Gönderen Konu: Kayak Malzemesi Satın Alma Rehberi  (Okunma sayısı 11183 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7726
    • insan ve doğa
Kayak Malzemesi Satın Alma Rehberi
« : 06 Aralık 2012, 16:31:24 »
Kayak Malzemesi Satın Alma Rehberi
Kayak sporu tutkunuysanız evinizde kayak takımlarınız, kayak malzemeleriniz ve kayak kıyafetleriniz keyifli bir hafta sonu için her zaman hazır olmalıdır. Kayak malzemeleri bilindiği üzere dayanıklılık, su ve soğuk geçirmezlik gibi pek çok özelliğe sahip olması gereken ürünlerdir. Kayak elbisesi veya kayak takımı satın almanın püf noktalarını bu rehberden öğrenebilirsiniz

Satın alacağınız kayağın türü, beceri ve yeteneklerinizin yanı sıra onu kullanacağınız araziye göre de değişir. Bu rehberde, kayak malzemesi seçiminde size yardımcı olabilecek temel bilgileri bulabilirsiniz.

Kayak düzeyinizi belirleyin
Kayak seçiminizi kolaylaştırmak için öncelikle aşağıdaki kategorileri inceleyip kayak düzeyinizi belirlemelisiniz.
Başlangıç: Yeni başlayanlar, düşük eğimli pistlerde yavaş kaymayı tercih edenler.
Orta Düzey: Orta düzey seviye, temel kayak yeteneklerine sahip, ileri düzey (siyah) pistler dışında birçok zemin ve kar koşullarında oldukça kontrollü olan ve tam kontrollü olma yolunda gelişmekte kayakçıların seviyesidir.
İleri Düzey: İleri düzey, buzlu, dik, bol kar, parçalı ve benzeri her tür koşulda, ileri düzey (siyah) pistlerde ve yüksek hızlarda kontrollü kayabilen kayakçı ve yarışçıların seviyesidir.
Kayak takımları: Yurt dışında "downhill ski" ya da "alpine ski" olarak bilinen kayak takımları, telesiyej ile dağın zirvesine tırmanıp zirveden aşağıya doğru hızlı ve keyifli bir yolculuk yapmanızı sağlar. Popüler kayak takımı markaları arasında; Atomic, Elan, Rossignol, Salomon, Fischer, Head, Volk sayılabilir.

Farklı düzeylere uygun kayak takımları

Farklı düzeylere göre kayak çeşitleri dört temel kategoriye ayrılır:
1. Başlangıç / Orta Düzey Kavisli (Carving) Kayaklar: Yeni başlayanlar ve orta düzey kayakçılar için tasarlanan bu kayaklar düşük hızda gitmek için daha yumuşak olarak tasarlanmıştır. Uzunlukları genellikle 160 cm - 200 cm arasında değişmektedir, 175 cm - 210 cm olanları da vardır. Kayakların burunları daha geniş, kuyruk bölümü ise hatalı dönüşleri en aza indirgemek için inceltilmiştir.
2. Orta / İleri Düzey (Performans) Kayakları: Dağın her yerinde kayabilmelerine rağmen daha çok toz karın olmadığı, ezilmiş pistleri tercih eden orta ve ileri düzey kayakçıların tercih ettiği kayaklardır. Yarış kayaklarına göre daha geniş ve yumuşaktır ve daha düşük hız için tasarlanmışlardır.
3. İleri düzey/Yarış Kayakları: İleri düzey kayaklar hızlı kaymaya uygun tasarlanmıştır. Sert ve dar olan bu kayakların kenar kesimleri ise diğer kayaklara göre daha düzdür. Bu özelliklerinden dolayı bu kayakları döndürmek çok daha zordur ve profesyonellik gerektirir. İleri düzey kayaklar "büyük slalom" ve "slalom" olmak üzere iki alt gruba ayrılır.
4. Çok Yönlü Kayaklar (mid-fat): Bu kayaklar, her türlü kar koşulunda ve dağın her yerinde kaymak isteyenler için tasarlanmıştır. En popüler kayak çeşitlerinden biridir. Ezilmiş pist veya yarış kayaklarından daha geniş, gerçek toz kar kayaklarından daha dardırlar. Toz kar veya eski, parçalı karda ilerleyebilecek kadar geniştirler fakat bu genişlik ezilmiş veya sert karda sorun çıkartacak kadar fazla değildir. (Burun genişliği tipik olarak 100-109 mm, bel genişliği 68 mm üzerindedir)

Kadınlara ve çocuklara özel kayak takımları
Kayakta erkek, kadın ve çocuk modelleri vardır. Kadın için üretilen kayak takımları erkek kayak takımlarından farklıdır. Kadınlara özel kayak takımları daha hafif, esnek ve ağırlık noktası farklı olarak üretilmiştir. Ağırlık noktasını ayarlamak için bağlamalar normalden bir santimetre kadar daha öne monte edilir. Bu sayede kadınların erkeklere göre daha arkada olan ağırlık merkezleri öne ve kayak merkezine yaklaştırılarak dönüşler kolaylaştırılarak denge artırılır. Ayrıca botlarda ve kayak takımlarında kullanılan malzemede de erkek kayak takımlarına oranla daha yumuşaktır. Çocuğunuz için kayak takımı satın alacaksanız onun boyuna ve ağırlık ölçülerine uygun bir kayak takımı seçmelisiniz.

Kayak Boyunu Doğru Seçin
İri yapılı bir insanın uzun kayak takımlarıyla manevra yapması kısa kayak takımlarıyla manevra yapmasından daha kolaydır. Uzun kayak takımları daha çok yumuşak, taze kar üzerinde sizi merkez ağırlık noktasına alır ve karda manevralarınızı kolaylaştırır. Profesyonel kayakçılar zor pistlerde yüksek hızda gitmek için uzun kayak takımlarını tercih eder.

Daha hafif ve kısa kayak takımları ile yön değiştirmek ve eğimlerde yavaşlayabilmek daha kolaydır. Bu boyuttaki kayak takımları özellikle kayağa yeni başlamış olanlar ve temkinli kayakçılar için idealdir.

Aşağıdaki tablo, ağırlığınıza göre hangi uzunlukta kayak takımı almanız gerektiği konusunda size yardımcı olacaktır.

Ağırlık (kilogram)   Kayak uzunluğu (santim)
45 kg.dan az-----------------140 cm
45 kg - 52 kg-----------------145
52 kg - 58 kg-----------------150
59 kg - 68 kg-----------------155
68 kg - 79 kg-----------------160
79 kg - 90 kg-----------------165
90 kg.dan fazla--------------170
Kayak takımınızı seçerken boy ölçünüz de bir kriterdir. Kayak takımlarını dik tuttuğunuzda kayağın en uç kısmı çenenizle alnınız arasında bir yere gelmelidir. Kayak botunuzun yüksekliğini telafi etmek için çıplak ayak iken yerden burnunuza kadar kaç santim geldiğinizi ölçün, bulduğunuz sayıya 2.54 cm ekleyin.

Kayakların genişliği
Kayak takımlarının genişliği genellikle kayağın burnu, ortası ve kuyruk kısmı olmak üzere üç bölgeden ölçülür (122/90/115 gibi). Kayağın bel genişliği (bağlamaların altındaki genişlik) kayağın değişik koşullarda hareketini belirler. Örneğin yumuşak, derin kar veya toz kar daha fazla yüzerlilik gerektirir, bu yüzden geniş bel genişliği uygundur. Bu ölçümler doğru kayak seçiminde size yardımcı olmak adına size bir fikir verebilir.

Başlangıç/Orta Düzey Kayaklar: Kayağa yeni başladıysanız, orta kısmı 70 mm, kuyruk kısmı 80 mm olan kayakları tercih etmelisiniz.
Hızlı dönüşlere uygun kayaklar: Eğer eğimlerde hızlı dönüşler yapmak istiyorsanız, orta kısmı 60 mm olan kayakları tercih etmelisiniz.
Yumuşak/derin/toz kara uygun kayaklar: Ortası 80 mm gibi daha kalın olan kayak takımları yumuşak karda kaymak için idealdir.
Kayak Yapım Malzemelerini Tanıyın
Kayak yapımında kullanılan malzemeler, takımların sürüş kalitesini ve güvenliğini büyük ölçüde etkiler. Kayağın merkezinde bulunan ve kayağın diğer kısımlarının etrafına inşa edildiği alana "çekirdek" denir. Tahta ve köpük, çekirdekte en sık kullanılan materyaller arasındadır. Tahta, tepkilidir (canlı hissi verir), ancak ağır ve pahalıdır. Köpük, hafif ve ucuzdur, ancak tahta malzemeye göre daha az tepkilidir.

Kayak üretiminde temel olarak 3 yapı kullanılır:
Burulma kutusu adı verilen yapıda, çekirdek üzerine fiberglas kumaş sarılır.
Lamine veya "tabakalı" yapıda çekirdeğin üst ve altına fiberglas tabakalar yapıştırılır.
Kayağın kenarları "kenar duvar" adı verilen ayrı bir kaplama ile kapatılır. Burulma kutusu yapısına göre daha yumuşak, ancak daha dayanıksızdır, zamanla katmanları ayrılabilir.
Kapsül yapıda çekirdeğin etrafına kayağın üstünü ve kenarlarını (çelikler dahil) örten ve tek parçadan oluşan fiberglas bir yapı giydirilir, kenarların ayrıca kaplanmasına ihtiyaç kalmaz. Temel yük taşıyıcı eleman çekirdek değil, kapsül olduğundan kenarlar üzerine daha doğrudan basınç aktarılabilir. Dolayısıyla bütün kar koşullarında daha iyi kenar tutuşu ve dönüş kabiliyeti sağlanır. Tabakalı yapıya göre daha hafiftir.

Kayak sopalarınızı seçin
Başlangıç için dayanıklı alüminyum kayak sopalarından satın alabilirsiniz. Kayak sopaları grafit veya alüminyumdan daha hafif olan malzemelerden üretilir. Ancak daha ucuz olan bu sopalar kolay kırılabilir.

Kayak Botları, Giyim & Aksesuarları Alın
Kayak takımlarının yanında sizi soğuktan koruyacak kayak elbiselerine, kayak ayakkabılarına, kayak gözlüğü, kayak eldiveni gibi daha pek çok aksesuara ihtiyacınız olacak.

Kayak ayakkabılarınızı doğru seçin
Yeni başlayanlar ve düşük eğimli pistleri tercih eden kayakçılar daha esnek ve rahat ayakkabılar seçmelidir. Orta düzey temel kayak yeteneğine sahip kayakçılar, yüksek hızlarda, carving (eğimli) dönüşlerde ve daha zor pist koşullarında başarılı olabilmek için daha fazla tepki veren ayakkabıları; profesyonel kayakçılar ise duyarlılığı, tepki ve kontrolü yüksek olan ayakkabıları seçmelidir.

Kayak ayakkabılarının ölçüleri genellikle Avrupa (mondo) ayak numarası ölçülerine göredir.

Mondo (cm)   Amerika(Kadın)         Amerika(Erkek)        Türkiye(Kadın)       Türkiye(Erkek)
23---------------------6.5----------------------5-----------------------37-------------------37.5
23.5-------------------7------------------------5.5---------------------37.5-----------------38
24---------------------7.5----------------------6-----------------------38--------------------38.7
24.5-------------------8------------------------6.5---------------------39--------------------39.3
25---------------------8.5----------------------7------------------------39.5-----------------40
25.5-------------------9------------------------7.5----------------------40-------------------40.5
26---------------------9.5----------------------8------------------------40.5-----------------41
26.5------------------10-----------------------8.5----------------------41-------------------42
27---------------------10.5--------------------9------------------------42--------------------42.5
27.5-------------------11----------------------9.5----------------------42.5-----------------43
28---------------------11.5-------------------10------------------------43--------------------44
28.5-------------------12---------------------10.5----------------------43.5------------------44.5
29----------------------N/A--------------------11------------------------45
29.5--------------------N/A--------------------11.5----------------------46
30-----------------------N/A--------------------12------------------------46.5
30.5--------------------N/A---------------------13------------------------47
Kayak ayakkabınızın yanında bağlamayı ve batonları seçin

Kayak botlarının dış kısmı sert ve dayanıklı malzemeden, iç kısmı ise ayağı sıcak tutup koruması için yumuşak malzemeden yapılmıştır.

Kayak bağlaması: Kayak bağlaması, kayaklarınızın ayağınızda güvenli bir şekilde kalması ve düşme anında kayakları serbest bırakarak sakatlanmanızı önlemek amacıyla kullanılır. Ayrıca titreşim ve şokları bastırarak daha az yorulmanızı sağlar. Bağlamaların ayakkabıyı serbest bırakmaları için gerekli olan kuvvetle doğru orantılı olarak "DIN" ayar aralıkları bulunur. DIN ayarı ne kadar büyük olursa bağlama ayakkabıyı o kadar güç serbest bırakacaktır. Kayak düzeyi ilerledikçe ayarlanması gereken DIN değeri de büyütülmelidir. Bağlamalar değişik DIN ayarı aralıklarına sahiptir, Örneğin 3 ile 6 arası, 4 ile 24 arası gibi.

DIN Ayarları:
Yeni başlayanlar için: 3 ile 6 arası
Orta düzey: 5 ile 9 arası
İleri düzey: 6 ile 12 arası
Profesyonel yarışçılarda: 24'e kadar
Kaymaya başlamadan önce DIN ayarlarınızın doğru olup olmadığını mutlaka kontrol ediniz. Çünkü DIN ayarı olması gerekenden düşük olursa kayma esnasında sıradan bir titreşim bile bağlamanın kayağınızı serbest bırakmasına neden olabilir. Ayar, olması gerekenden yüksekse bu sefer de düşme sırasında ayakkabınız kayaktan ayrılmayarak sakatlanmanıza neden olabilir.

Kayak Batonu: Kayak batonu, dönüşlerde dengenizi sağlamanız ve tırmanışlarda destek almak için kullanılır. Baton boyunu belirlemek için kayak ayakkabılarınızla ayakta dururken, batonunuzu ters çevirip başparmağınızın üstü sepete değecek şekilde sepetin altından tutun. Siz bu pozisyondayken dirseğiniz 90 derecelik açı yapıyor ise ideal baton boyunuzu bulmuşsunuz demektir. Açı küçüldükçe daha kısa bir batona, açı büyüdükçe daha uzun bir batona ihtiyacınız olacaktır.

Kayak Kıyafeti & Aksesuarlarını Keşfedin
Kayağa giderken yanınıza almanız gereken en önemli malzemelerden biri de kayak kıyafetidir. Kayak kıyafetleri sizi soğuktan koruyan ama aynı zamanda hafif ve nefes alan malzemeden yapılmış olmalıdır. Kayak kıyafetinizi kayak gözlüğü, kayak eldiveni vb. aksesuarlarla tamamlayabilirsiniz.

Kayak montu:Kayak montu veya kayak ceketi sizi rüzgardan, soğuktan ve nemden korur. Kayak montlarının nefes alan malzemeden yapılmış olmasına dikkat ediniz. Kayak montunuzun içine yine sizi sıcak tutacak polar içlik de giyebilirsiniz.
Kayak pantolonu: Su geçirmez malzemeden yapılmış olan kar pantolonu sizi hem nemden hem de soğuktan koruyacaktır.
Kayak çorapları: Kayarken giyeceğiniz çorapların sentetik çoraplar yerine ayaklarınızı daha sıcak tutacak yün çorap veya pamuklu çorap olmasına dikkat edin.
Kayak eldiveni: Kayak için özel üretilmiş eldivenlerden satın alarak ellerinizi sıcak tutabilirsiniz.
Bere ve Atkı: Başınızı ve kulaklarınızı sıcak tutacak polarlı bere, kulaklık gibi ürünleri, boynunuz için farklı atkı çeşitlerini  bulabilirsiniz.
Kayak gözlüğü: Karın beyaz ışığı ve yarattığı yansıma gözleri oldukça yorar. Kayak yaparken görüş açısından sorun yaşamamak ve güneşin zararlı ışınlarından korunmak için kar gözlüğü kullanmak gerekir.

Kaynak : http://inceleme.gittigidiyor.com/rehber/kayak-malzemesi-satin-alma-rehberi-230
« Son Düzenleme: 03 Ocak 2018, 08:15:44 Gönderen: GeZGiN »

Çevrimdışı aşkkuşu

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 48
Ynt: Kayak Malzemesi Satın Alma Rehberi
« Yanıtla #1 : 06 Eylül 2016, 10:58:59 »
tam ihtiyacımı karşılayan makale olmuş  ellerinize sağlık

Tags: