Gönderen Konu: Doğada Aç Kalınması Halinde Bitkilerin Yenilebilirlik Testleri Nasıl Yapılır ?  (Okunma sayısı 2076 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7713
    • insan ve doğa
Bitkilerin yenilebilirlik testleri zaman alan ve eksiksiz (safha atlamadan) yapılması gereken bir testtir. Bu test, abartılı bir önlem gibi görünse de, söz konusu olanın hayatınız olduğunu unutmayın. Bitki zehirlerinin etkileri, birkaç saat geçtikten sonra ortaya çıkar ve farklı kişileri, farklı şekillerde etkileyebilir. Bu testi, yiyecek stoğunuz tükendikten sonra değil, kesinlikle tükenmeden önce yapmanız tavsiye edilir.

1) Karahindiba, tekesakalı ve hindistancevizi dışında, sütlü özsuyu olan bitkilerden kesinlikle uzak durun.

Not: 8 yaşlarındayken, Akdeniz'de yetişen sütlü özsuyu olan bitkilerden birinin sıvısından birkaç damla içmiştim. Önce yanmaya benzer, ağzımda gitmek bilmeyen sabunumsu bir tat hissettim. Esas etkisi ise ertesi gün ortaya çıktı, yüzüm gözüm fena halde şişmişti. Doktor, daha fazla içmem halinde sonucun ölümcül olacağını söylemişti.

2) Pişirmeden önce bitkiyi iyice yıkayın, hasarlı kısımlarını atın.

3) Çevrede bol bulunan bitkileri test edin, eğer denemek istediğiniz bitkiden çevrenizde birkaç tane varsa kendinizi riske atmayın.

4) Bu test mantarlar için geçerli değildir, bilmediğiniz mantarlardan kesinlikle uzak durun.

Test Nasıl Yapılır?
1) Önce bitkiyi cildinizle temas ettirin. Bir yaprağını elinizle ezip özsuyunu bileğinizin iç kısmına temas sürün. 15 dk.'nın sonunda herhangi bir yanma,kabarma, kızarıklık, vb. etki görülmediği taktirde teste devam edebilirsiniz.

2) Bitkiyi ezip dişetlerinizle alt dudağınızın arasına bir miktar alın. Olumsuz bir etki yaratıp yaratmayacağını anlamak için 5 dk. bu şekilde bekleyin.

3) Olumsuz bir etki yoksa, ezilmiş bitkiden bir miktar çiğneyin. Ağzınızda yanma, aşırı acılık, sabunumsu bir tat oluşup oluşmadığına bakın.

4) Bu aşamaya kadar, kuşku uyandıracak hiçbir olumsuz etkiye rastlamadıysanız, özsuyunu yutup posasını tükürün. Bu noktadan sonra baş dönmesi, uyuşukluk, mide ağrısı, kramp, vb. olumsuz bir durumla karşı karşı kalıp kalmadığınıza bakmak için 8 saat geçmesini bekleyin.

5) Bu belirtilerin herhangi biri görülmediyse, daha fazlasını (bir çay kaşığı kadarını) yiyin ve 8 saat daha bekleyin.

6) Hâlâ herhangi bir olumsuz etki yoksa, bitkiden bir avuç kadarını yiyin ve 24 saat geçmesini bekleyin.

7) Bu sürenin sonunda da herhangi bir olumsuz etkiye maruz kalmadıysanız, test ettiğiniz bitkinin güvenli ve yenilebilir olduğunu varsayıp daha fazlasını yiyebilirsiniz.

Not: Bu yazı için Barry Davies Bem'in, Temel Hayatta Kalma Teknikleri adlı kitabından yararlanılmıştır.
« Son Düzenleme: 24 Şubat 2018, 00:25:27 Gönderen: GeZGiN »

Tags: