Gönderen Konu: İstanbul’un birbirinden muhteşem 20 tabiat parkı  (Okunma sayısı 6690 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7726
    • insan ve doğa
İstanbul’un birbirinden muhteşem 20 tabiat parkı
« : 16 Ağustos 2017, 00:37:25 »
İstanbul'da Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'ne bağlı 20 tabiat parkının kapladığı alan 5 bin hektara yaklaştı.Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü verilerine göre, İstanbul'da mevcut 20 tabiat parkı bisiklet sporu, piknik, doğa yürüyüşü, fotoğrafçılık, doğa temalı şenlikler, konaklama, olta balıkçılığı, yaban hayatı gözlemciliği ve yüzme gibi faaliyetler için doğaseverlere hizmet veriyor. İşte İstanbul'un birbirinden muhteşem 20 tabiat parkı...

1- Mihrabat Tabiat Parkı / Beykoz
2011 yılında ilan edilen Mihrabat Tabiat Parkı, ismini Nevşehirli İbrahim Paşa’nın sadrazamlığı sırasında yaptırdığı Mihrabat Kasrı’ndan alıyor. Kanlıca’da, Boğaziçi’ne hakim bir tepede yer alan Mihrabat Tabiat Parkı, yaklaşık 20 hektarlık bir alana yayılmakta.. Tabiat parkı zengin bir flora ve fauna varlığına sahip...Yılın belli dönemlerinde insanlar akın akın uğramakta ve hoş vakit geçirmekte.

Muhteşem bir manzara eşliğinde kahvaltı yapmadan dönmem diyorsanız ise kişi başı sadece 40 TL.

Tüm aktivitelerin yanısıra gözlerinizi kapatıp mis gibi havayı içinize çekmeyi de unutmayın...

2- Polonezköy Tabiat Parkı / Beykoz
Polonezköy Tabiat Parkı, İstanbul’un Beykoz ilçesi sınırları içinde yer alıyor. İstanbul'un ilk ilan edilen ve kapladığı alan bakımından en büyük tabiat parkı. Osmanlı İmparatorluğu, 1856 yılında Kırım Savaşı’na girerken Polonya’dan kaçan asker ve sivilleri toparlayıp onların Osmanlıyla birlikte savaşa katılmalarını sağlamıştır.

Savaş sonrasında Sultan Abdülmecit, şimdiki Polonezköy’ün bulunduğu topraklara yerleşim izni vermiş. Osmanlı dönemimde Adamköy olarak anılan bu Polonya köyü, daha sonra 'Polonez Karyesi' adını almış. Devlet, burada yaşayan mültecilere 1894 yılında vatandaşlık belgesi vermiş ve 1923 yılında köyün adı Polonezköy olmuş. Tabiat Parkında köy yerleşim alanı dışında geyik ve sülün üretim istasyonları da bulunuyor.

Yaklaşık 3.000 hektar alana sahip Tabiat Parkı, çok zengin flora ve fauna varlığına sahip. Girişin ücretsiz olduğu parkta dilediğiniz gibi eğlenebilir, kamp kurabilir, keyifli anlar geçirebilirsiniz.

3- Neşetsuyu Tabiat Parkı / Sarıyer
Neşetsuyu Tabiat Parkı, ismini Orman Mektebi Alisi’nde (İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi) rektörlük görevi yapmış Müderris Neşet Bey’den alıyor. Doğaseverlerin uğrak kamp alanlarından biri olan Neşetsuyu, her mevsim ayrı güzellikleriyle misafirlerini bekliyor.

Burada hakim ağaç türü meşe ve gürgen. Alan içerisinde korunması gereken kültür varlığı olarak tescil edilen su sarnıcı (Belgrad Köyü’nden) kalıntısı ve namazgah mihrabiyesi de bulunuyor.

4- Şamlar Tabiat Parkı / Arnavutköy
Şamlar Tabiat Parkı, ismini içerisinde bulunduğu Şamlar Mahallesi’nden almış. Ayrıca Şamlar Parkı, çok uygun fiyatlarla giriş yapabileceğiniz piknik yerlerinden birisi...

Yaklaşık 335 hektarlık bir alanı kaplıyor. Tamamı orman olan Tabiat Parkının zengin bir flora ve fauna çeşitliliği var. Ayrıca sahip olduğu orman ve baraj gölü ile rekreasyonel faaliyetlere olanak veren bir alan....

5- Mehmet Akif Ersoy Tabiat Parkı / Sarıyer
23 hektar alana sahip Tabiat Parkı, zengin bir flora ve fauna varlığına sahip. Hâkim ağaç türüyse, meşe ve gürgen... Özel gün ve etkinliklerde sıkça tercih edilen bölge, doğaseverler tarafından itinayla gözetilmekte.

6- Marmaracık Koyu Tabiat Parkı / Sarıyer
Mavromoloz ormanları içinde yer alan Marmaracık Koyu Tabiat Parkı, 7,42 hektar alanı kaplamakta olup aynı zamanda Feneryolu Yaban Hayatı Geliştirme Sahası içerisinde... Alanda ibreli ağaç türleri hakim. Ayrıca kuş göçlerinin güzergahı olan bu parka mutlaka uğramalısınız.

7- Kömürcübend Tabiat Parkı / Sarıyer
Yaklaşık üç hektar alana sahip Tabiat Parkı, zengin bir flora ve fauna varlığına sahip. Alanın bitişiğinde de geyik üretim sahası mevcut. Doğanın kollarında anı yaşamak isteyenlerin yeri...

8- Kirazlıbend Tabiat Parkı / Bağcılar
Tabiat Parkı, ismini II. Mahmut’un Kirazlı Deresi üzerine 1818 yılında yaptırdığı ve Kırkçeşme Su Yolu’nun son benti olan Kirazlı Bent’ten alır. Yaklaşık 20 hektar alana sahip Tabiat Parkı, zengin bir flora ve fauna varlığına sahip. Uzun ağaçları ve patika yollarıyla insana huzur veren parka kesinlikle gitmelisiniz.

9- Irmak Tabiat Parkı / Sarıyer
2011 yılında ilan edilen ve Belgrad Ormanı içerisinde yer alan dokuz adet tabiat parkından biri olan Irmak Tabiat Parkı, ismini alan içerisinden geçen dereden alıyor. Yaklaşık 10 hektar alana sahip alnın girişi çok ucuz, sadece 4 TL.

10- Göztepe Tabiat Parkı / Beykoz
Göztepe Tabiat Parkı, ismini yakınında bulunan Göztepe Mahallesi’nden alıyor. Orman içi yollarda yürüyebileceğiniz alanın girişi 3.5 TL. Genellikle ibreli meşcerelerden oluşan alanda hakim ağaç türü sahil çamı...

11- Göktürk Göleti Tabiat Parkı / Eyüp
Göktürk Göleti, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) kontrolünde olup alan çevresinde sulama suyu olarak kullanılmakta. Ayrıca gölet, Karanlıkdere ve kolları tarafından besleniyor. Göletin giriş ücreti: 2.5 TL.

12- Fatih Çeşmesi Tabiat Parkı / Sarıyer
Tabiat Parkı, ismini halkın özellikle yazın içme suyu almak için uğradığı çeşmeden alıyor.yaz aylarında sıkça tercih edilen piknik yerlerinden biri.

13- Fatih Sultan Mehmet Tabiat Parkı / Sarıyer
Yaklaşık 112 hektar alana sahip alan, zengin bir flora ve fauna varlığına sahip. Ayrıca ibreli ve yapraklı karışık bitkilere sahip bir orman. Ayrıca Taksim Su Yolu‘nun bir bölümü alan içerisinden geçmekte... Girişin ücretsiz olduğu parkta, otomobiller için 10 TL. alınıyor.

14- Falih Rıfkı Atay Tabiat Parkı / Sarıyer
Doğal yaşamın vazgeçilmez parçası olan geyikleri seyredeceğiniz parka 4 TL. ile giriş yapabilirsiniz. İsmini ünlü edebiyatçı Falih Rıfkı Atay’dan alan park, yaklaşık 16 hektar alana sahip.

15- Elmasburnu Tabiat Parkı / Beykoz
Yaklaşık 13,34 hektarlık bir alanı kaplayan alan, genel olarak maki vejetasyonu bitki türlerinin hâkim olduğu alanda kumul ve orman ekosistemi görülmekte...Bu doğa harikası parkı giriş 4.5 tl vererek doyasıya gezebilirsiniz.

16- Değirmenburnu Tabiat Parkı / Heybeliada
19. yüzyılın sonuna kadar un değirmeni olarak kullanılan park, bir dönemde güvenlik amaçlı gözleme kulesi olarak kullanılmış. Ziyatretçilerine farklı etkinlikler sunan Değirmenburnu, orman yolu içi trekking için oldukça güzel bir tercih. Bir çok aktivite yapabileceğiniz bu güzel mekana giriş ise kişi başı 5 TL.

17- Büyükada Tabiat Parkı
İsmini içerisinde bulunduğu adadan alan ve yaklaşık 5 hektarlık bir bölümü kaplayan Tabiat Parkında kızılçam, erguvan, çitlembik, meşe, kocayemiş ve defne gibi türler bulunuyor. Büyükada Tabiat Parkı’nda konaklama üniteleri, piknik yapmak için uygun alanlar ve plaj da mevcut.

18- Bendler Tabiat Parkı / Sarıyer
İsmini alanın kuzeyinde yer alan Valide Sultan Bendi ve II. Mahmud Bendi’nden alıyor. Osmanlı İmparatorluğu zamanında şehrin su ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulmuş. Piknik yapılacak yerlerden biri olan Bendler Tabiat Parkı'na girmek için Belgrad Ormanı ana giriş kapısı ve Kurtkemeri giriş kapısı kullanılmakta. Girişler ise kişi başı sadece 4 TL. Günübirlik piknikçiler için alanlar bulunan tabiat parkı, çocukları da düşünen oyun parklarıyla cazibeli duraklardan biri...

19- Ayvatbendi Tabiat Parkı / Sarıyer
Belgrad Ormanı içerisinde yer alan dokuz adet tabiat parkından biri olan Ayvatbendi Tabiat Parkı, ismini III. Mustafa zamanında inşa edilen Ayvat Bendi’nden almış. Ayvatbendi Kağıthane Deresi’nin bir kolu olan Ayvat Deresi üzerinde inşa edilmiş. Burası yaklaşık 50 hektar alana sahip. Alanda dikkat çeken noktalardan birisi de hayvan çeşitliliğinin fazla olması. Yaban domuzu, geyik, sincap, tavşan gibi hayvan türleri parkta yaşam sürmekte. Parka giriş ücreti kişi başı 4 TL. Arabasıyla gitmek isteyenler için ise 12 TL.

20- Avcıkoru Tabiat Parkı / Şile- Çekmeköy
Avcıkoru Tabiat Parkı, ismini yakınında bulunan köyden alıyor. Yaklaşık 649 hektarlık bir alana sahip tabiat parkında genel olarak hâkim tür meşe. Sahanın üstün estetik değerlere sahip yapısı, doğal yaya yolları, spor ve doğa etkinliklerinin yapılabileceği bir arazi yapısına sahip olması nedeniyle İstanbul halkının sıkça tercih ettiği bir yer.

Kaynak : http://www.hurriyet.com.tr/seyahat/galeri-istanbulun-birbirinden-muhtesem-20-tabiat-parki-40550820
« Son Düzenleme: 17 Şubat 2018, 03:21:22 Gönderen: GeZGiN »

Tags: