Gönderen Konu: Gülhane Parkı  (Okunma sayısı 1743 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7750
    • insan ve doğa
Gülhane Parkı
« : 10 Mart 2018, 09:50:48 »
Gülhane Parkı, Osmanlı İmparatorluğunda Padişahların ve ailesinin yaşadığı aynı zamanda devletin yönetim merkezi olarak kullanılan Topkapı Sarayı‘nın dış bahçesidir. 1912 yılında İstanbul Valisi Cemil Topuzlu tarafından düzenlenerek park haline getirilen ve halka açılan Gülhane Parkı İçerisinde bir koru ve gül bahçeleri de bulunuyor ve park yaklaşık 163 dönümlük bir alanı kapsamaktadır.



Osmanlı’nın has bahçesi olarak hazırlanan Gülhane Parkı’nda bir dönem Hayvanat bahçesi vardı.Türk ve Osmanlı tarihinde de çok önemli bir yere sahip olan Gülhane Parkında; demokratikleşmenin ilk somut adımı olan Tanzimat Fermanı, 3 Kasım 1839’da Abdülmecit döneminde Hariciye Nazırı Mustafa Reşit Paşa tarafından okunmuştur.



Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün İstanbul’daki son durağı olma özelliğine de sahip olan Gülhane parkı’nın Sarayburnu girişinde Atatürk’ün naaşı için İstanbul’daki son tören yapılırken, tabut, top arabasından 12 general tarafından taşınarak Yavuz zırhlısına götürülmek üzere rıhtımdaki bir dubaya yanaşan Zafer zırhlısına taşındı. Gazi yeni Türk Alfabesini oluşturan Latin harflerini de halka ilk defa bu parkta 1 Eylül 1928 tarihinde tanıtmıştı.Sultanahmet Meydanından aşağı sirkeciye doğru tramvay yolunu takip ederek inerseniz İstanbul Valiliği’nin hemen yanında Gülhane Parkı’nın tarihi kapısı sizi karşılayacaktır. Parkın girişinde İstanbul Valisi ve Belediye Başkanlarının büstleri bulunuyor. Ayrıca, Sarayburnu yani sahil tarafından giriş kısmında ise Mustafa Kemal Atatürk‘ün Avusturalyalı mimar Kripel tarafından yapılan Cumhuriyetin ilanından sonra dikilen ilk heykeli (3 Ekim 1926) yer almaktadır.

Gülhane Parkının ortasından iki yanı ağaçlı yol geçer. Bu yolun sağında ve solunda dinlenme yerleri, çocuk bahçesi yer alır. Boğaza doğru kıvrılarak inen yokuşun sağında ise Romalılardan kalma Gotlar Sütunu vardır.

Parkın Sarayburnu kısmı eskiden Sirkeci demiryolu hattı üstünden bir köprüyle ana parka bağlıydı. Bu kısım sonradan sahilyolu (1958) ile parktan ayrıldı.
 

Tags: