Gönderen Konu: Şirince Tarihi  (Okunma sayısı 10900 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7749
    • insan ve doğa
Şirince Tarihi
« : 29 Ekim 2009, 03:02:21 »
Şirince köyünün eski kaynaklarda "Dağ` daki Efes" veya "Eski Efes" adı ile anılması, bu köyün köklü bir geçmişe sahip olduğunu göstermektedir. Küçük Menderes deltasında üreyen sivrisineklerden kaçan Efesliler, yaz aylarında Şirince`de yaşarlarmış.

Bir görüşe göre tarihi M.S V. yy a kadar inen Şirince Köyü, Küçük Menderes nehrinin getirdiği alüvyon ve taşkınlar nedeniyle yaşanmaz hale gelen bölge sakinlerinin dağa kaçıp, Şirince Köyünü kurdukları söyleniyor.

Bu dönemlerde Şirince Köyü büyük bir din merkeziydi. "Aziz Yoannes Kilisesi" ve "Aziz Dimitrios Kilisesi" ve 40 a kadar manastırın bulunduğu bir merkez olduğu biliniyor. Hatta Meryem`in bu köylü tarafından bakıldığı, yiyecek vb. ihtiyaçlarının buradan Bülbül dağına götürüldüğü söyleniyor. Daha sonra Beylikler döneminde yaşam devam etmiş olup Şirince evlerinin bazıları Osmanlı mimarisini özelliklerini taşımaktadır. 100 yıl öncesi de, Türklerle Rumların birlikte yaşadıkları 4 ial 5000 nüfuslu önemli bir yerleşim yeri idi. Şirince`de doğup, büyüyen Yunanlı "Aksiyotis Monali`nin" çarpıcı hayatını kaleme alan Dido Sotiriou bu kitabında Şirince`de ki Mübadele öncesi dönemin yaşantısından ilginç bir kesit sunuyor.

Köyün KIRKINCA olan eski adı Rum söyleyişiyle KİRKİNCE şeklini aldı. Türkler tarafından ÇİRKİNCE olarak telaffuz edilen isim, 1930` larda İzmir Valisi Kazım Dirik Paşa`nın Şirince Ziyaretinde Köyün ilk Cumhuriyet öğretmeni olan ve şiirle ilgilenen Suat adındaki öğretmenin şiirini Paşaya takdimetmesiyle, Paşanın`da bu şiiri resmii dilekçe kabul ederek köyün ismini resmen değiştirmesi ile ŞİRİNCE olarak kabul edilmiştir.

1923-24 nüfus mübadelesinde boşaltılan köye, Makedonyanın Kowala bölgesinden gelen Muhacirler yerleştirildi.Cumhuriyet döneminde iç güç nedeniyle nüfus azaldı 1950`lere dek 2000-3000 nüfuslu bir belediye olan Şirince`de bu gün yaklaşık 700 kişi yaşamaktadır.gidenlerin çoğu selçuk `a yerleşirken köydeki evlerinin işe yarar kısımlarını söküp götürdükleri için Şirince nin mimari birikiminin bir kısmı kaybolmuştur. Köyün üst tarafındaki çıplak tepeler 1960tarihli fotoğraflarda mamur, güzel mahalleler olarak görülmektedir.

Tags: