Gönderen Konu: Bilezikçi çiftliği  (Okunma sayısı 5279 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimiçi GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7726
    • insan ve doğa
Bilezikçi çiftliği
« : 29 Ekim 2018, 02:46:41 »
Büyükdere sırtlarından Belgrad Ormanı ve tarihi su bentlerine kadar uzanan arazi Bilezikçi Çiftliği. Hâlâ kurucusu Darphane Nazırı Boğos Bilezikçiyan'ın adıyla anılıyor. Enver Paşa'dan Şark Deri'nin sahipleri Ahmet Kara ve Mehmet Levent'e geçen çiftliğin son sahibi Alarko Holding oldu. Kamulaştırılan çiftlik için açılan dava şimdi AİHM'de devam ediyor. Çiftlik bir dönem politikacıların ve sinema sanatçılarının uğrak yeriydi.



Bilezikçi Çiftliği, 4 milyon metrekareye ulaşan uçsuz bucaksız bir alana yayılıyor. Büyükdere sırtlarında, Karadeniz'e kadar uzanıyor, oradan  Bentler'e ve Belgrad Ormanı'na kavuşuyor, yaşlı şehrin yüzlerce yıllık  kaynak sularını, 600-700 yaşındaki sayılı "anıt" ağaçlarını bünyesinde barındırıyor.

Bilezikçi Çiftliği'nin içinde, aralarında av köşklerinin de olduğu tam beş konak yer almakta; ahırlar, kümesler, çadırlar, çalışanların evleri de bu konakları çevreliyor. Bilezikçi Çiftliği yıllara meydan okuyan doğal güzelliklerinin yanı sıra köklü ve renkli bir tarihi geçmişin de izlerini taşıyor.



Çiftliğin ilk sahibi 1800'lü yıllarda Darphane Nazırı olarak görev yapan Boğos Bilezikçiyan. Bundan ötürü "Bilezikçi Çiftliği olarak anılıyor. Vefatına kadar nazırlık yapan Bilezikçiyan'ın, Kevork Pamukciyan'ın "Biyografileriyle Ermeniler" kitabına göre iki oğlu var. Meşhur bir tüccar olan Hagop Bilezikçiyan ve Osmanlı Bankası'nın kurucularından banker Mıgırdiç Bilezikçiyan.

Hagop Bilezikçiyan, 1852'de kurulan ve kısa bir süre sonra batma noktasına gelen Şirket-i Hayriye'nin vapurlarını kiralayan kişi olarak tanınıyor. Vapurları kiralamak için devlete 2100 kese altın veren Bilezikçiyan'a onayı ise dönemin padişahı veriyor.

Çiftliğin bilinen ikinci sahibi ise Mısır Hıdivi İsmail Paşa'nın İstanbul'daki mali işlerine bakan Abraham Paşa. Bu yüzden çiftlik bazı kaynaklarda "Abraham Paşa Çiftliği" olarak da hatırlanmakta. Abraham Paşa da, çiftliğin ilk sahibi Bilezikçiyan gibi bir Ermeni. İstanbullu tanınmış bir Ermeni ailesinin çocuğu.

Abraham Paşa'dan sonra çiftliğin üçüncü sahibi ise yakın tarihin en önemli isimlerinden Enver Paşa ve eşi Naciye Sultan. İttihat ve Terakki "triumvirası"nın güçlü ismi Enver Paşa, çiftlikte sefa sürecek vakti pek bulamamış. Paşa'nın I. Dünya Savaşı bitiminde ülkeyi terk etmesinin ardından yakın tarihimizin bir başka ünlü ismi, Mahmut Muhtar Paşa çiftliğin sahibi oldu.

Özel orman olarak işletilen çiftlik ormanı 1945'te 4785 sayılı kanunla devletleştirilmiş, sahipleri ve Tarım, Orman ve Köyişleri Bakanlığı arasında ormanın mülkiyetine ilişkin dava sürüp gitmiştir. Bu arada bir kısım arazi şahıslara satılmıştır.

Çayırbaşı'nı Bahçeköy'e bağlayan ulaşım yolu, Bilezikçi Çiftliği arazisini iki parsele ayırmaktadır. I. Mahmud Sukemeri'ne doğru yükselen yolun solunda kalan birinci bölüm (529 ada, 1 parsel) 354,079 hektardır ve İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü'nün 11.1.1980 tarih ve 50155 sayılı yazısı ile İÜ Orman Fakültesi'nin "Eğitim ve Araştırma Ormanı" olarak kamulaştırılmıştır.

Daha sonra, İstanbul Üniversitesi tarafından ikinci bir kamulaştırma yapılmış, içerisinde tarihi çiftlik binalarının da bulunduğu Çayırbaşı-Bahçeköy yolunun sağ tarafında kalan çiftliğin ikinci bölümü (538 ada, 59 parsel no'lu, 442.560 hektarlık alan) İÜ Orman Fakültesi'ne Eğitim ve Araştırma Ormanı olarak ayrılmıştır. Halen mülkiyet durumu mahkemeliktir.

Hatıralarını kaleme alan Münevver Ayaşlı, "Dersaadet" adlı kitabında, çiftliği Mahmut Muhtar Paşa sahip olduğu zaman ziyaret ettiğini ve birkaç gece kaldığını anlatıyor. Onun satırlarıyla devam edelim: "Enver Paşa'nın memleketten firarından sonra da, güzelim çiftliği Mahmut Muhtar Paşa satın almıştı. Çiftlik Karadeniz'e kadar iniyordu. Çiftliğin çok güzel ormanı gibi gayet güzel ve şirin bir çiftlik evi, çok kıymetli bronz heykelleri vardı. Bilhassa at, boğa, geyik heykelleri müstesna güzellikte idi."

Yeri: İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Sarıyer Köyü, 34450 İstanbul

Telefon: 0 (212) 338 24 00 / 25203 (randevu için)

Açık Olduğu Saatler: Orman Fakültesi, Fakülte Sekreterliğinden  randevu alınarak ziyaret edilebilir. Bilezikçi Çiftliği’nde belirli şartlar ve ücret karşılığında profesyonel film ve fotoğraf çekimi yapmak mümkündür.
« Son Düzenleme: 29 Ekim 2018, 02:57:06 Gönderen: GeZGiN »

Tags: