Gönderen Konu: Çilingoz  (Okunma sayısı 6293 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7763
    • insan ve doğa
Çilingoz
« : 03 Eylül 2011, 16:36:02 »
Yalıköy merkezinde ki otobüs durağı yanından sağa ayrılıyor, bir başka doğa sığınağına gidiyoruz. Burası Kıyıköy' doğru 13 km kullanılabilir tozlu toprak yol ile ulaşılan, farklı, çarpıcı, hafızada iz bırakan coğrafyası ile denizin, gölün, ormanın, kıyı kayaların buluşma noktası!
 


Yüksekçe bir tepeden inerken sol tarafın kamp bölgesi, sağ tarafın denize girmeye elverişli olduğu bölümler olarak harita gibi karşınıza çıkıyor. Çilingoz'un bünyesinde barındırdığı gizemli, ilginç güzellikleri ise yürüyerek keşfediyorsunuz. Çilingoz koyunun iki başında şekillenen burunda adeta sanat eseri sayılabilecek güzellikte kayalıklara rastlanıyor. Yalıköy tarafına bakan yüksek kayalarda sayısız deniz mağaraları sıralanıyor. Sol burun arkasında kalıp, kıyıdan yürüyerek (Bir bölümü su içinden geçerek) ulaşılan "Akvaryum" mevkii ise denizin rüzgârla elele verip nakış gibi işlediği bir güzelliğe sahip. Kumsaldan yürümeye başlayanların bir kısmı Çilingoz Deresinin kıyıya yakın genişlediği bölümde sazan, kefal gibi göl balıkları tutuyor. Bir kısmı Akvaryum'da kayaların merdiven basamaklarına dönüştüğü yüksekliklerden kendilerini denize bırakıyorlar. Bu bölüm sabah ışığı alıyor ve fotoğraf olarak etkileyici mekanlardan sayılıyor zemin ve denizin girintilerle kayalara girişi Akvaryum'a gizem katıyor.
Karadeniz'in tuz oranı düşük suyu, cildi, gözü yakmazken duş ihtiyacı belirginleşmiyor. Denizden çıkıp giyinip gidebiliyorsunuz. Deniz suyunda bulunan 100 den fazla mineral cilt üzerinde kalarak duş yapılmadığı için daha etkili olduğu belirtiliyor.
Sırtını Istranca Ormanlarına dayamış olan yörenin Milli Parklar O.İ.D.Y sahasına giriş için ücret ödeniyor. Arzu edenler beraberlerinde getirdikleri çadırları aile, gençlerin bulunduğu bölüm veya günübirlikçiler için ayrılmış sahalara kuruyorlar, sadece yer kirası ödüyorlar. Çadırsız gelenler, içinde yatak, nevresim olan çadır kiralayabiliyorlar. Kamp alanında ızgara et çeşitleri, köfte, piliç ızgara yapan restoran, büfe, çardak cafeler, kaynak suları, çay bahçesi, kampçıların ihtiyaçlarını karşılayacak duşlar, kabinler, WC gibi üniteler bulunuyor. Jandarma güvenliği sağlıyor. Kamp işletmesinin cankurtaran botu sürekli denizde dolaşarak tedbir alıyor. Bölgede kampçılar için Haziran ayı ile başlayan mevsim Eylül ortasına dek sürüyor. Günübirlik gelenler akşam trafiğine kalmamak için saat 17.00 -18.00 arasında dönüşe başlıyorlar, saat 20.00 ise ayrılış için daha uygun saat olduğu belirtiliyor. Yörenin müdavimleri ise 13 km lik yolun toz, topraktan kurtarılması için mıcır dökülüp silindirle ezilmesini istiyorlar.

DoğaKolik - Doğanın Harikalarını Doğakolik ile Keşfedin

Çilingoz
« : 03 Eylül 2011, 16:36:02 »

Tags: