalışmalarla kumul ilerlemesi durdurulmuştur. Toprak su bölge müdürlüğü 16.000 hektar alanı, Türk Silahlı Kuvvetleri de kendisine devredilen 3.000 hektarlık alanda kumul önleme çalışmaları uygulamıştır.

Ağaçlandırma çalışmalarında yakın çevrede, aynı iklimde yetişebilen türler seçilmiştir. Diklen ağaçlar sulamayla hızla büyümüşlerdir. Kullanılan ağaçlar: kara selvi, karaçam, sedir, salkım ağacı, kuş iğdesi, yabani badem.

Ağaçlandırma çalışmaları 2000'li yıllarda da devam etmektedir. Bölgede Örnek tepe adıyla, 4-5 bin m²'lik bir alan ağaçlandırmadan, ders alınması amacıyla kumul olarak bırakılmıştır. Günümüzde akademisyenler ve öğrenciler tarafından inceleme alanı olarak kullanılmaktadır.

Yapılan ağaçlandırma çalışmalarına rağmen Karacadağ yönünden kumulların Karapınar'a doğru hareketinin devam ettiği iddia edilmektedir.

Tags: