Gönderen Konu: Sığacık  (Okunma sayısı 8792 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7763
    • insan ve doğa
Sığacık
« : 14 Kasım 2011, 20:26:38 »
SIĞACIK İzmir'e 50 kilometre uzaklıkta sevimli mi sevimli, cana yakın eski bir balıkçı köyü. Yörenin cana yakını neyin nesi demeyin. Seferihisar'ın iskelesi olan Sığacık, sahilde limanı çevreleyen bir kalenin içine kurulmuş.Kıvrılarak giden daracık sokaklarda dolaşırken,özgün mimarisini koruyabilmiş pek çok eve rastlamak olası. Üstelik insanı da sıcacık.Sığacık'ın geri planı her türlü meyve ve sebzenin bolca yetiştiği doğal bir hal görünümünde.Yol boyunca dizili tezgahlarda,anında toplanmış salatalık, domates, patlıcan, biber... O kadar mı? Üzüm, kavun, karpuz her çeşit meyve.

Sığacık'ta yeme içme yerleri limanın çevresinde. Liman Restoran, Burç Restoran, Deniz Restoran, Dağ Restoran, Balık ekmekçiler, midye tavacılar yan yana sıralı. Balık fiyatlarının durumu malum! Balık fiyatları pahalı olunca, restoranlar fiyata itiraz  olmasın diye balıkçıdan kendi aldığınız balığı pişirmeye de itiraz etmiyorlar. Balığı kendin alıyorsun, onlar pişiriyor. Otel ve pansiyonlar, diğer tatil köylerine göre bir hayli ucuz. Otel ve Pansiyonlar daha çok Sığacık kalesine yakın konuşlanmış durumda. Plajlar bir kilometre kadar ileride. Plajlar a minibüs ve belediye otobüsü çalışıyor. Sığacık limanında denize girilmiyor. Sığacığa kadar gitmişken Çevre koyları tanımamak, oralara gitmemek olmaz. Günü-birlik motor turları Papaz boğazı,Taş ada, Azmak,Aktaşlı ve çamcağız'ı kapsıyor.Ayrıca Küçük balıkçı tekneleri ile de bu turları düzenlemek mümkün oluyor. Sığacık Yat Limanı da artık tamamlanma aşamasına gelmiştir. 2010 yılı içerisinde hizmete açılacak olan 480 yat bağlama kapasiteli olacak Teos marina nın gelecekte denizcilerin uğrak yeri olacağı, bölgeye yat turizminin de girmesini sağlayacağı muhakkaktır.   
 
TEOS Antik kenti Sığacığa iki kilometre uzaklıktadır. 12 İyon kentinden biri olan Teos'ta halihazırda ciddi bir kazı çalışması yapılmamıştır. Şimdiye kadar yapılan kazı çalışmalarında elde edilmiş buluntulardan belli bir bölümü Teos bölgesinde durmakla beraber bir kısmı da İzmir arkioloji müzesine taşınmıştır.



 
Seferihisar'ın 5 km batısında Sığacık körfezinde kuruludur.Tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra doğal bir liman konumundadır. 12 İon şehrindan biri olan Teos'a ev sahipliği yapan Sığacığın ismi 1521-1522 yıllarında kentin sığınak olarak kullanıldığı zamanlardan kalmadır. İon uygarlığına başkentlik yapan kent, bir dönem Efes ile yarışmıştır.
 
Seferihisar'ın batısında boylu boyunca mandalın bahçeleriyle çevrilmiş olan Sığacık ile merkez arasında tek engebe Taşdibi denilen tepedir. Sığacığın girişinde bizi masmavi denizi ile birlikte, Kanuni Sultan Süleyman zamanından kalma kalesi, birçok denizciye kucak açmış limanı ile iç içe girmiş lüks balık restaurantları, huzuru doyasıya yaşayacağımız ortamı ve büyük önder Atatürk'ün büstünün içinde bulunduğu meydanı karşılar.

Sığacık, eşsiz deniziyle yıllarca Ege'nin en lezzetli balıklarına,en usta balıkçılarına kucak açmış bir tatil yöresidir.Yat  limanının yanı sıra pek çok deniz sporlarının (sörf) yapılabildiği en uygun koylarımızdandır. Akkum plajları, mütevazı tesisleri ile gün boyu faydalanabileceğiniz geniş bir koyda ziyaretçilerini ağırlar.
 
Sığacığın masallara konu olmuş denizinde Sualtı doğa güzelliğini seyretmek ve dalış yapıp zıpkınla balık avlamak isteyen meraklılar için bölgedeki diğer koylara yat gezileri düzenlenmektedir.Sığacık Türkiye'nin en temiz ve en soğuk koylarından olan mavi bayraklı, mucizevi bir şekilde poyraz tutmayan ve dipten denize karışan tatlı kaynak suları sebebiyle diğer koylara oranla daha soğuk olan Ekmeksiz plajına ev sahipliği yapar.Koyun yamaçlarında çam ormanlarıyla kaplı camping ve piknik alanları bulunur. Pırıl pırıl bir denize ve güneşe sahip olan Sığacık'ta zamandan ve dünyadan habersiz kalabilmek için çok fazla şeye ihtiyacımız yoktur,çünkü bu bakir ve büyülü yer sizi tüm gerginliklerinizden ve sıkıntılardan habersizce uzak tutar.
   
Kış aylarında sımsıcak insanlarının yaşadığı Sığacık, tatil yöresi olarak yaz sezonunda pek çok yerli ve yabancı turiste kapılarını açar.Son bir yıldır Sığacık kale içinde pazar günleri kurulan köy pazarı ,iç kalede her hafta düzenlenen sanat etkinlikleri görülmeye değer ayrı güzelliklerdir.Ne kadar yazarsak yazalım ,anlatırsak anlatalım cümlelerimiz bu doğa harikası için yetersiz kalır.
   
SIĞACIK KALESİ
Tarihin, doğanın ve teknolojinin yıpratmakta aciz kaldığı kalenin geçmişi Selçuklular dönemine kadar uzanır. Şiddetli yer sarsıntılarıyla harap olunca önce Aydın oğulları daha sonra Osmanlılar tarafından tamir görmüştür. Ege denizindeki önemli stratejik konumunun Kaptan-ı Derya Piri Reis tarafından fark edilmesiyle Kanuni Sultan Süleyman tarafından Palak Mustafa Paşaya Teos harabelerinden getirilen taşlar kullanılarak yaptırılmıştır. Şimdiki hali 1521-1522 yıllarından kalmadır. Önceleri "Sığla" olarak anılan kale savunma amacından çok deniz üssü olarak değerlendirilmiştir. Kalenin Kuşadası , Ayasılık ve Seferihisar adında üç ayrı kapısı vardır. Deniz üssünde; Bir dış kale bir de koğuş tabir edilen askerlerin günlük hayatını ve eğitimini geçirdiği iç kale ile bu iç kalenin denize bakan kısmında iki burç ve iki kapı bulunmaktadır. Kale duvarları üzerinde bazı evlerin ikinci katı yükselirken duvar aralarında bazı ev duvarları ve pencereleri ile Teos'tan gelen taşlar görülmektedir. Burçların kuzeye bakan avlu duvarlarında 1.20'ye 50cm. ebadında 3m aralıklı mazgallar bulunmakta ancak şu anda bazıları kapatılmış durumdadır.
Kale içindeki evler bitişik düzende olup, bazıları tek bazıları iki katlıdır.Evlerin çoğunluğu kerpiçtendir, büyük bölümünün içinde iç avlu bulunmaktadır, iki katlı evlerde cumbalar ve tahta panjurlar bulunmaktadır. Evlerin içindeki merdivenler ve kapılar tamamen ahşaptır. Kalenin kuzey tarafında Barbaros Halil Paşa kemerinin üst bölümü yıkılmış durumdadır

Kale içindeki evler bitişik düzende olup, bazıları tek bazıları iki katlıdır.Evlerin çoğunluğu kerpiçtendir, büyük bölümünün içinde iç avlu bulunmaktadır, iki katlı evlerde cumbalar ve tahta panjurlar bulunmaktadır. Evlerin içindeki merdivenler ve kapılar tamamen ahşaptır. Kalenin kuzey tarafında Barbaros Halil Paşa kemerinin üst bölümü yıkılmış durumdadır.
« Son Düzenleme: 17 Şubat 2018, 01:12:18 Gönderen: GeZGiN »

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7763
    • insan ve doğa
Ynt: Sığacık
« Yanıtla #1 : 17 Şubat 2018, 01:11:52 »
Nasıl gidilir?
İzmir’den otobandan ulaşım en rahat ve kolay yol. İzmir-Seferihisar arası yaklaşık 45 km. Sığacık için 5 km daha yol almanız gerekiyor. Aynı yolda belediye otobüslerinin seferleri de var. Asfalt yol Akkum plajı, Ekmeksiz Koyu Teos antik kentine kadar devam ediyor. Benzin istasyonu Seferihisar-Sığacık yol ayrımında. Sığacık’a denizden tekneyle gelenlere su, elektrik ve çöp hizmeti veriliyor.

Ne yenir?
Sığacık limanında yer alan restoranlarda tüm deniz ürünlerini bulabilirsiniz. Kale içindeki odun fırınının ekmeği koku ve lezzetiyle hayli ünlü. Cuma günü kurulan pazarın ekonomik fiyatlı sebze ve meyveleri içinde en çok satılan ürünse üzüm.

DoğaKolik - Doğanın Harikalarını Doğakolik ile Keşfedin

Ynt: Sığacık
« Yanıtla #1 : 17 Şubat 2018, 01:11:52 »

Tags: