Gönderen Konu: AynalıKavak Kasrı Gezisi Ve Tarihi – Beyoğlu / İstanbul  (Okunma sayısı 1540 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7753
    • insan ve doğa
Şehrin içinde size ufak bir cennet sunan bu güzel yapı.Burası büyük bir saray.. Bahçesi lalelerle dolu, dinlenmek için birebir bir yer olan Aynalıkavak kasrı…Kuşların cıvıltısı eşliğinde oturup yazları çayda içebilirsiniz bu güzel mekanda. Kasrın önündeki rengarenk çiçekler bahçeyi süslemeye devam etmektedir ve İstanbul’un görülmeye değer tarihi kasırlarından biridir.

AynalıKavak Kasrı; “Tersane Bahçesi” adıyla anılmaya başlanmıştır. 1613 yılında sarayın ilk binaları tamamlanmıştır. IV. Murat ve Sultan İbrahim tarafından binalar ilave saraylarla genişletilmiştir. Daha sonra çıkan yangın nedeniyle binalar harap olmuş ve yeniden yapılmıştır.1730 yılında sarayda bazı onarımlarla birlikte yeni bir Hasbahçe Köşkü de yapılmıştır. III. Ahmet, bir süre bu sarayda oturmuş ve haremiyle burada kalmıştır.1715 de Venedikliler barış anlaşmasından sonra III. Ahmet ‘e büyük, görkemli ve değerli aynalar hediye etmişlerdir. Bu aynaları sarayın bazı oda ve salonlarına yerleştirmişlerdir. Bu sebeple ”kavak kadar uzun endam aynaları” sözünün Aynalıkavak sözüne dönüşmüş olduğu görülmektedir. Bu nedenle saray ilk önce “Aynalı kavak saray”, daha sonraları ise “Aynalı Kavak Sarayı” adıyla düzeltilmiştir. Yapı; Divanhanesi, Beste Odası ve bu mekânların pencerelerini dolanan Yesarî’nin talik hattı ile yazılmış, Kasrı ve III. Selim’i öven, dönemin tanınmış şairleri Şeyh Galib ve Enderunî Fazıl’a ait şiirleriyle 18. yüzyıl mimarlık örnekleri arasında özel bir yer almaktadır.

Melkon adında bir sanatkarın yaptığı Aynalıkavak sarayını gösteren bir resimde sarayın dışındaki kavak ağaçlarının ortasına bir ayna gömüldüğü görülmektedir. La mortraye göre sarayın bu adı odalarındaki iri aynalardan aldığını bildirir. Melling ise buranın adının hep yanlış açıklandığını aslında güneş ışıklarının vurduğu kavak ağaçlarına bu adın verildiğini söyler. Du loir de duvarların delik olduğunu bu yüzden aynalardan yapılmış hissi verdiğini ve buraya ayna saray denildiğini söylemiştir. İ.H.Konyalı’nın bir başka görüşüne göre ok hedeflerine ayna ve bunların desteklerine kavak denildiğinden saray adını komşusu Okmeydanı’ndan almıştır

Osmanlı mimarisinin ilginç ve son yapılarından biri olan bu kasır güzelliği ve görünüşüyle de çağın beğenisini yaratmaktadır. kasrın zemin katı kimi ünlü kurum ve kuruluşların armağan ettiği çalgılarla süslenmiş ve ”Türk çalgıları sergisi” haline getirilmiştir. Kasrın bahçesinde kafeterya hizmetleri, klasik Türk Sanat Müziği örneklerinin seslendirildiği Aynalıkavak Konserleri ile resepsiyonlar verilmektedir. Kasrın bir odası 3.Selim’in beste çalışmaları için yapılmıştır.

Bugün Aynalıkavak kasrı denilen bina çok büyük bir yere yayılan ve birçok yapıdan meydana gelen Tersane Sarayı’nın esası 3.Selimin döneminde iç mimarisinin yeniden düzenlenmesi suretiyle meydana gelmiştir. Kapıların üstündeki kasidelerde sultan selim anılmakta ve 1206 tarihi verilmektedir.Odaların birinde diğer bir anılan kişi ise Şeyh Galib’ dir.

Artık dar bir alanda kalmış olan Aynalıkavak kasrı birinci dünya savaşı yıllarında Cemal Paşa kasrın bahçesinin bir kısmını daha tersaneye vermiş ve harap haldeki hamamı da kaldırtmıştır. Bir çok konferansın burada yapıldığı söylenmektedir. Uzun süre deniz kuvvetleri kontrolünde olan Aynalıkavak kasrı son yıllarda milli saray idaresine verilmiş ve yeniden döşenerek hizmete açılmıştır.

Geniş bir yere inşa edile Aynalıkavak kasrının çeşitli yapılardan meydana geldiği, içinde hamamın bulunduğu ve etrafını bir duvarın çevirdiği bilinmekte. Sarayın bütünü 15.000 kare arşın büyüklüğünde bir yer kaplıyor.9000 kare arşın büyüklüğünde de bir bahçesi bulunuyor. Haliçten bakıldığında 4300 kare arşın büyüklüğünde iki katlı daire görülmektedir. Kasrın etrafını çeviren duvarlardaki Okmeydanı, Tersane, Hasköy kapıları adlarındaki üç kapı dışarısı ile bağlantı sağlamaktadır.

uzun yüzyıllar haliç kıyılarına güzellik katan Aynalıkavak kasrı’nın ihtişamından bugün büyük bir iz kalmamış olsada, şuanki Aynalıkavak kasrı bu güzelliklerin geç bir dönemde de olsa son hatıralarını bizlere sunmaktadır. Aynalıkavak Kasrı’nı ziyaret etmek için bir gününüzü ayırabilir ve bu güzel tarihi yerin etkileyici yolculuğuna şahit olabilirsiniz.

AynalıKavak Kasrı Giriş Ücreti Ve Ziyaret Günleri

Pazartesi ve Perşembe günleri dışında hergün açıktır.

Günümüzde kasır giriş ücreti tam tarife 4 TL indirimli tarife 1 TL şeklindedir. Cuma, Cumartesi Pazar günleri tam tarife de 2 TL olmaktadır.

AynalıKavak Kasrı, Nerde, Nasıl Gidilir?

Adres: Aynalı Kavak Caddesi, Hasköy – Beyoğlu / İstanbul

Nasıl Gidilir?:İstanbul’un en merkezi yerlerinden birinde bulunmaktadır. Bulunduğu bölge Beyoğlu ilçesi sınırlarına dahil olan Hasköy semtidir. Aynalıkavak Caddesi’nde yer alır. Buraya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım rahattır. Bunlardan bazıları;

1) Şişhane Metro Durağı’na 1 km. uzaklıktadır. Metroyla buraya ulaşarak buradan kasra doğru yüreyebilirsiniz.

2) Otobüs ile gidecekseniz; Aynalıkavak durağında inin. Buradan geçen Cebeci Taksim arasında çalışan 36T, Yeşilpınar Eminönü arasında çalışan 47, Binevler Eminönü arasında çalışan 47E, Nur Sitesi Eminönü arasında çalışan 47N numaralı otobüslerine binebilirsiniz.

Tags: