Doğa Sporları - DoğaKolik

Anadolu Yaban Keçisi

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

GeZGiN

  • *****
  • 4111
  • Cinsiyet: Bay
    • insan ve doğa
Anadolu Yaban Keçisi
« : 08 Eylül 2011, 10:31:30 »
Sınıfı                              :Memeliler 
Takımı                            :Çift toynaklılar 
Familyası                         :Boynuzlugiller 
Cinsi                               :Capra 
Türü                               :Capra aegagrus aegagrus 
Uzunluğu                         :130 - 180 cm 
Ağırlığı                             :40 - 85 kg 
Yedikleri                           :Ot, yaprak, sürüngenler, dal, meyve taneleri, ağaç kabuğu, yosun gibi bitkisel besinler. 
Yaşam Süresi                    :15 - 20 yıl 
Gebelik Süresi                   :150 - 170 gün 
Bir Batındaki Yavru Sayısı    :1 - 2 yavru 
Üreme Sezonu                  :Kasım - Şubat ayları 
Omuz Yüksekliği                :80-100 cm 
Kuyruk Uzunluğu               :15-18 cm 
Üreme Periyodu                 :Yılda bir 
Sütten Kesilme                  :4-6 ay


 
Anadolu Yaban Keçileri  Ege Adaları, Yunan Adaları, Kafkasya, İran, Irak, Türkmenistan, Pakistan ' da yayılım gösterir. Deniz seviyesinden 3000 m yüksekliğe kadar olan sarp kayalıklar da, ormanlarla örtülü sarp ve ulaşılması güç yerlerde, bodur çalılarla örtülü kayalıklarda yaşarlar.
 
Kızışma döneminde tekeler derin ve boğuk bir sesle melerler  ve ıslığı andıran bir ses çıkarırlar.  Dişilerinde ürktüklerinde aynı ıslık sesini çıkarttıkları gözlemlenmiştir

Birbiri ile kavga eden erkeklerin çarpışan boynuz sesleri uzak mesafelerden duyulur.  Bu boynuz darbeleri o kadar şiddetli  olabilir ki hayvanlarda  iç kanama geçirip  ölümlere sebeb olur. Çiftleşme döneminde dişiler çıkardıkları sesler, aksırmalar ve yürürken taşlara vurarak çıkardıkları  gürültüler ile varlıklarını çevredeki erkeklere duyururlar. Bu devrede tekeler boynuz diplerine yakın bezlerden çıkan koku yüzünden çok keskin kokarlar. Geçtikleri ve gezdikleri her yerde bu koku hissedilir.

Çiftleşme dönemi Kasım-Şubat ayları arasındadır. Genellikle Mayıs ayında doğururlar. Bir veya ikiz, seyrek olarak da üçüz doğurdukları    tespit edilmiştir. Doğum yapacak dişiler, yavruları kartal ve yırtıcı hayvanlardan korumak için ormanın sıklık yerlerini tercih ederler. Yavrular doğduklarının ertesi gününden itibaren annesini takip edebilecek duruma gelirler.

Emzirme süresi 6 aydır. Genç keçiler  bir  yıl ya da daha fazla bir süre annelerini takip ederler.

 


Linkback: http://www.dogakolik.com/index.php?topic=705.0
« Son Düzenleme: 08 Eylül 2011, 10:34:28 Gönderen: GeZGiN »



Etiket:
 

Anadolu ' nun Hazinesi SARDİS ANTİK KENTİ

Başlatan peperudaForumun YURT İÇİ GEZİ NOTLARI

Yanıt: 0
Gösterim: 3887
Son İleti 18 Eylül 2012, 13:15:55
Gönderen: peperuda
Anadolu'da tehlike altındaki tüm türler

Başlatan GeZGiNForumun HABERLER VE DUYURULAR

Yanıt: 0
Gösterim: 2092
Son İleti 10 Aralık 2011, 20:53:01
Gönderen: GeZGiN
İç Anadolu Bölgesi Camping alanları

Başlatan GeZGiNForumun İÇ ANADOLU BÖLGESİ KAMP ALANLARI

Yanıt: 0
Gösterim: 6796
Son İleti 25 Eylül 2012, 11:18:26
Gönderen: GeZGiN
Doğu Anadolu Camping Alanları

Başlatan GeZGiNForumun DOĞU ANADOLU BÖLGESİ KAMP ALANLARI

Yanıt: 0
Gösterim: 4336
Son İleti 25 Eylül 2012, 11:19:11
Gönderen: GeZGiN
Anadolu sığla ağacı

Başlatan GeZGiNForumun BİTKİ DÜNYASI

Yanıt: 0
Gösterim: 4486
Son İleti 29 Eylül 2011, 14:41:29
Gönderen: GeZGiN