Son İletiler

Sayfa: [1] 2 3 ... 10
1
ASYA KITASI / Munduk şelalesi / Endonezya
« Son İleti Gönderen: GeZGiN Bugün, 10:26:33 »
Munduk bölgesinde keşfedilecek çok sayıda şelale bulunmaktadır. Munduk'ta şelaleler  birbirine yakın olduğundan ve eğlenceli bir yürüyüş olduğundan tüm günü kolaylıkla şelaleleri kovalayarak geçirebilirsiniz  . Munduk, Kuzey Bali'de göllerin sol tarafında yer almaktadır. Munduk şelalesi aynı zamanda Kızıl Mercan olarak da bilinir ve muhteşem yeşilliklerle çevrili tek dere şelalesi nedeniyle çok güzeldir. Birkaç yerel halk tarafından işletilen Munduk şelalesi turistler arasında çok popüler değil, bu da muhtemelen tüm alanın kendinize ait olacağı anlamına geliyor. Girişin yanında tuvalet ve soyunma alanı da bulunmaktadır.



Oraya ulaşım:  Munduk'ta geçirdiğiniz zamandan en iyi şekilde yararlanmanın en iyi yolu, iki geceden birinde orada kalmaktır. Google haritalarında park alanı açıkça belirtiliyor, böylece girişi bulmakta zorlanmayacaksınız.

Giriş ücreti:  Otopark ücreti 2.000 IDR'dir. Yetişkinler için bilet ücreti 20.000 IDR, çocuklar için bilet ücreti ise 10.000 IDR'dir.

Gitmek için en iyi zaman:  Munduk'taki Bali şelalelerini keşfederek bir gün geçirmek istiyorsanız erken başlamanız tavsiye edilir. Munduk şelaleleri çok yoğun değil ancak sıcak nedeniyle erken başlamak isteyebilirsiniz.

Fotoğraf ipucu:  Şelale çok güçlüyse yüksek enstantane hızı kullanmanızı öneririm. Az su varsa, uzun pozlamayla şelalenin daha yumuşak ve büyülü görünmesini sağlayabilirsiniz  .
2
ASYA KITASI / Melanting şelalesi / Endonezya
« Son İleti Gönderen: GeZGiN Bugün, 10:23:49 »
Melanting şelalesi / Endonezya
Kızıl Mercan Şelalesi ve Labuhan Kebo Şelalesi birbirine yakın olduğundan Melanting Şelalesi ziyaretini kolaylıkla birleştirebilirsiniz. Melanting şelalesi, tüm Munduk şelaleleri arasında en yüksek şelaledir   ve yakınında durmak çok etkileyicidir. Melanting şelalesinin yaklaşık 100 metre yüksekliğinde olduğunu tahmin ediyorum. Kesinlikle Bali'de ziyaret edilecek en iyi şelalelerden biri. Ancak Melanting şelalesinin tabanına ulaşmak için biraz çaba harcamanız gerekiyor çünkü aşağı inmek oldukça fazla adım gerektiriyor.



Ulaşım:  Labuan Kebo şelalesinden Melanting şelalesine inmek yaklaşık 15 dakikalık yürüyüş mesafesindedir.

Giriş ücreti:  Kişi başı 10 000 IDR.
3
ASYA KITASI / Les şelalesi (Yeh Mempeh) / Endonezya
« Son İleti Gönderen: GeZGiN 15 Nisan 2024, 09:50:11 »
Yeh Mempeh olarak da bilinen Les şelalesi, kuzey Bali'deki Buleleng naipliğinde güzel bir gizli mücevherdir. Küçük Tejakula köyünde bulunan bu el değmemiş doğa hazinesini, güzel şelalenin ve kısa yürüyüşün keyfini çıkarabileceğiniz yerde bulabilirsiniz. Les şelalesi yaklaşık 50 metre yüksekliğindedir ve iki kısım su akışından oluşur. Les şelalesindeki doğal havuzda su yeterince derin olmadığı için ne yazık ki yüzemezsiniz. Ancak nehrin içinden geçerek rahatlayabilir ve güzel doğa çevresinin keyfini çıkarabilirsiniz.



Oraya varmak:  Les şelalesi / Yeh Mempeh, Les köyündeki Tejakula'nın yakınında bulunur ve en iyi Kuzey Bali'de kaldığınızda ziyaret edilir. Tejakula yakınındaki ana yol boyunca Les şelalesinin girişini kolayca bulabileceğiniz tabelalar bulunmaktadır. Sizi oraya götürecek özel bir şoför bulmak için bir scooter kiralayın.

Giriş ücreti: Kişi başı 1 0.000 IDR.

Gitmek için en iyi zaman:  Her zaman sabahları gitmenizi tavsiye ederiz, ancak Les şelalesi popüler bir turistik yer olmadığından günün ilerleyen saatlerinde kalabalıktan kaçınma konusunda endişelenmenize gerek kalmayacak.

Fotoğraf ipucu:  Les şelalesi, uzun pozlamayla yakalamak için harika bir şelaledir. Yönlendirici çizgiler oluşturmak için nehirde durun ve şelalenin üst kısmını da yakalamaya çalışın.
4
BİTKİ DÜNYASI / Bamya Türkiye'ye Nereden Gelmiştir?
« Son İleti Gönderen: GeZGiN 14 Nisan 2024, 18:18:05 »
BAMYA : Abelmoschus esculentus L.(sn.H.esculentus)

Afrika ve Asya'dan bütün dünyaya yayılmıştır. Köleler bamya tohumlarını kulaklarının arkasında saklayarak Afrika ve Asya'ya getirip ekmişlerdir.

Ebegümecigiller ailesinin üyesi bamyanın da kökenine dair kesin bir yargıya varılamaktadır. Bamyanın Güney Asya kökenli olduğunu savunanlar olduğu gibi, bamyanın anavatanının Afrika’nın Habeşistan, bugünkü Etiyopya bölgesi olduğunu savunanlar da bulunmaktadır. Bununla birlikte bu iki yaklaşımdan bamyanın Afrika kökenli olmasının daha güçlü ihtimal olduğu söylenebilir.

Nil Irmağı’nın sundukları sayesinde, bir uygarlık olarak yükselen ve Nil’in yukarı kısımlarına doğru genişleyen Mısırlılar, karşılaştıkları ürünleri kültürlerine katmıştır ve bamyayı kültüre almışlardır. Daha sonra tarımını yaparak ürettikleri ve tükettikleri, buradan da bamyanın tüm Beş Deniz bölgesine6 ve dolayısıyla Ön Asya’ya yayıldığı bilinmektedir.

Önce kuzeye doğru ilerleyen bamya, tıpkı kavatanın ilerlediği güzergahtan Osmanlı topraklarına gelmiştir. Bu gelişin dönemini tam olarak bilememekle birlikte, bizleri mercimekli, bademli, ballı baklavanın varlığından haberdar ettiği gibi, 15. yüzyılda yaşamış olan Alanyalı Kaygusuz Abdal şiirlerinde, bamyanın varlığından da söz ettiği görülmektedir. Buradan hareketle bamyanın -öncelikle Güney Anadolu’ya olmak üzere- Anadolu’ya gelişinin 15. yüzyılın başlarına denk geldiğini söyleyebiliriz. Bununla birlikte bamyanın başkent İstanbul’a geldiğine dair ilk kayıt 1650 tarihin göstermektedir.



Ekonomik Önemi, Anavatanı ve Yayılma Alanları
• Ülkemizin bütün bölgelerinde amatör olarak Ege, Marmara, Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerinde ise ticari olarak üretilen bamya ülkemizde taze olarak, kurutularak, dondurularak, konserve ve salamura edilerek değerlendirilmektedir.
• Bamya tohumlarının yüksek oranda yağ içermesi ve bitkinin çok fazla miktarda tohum oluşturması nedeniyle yağ bitkisi olma özellikleri de araştırılmaktadır.
• Ülkemizdeki üretimi Ege ve Marmara bölgemizde ve özellikle konserve fabrikalarına yakın yörelerde yoğunlaşan bamyanın konserve edilerek dondurularak ve kuru olarak değerlendirilmesi yaygındır. ABD’de bamya haşlanmış ve kızartılmış olarak da tüketilmektedir.
• Kültür sebzeleri arasında bamya önemli bir diyet sebzesidir. Meyveleri vitamin, protein ve ham lif bakımından zengindir.

• Bamyanın Afrika kökenli olduğu ve Araplar sayesinde dünyaya yayıldığı belirtilmiştir. • Bamyanın ülkemizdeki kadar zengin çeşidi ve yetiştiriciliği hiçbir ülkede yoktur. Halen ülkemizde yetiştirilen ve her biri üstün kalite özelliklerine sahip yerli çeşitlerimiz yabancı bamya çeşitlerinden her bakımdan üstündür. • Ülkemizde 25.000 ton bamya üretimi yapılmaktadır.

Sınıflandırma
• Familya: Malvaceae
• Tür: Abelmoschus esculentus L.(sn.H.esculentus)

Botanik Özellikleri
• Kış mevsimi soğuk geçen bölgelerde tek yıllık olarak gelişen bamya bitkisi tropik bölgelerde küçük ağaççıklar halinde çok yıllık olarak gelişebilme özelliğine de sahiptir.

Kök
• Bamyada kök sistemi ana bir kazık kök etrafına dallanmış ikinci derecede kazık kökler ile az miktarda yan ve saçak köklerden oluşmaktadır. Derin bünyeli topraklarda kökler 100-120 cm derine gidebilir.

Gövde
• Ilık iklim koşullarında bamya gövdesi çeşitlere bağlı olmak üzere 65-90 cm ile 2-2.5 m boy yapabilmektedir. Ancak taban suyu seviyesinin yüksek olduğu koşullarda gövde boyu sınırlı kalır ve bitki ancak 40-50 cm boy yapabilir. Gövdenin üzeri tüylü veya tüysüz, açık yeşil sarımtırak renktedir. Oldukça kalın ve sağlam yapılı olan bamya gövdesinde nodyum araları çeşitlere ve yetiştirme şartlarına göre kısa veya uzundur.
• Nodyumlardan bir yaprak ile bir çiçek veya yan dal meydana gelir. Bir nodyumdan ikinci kez çiçek veya yan dal meydana gelmez. Bamyada yandal ile gövde boyu ve yandal sayısı en önemli verim komponentleridir. Nodyum sayısının, yandal sayısının ve gövde boyunun artması verim artışında önemli bir kriterdir. Ancak Nodyum aralarının uzun olmaması arzu edilir. Gövde bir kriterdir. Ancak nodyum aralarının uzun olmaması arzu edilir. Gövde boyunun 2 metrenin üzerine çıkması halinde hasadın zorlaşması nedeniyle son yıllarda yapılan ıslah çalışmalarında verim ticari bamya çeşitlerine yarı bodur bitki özelliği kazandırılmaya çalışılmaktadır.

Yaprak
• Bamya yaprakları genelde pamuk ve asma yaprağına çok benzer. Çeşitlere bağlı olarak parçalı veya tek parçalı olabilmektedir. Örneğin Balıkesir bamyasında yapraklar tek parçalıdır ve kenarları dişlidir. Bornova bamyasında ise yaprak parçalı, asma yaprağı şeklindedir. Yapraklar çeşitlere göre açık yeşil, koyu yeşil ve kırmız renkte olabilmektedir. Bazı kırmızı yapraklı çeşitler süs bitkisi olarak da kullanılmaktadır.
• Yaprağın üzeri parlak, altı ise çok miktarda tüy içermektedir. Afrika ülkelerinin bazılarında bamya yaprakları da sebze olarak değerlendirilir.
• Bamya üretiminde yaprak iriliği ile yaprak sapı uzunluğu önemli iki kriteridir Yaprak alanı çeşitlere bağlı olmak üzere 100-250 cm2 arasında değişir. Yaprak sapı uzunluğu ise 15-25 cm arasındadır.
• Özellikle bamya hasatı sırasında hasat iriliğine gelmiş meyvelerin görülebilmesine olanak sağlayan uzun yaprak saplı ve küçük yapraklı çeşitler tercih edilmektedir. Kısa yaprak saplı ve iri yapraklı çeşitler arzu edilmez. Zira böyle çeşitlerde boyun kısa olması nedeniyle hasat sırasında meyveler kolay görülmez. Hasat döneminde gözden kaçırılan meyveler kartlaşarak pazarlanamaz hale gelir.

Çiçek
• Çiçek tablası ve meyvesi yenilen sebzeler arasında yer alan bamya çiçeklerinin taç yaprakları parlak kinin sarısı renkte olup, sap ve çanak yaprakların bağlantı kısımları mor renktedir. Böcekler için çok çekici bir özellik gösteren bamya çiçekleri biyolojik olarak erselik yapıdadır.
• Büyük oranda kendine döllenir. Ancak çiçekler cezbedici renkleri nedeniyle böcekler tarafından ziyaret edilir. Sıcaklığa ve böcek popülasyonunun özellikle arı popülasyonunun yoğunluğuna bağlı olarak düşük olan yabancı döllenme oranı %63’e kadar çıkabilir.
• Çok fazla sayıda erkek organ içeren çiçeklerde erkek organ sapları birer boyu şeklinde dişi organı sarmıştır. Dişi organın tepesi kadifemsi bordo renkte ve erkek organlar ile aynı boydadır. Bamyada çiçekler sabahın erken saatlerinde açar. Tozlanma ve döllenme dişicik tepesinin reseptif olduğu bu saatlerde meydana gelir. Döllenmeden hemen sonra taç yapraklar kapanır, buruşur ve meyve gelişimi başlayarak kuruyan taç yapraklar dökülür.

Meyve
• Bamya meyveleri çeşitlere göre değişik şekil, renk ve iriliktedir. Meyvelerdeki tohum evi sayısı da çeşide göre 5-8 arasında değişir.
• Meyve şekli uzun, piramit şeklinde veya yuvarlağa yakın tombul olabilir. Meyveler beşgen Veya altıgen yapıdadır.
• Meyveler açık yeşil, yeşil, şarap kırmızısı renkli olabilir. • Meyve sapı ve meyve üzeri çeşitlere bağlı olarak bol tüylü, az tüylü veya tüysüz olabilir.
• Hasat dönemindeki meyve irilikleri dikkate alındığında 1.5-2 cm uzunluğundaki meyvelerden 8-10 cm uzunluğundaki meyvelere kadar farklı değişiklikler dikkat çekmektedir.
• Amasya çiçek bamyası 1 cm uzunluk alınca hasat edilirken Bornova bamyasında hasat 3-4 cm lik dönemde yapılır. Bamyada meyve çok hızlı büyür. Yapılan bir çalışmada meyvenin günde 2 cm uzadığı belirlenmiştir.

Ülkemizde tüketici alışkanlığı nedeniyle genellikle küçük meyve boyuna sahip bamyalar tercih edilirken ABD, Afrika ve Avusturalya’da daha iri meyveli çeşitler yetiştirilir ve tüketilir. Tohum almak amacıyla bırakılan meyve büyüklüğü çeşitlere bağlı olarak önemli ölçüde değişiklik gösterir. Olgun meyveler 30 cm kadar boy alabilirler.

Sultani Bamya : Marmara ve Ege bölgelerimiz de yaygın yetiştirilen koyu yeşil renkli düzgün ve beşgen köşeli meyvelere sahip önemli bir çeşidimizdir. Meyve eti yumuşak ve çok lezzetlidir. Sofralık bir çeşit olan sultani bamyada hasat gecikmesi ile selülozlaşma çok yavaş olur. Bu grupta yer alan Akyüz ve Kabaklı çeşitleri Marmara bölgesinde yaygın olarak yetiştirilmektedir.

Bornova Bamyası (Manikürlü bamya) : Ege bölgesinde yetiştirilen Bornova bamyası sofralık ve konservelik bir çeşittir. Sümüksü yapı oluşturmaması nedeniyle konserve değeri yüksektir. Meyve sultani bamya kadar uzun değildir. Ucu hafif tombul ve sap bağlantı kısmı incedir. En belirgin özelliği ise sap bağlantı kısmının mor renk taşımasıdır. Beş köşeli meyve etli ve çok lezzetlidir.

Balıkesir Bamyası (Tombul bamya) : Balıkesir bamyası değer yerli çeşitlerimizden altı köşeli ve etli meyve özelliği ile kolayca ayrılabilir. Çok kısa şişkin meyveli ve ucu küttür. Bu nedenle tombul bamya olarak adlandırılır. Taze tüketime uygunluğu kadar konserve içinde uygun olan bu çeşidin meyveleri etli, ancak çok çekirdeklidir.

Amasya (Çiçek) Bamyası : Amasya, Tokat ve İç Anadolu’da yaygın olarak yetiştirilen ve çiçek bamyası olarak da adlandırılan bu çeşit açık yeşil renkli ve küçük meyvelidir. Çiçekler açılarak döllenme tamamlandıktan bir süre sonra hasat yapılır. Ortalama bir cm büyüklüğündeki meyveler şekil olarak sultani bamyaya benze ancak çok küçüktürler. Çiçek bamyası genellikle kurutmalık olarak değerlendirilir.

Tohum ve çimlenme özellikleri
• Bamya tohumları kadife yeşili renkte kalın kabuklu ve 3-5 mm çapındadır. Tohumların bin dane ağırlığı 50-60 gramdır. Meyve başına elde edilebilen tohum adedi ise 70-90 arasında değişir. Tohum kabuğunun kalın olması nedeniyle tohumlar geç ve zor çimlenir. Bu nedenle tohumların ekimden önce 1 gün ıslak bez arasında veya 30 dakika aseton veya alkol içinde ıslatılması önerilmektedir.
• Tohumlar çimlenme güçlerini 2-3 yıl muhafaza ederler. Daha yaşlı tohumların düzenli çimlenebilmesi için toprak sıcaklığı 20 °C üzerinde olmalıdır. Daha düşük sıcaklıklarda çimlenme süresi uzar büyük sorunlar ile karşılaşılır. Çimlenme için sıcaklık ve toprak rutubetinin optimum olması gerekir. Tohum dikiminden sonra oluşan aşırı yağış veya sulama ile oluşan ağır rutubet tohumların çürümesine neden olur. Ayrıca toprak yüzeyinde oluşan ağır rutubet tohumların çürümesine neden olur. Ayrıca toprak yüzeyinde oluşan kaymak tabakası çimlenme ve fide çıkışını engeller. Böyle durumlarda ekimin yenilenmesi önerilir.

Tüylülük Özelliği
• Bamya üretimini sınırlandıran en önemli bitkisel özellik gövde, yandal, yaprak ve meyvelerinde bulunan tüylerdir. Tüylülük bitkinin zararlılara karşı savunma mekanizması olarak tanımlanmaktadır. Birim alanda daha fazla ve uzun tüy taşıyan çeşitlerin özellikle çekirgelere karşı dayanıklı olduğu belirtilmektedir. Ancak bakım işleri ve hasat sırasında tüylerin salgıladığı kaşındırıcı maddeler (eksudatlar) üretimi sınırlandırmaktadır. .Bu tüylerin hasat sırasında kullanılan eldivenleri bile deldiği bilinmektedir. Üretimi yapılacak çeşidin pek çok özelliği yanında az tüylü olması istenir. Düzyaman (1998) tarafından yapılan çalışmada İtalya ve bazı Afrika bamya çeşitlerinin aşırı tüylü, ABD, Hindistan, Pakistan ve Japonya’nın bazı çeşitlerinin ise az tüylü olduğu belirtilmiştir. Yine aynı araştırıcı ülkemizin ticari çeşitlerinden olan Kabaklı ve Denizli çeşitlerinin aşırı tüylü Akköy ve Sultani çeşitlerinin ise orta oranda tüy içerdiğini vurgulamıştır.




5
ASYA KITASI / Labuhan Kebo Şelalesi / Edonezya
« Son İleti Gönderen: GeZGiN 09 Nisan 2024, 09:34:50 »
Labuhan Kebo şelalesi, Munduk'un yemyeşil vadisinde yer alan çok katmanlı güzel bir deredir. Dört şelaleyi tek bir yürüyüşte birleştirebileceğiniz Munduk şelaleleri yürüyüşü sırasında bu şelaleyi ziyaret edebilirsiniz. Labuhan Kebo şelalesi vadide çok güzel bir konuma sahiptir ve çok yakınına gelebilirsiniz. Nehri bambu köprüden geçebilirsiniz. Ancak çok dikkatli olun çünkü özellikle yağmurdan sonra çok kaygan olabilir! Labuhan Kebo şelalesindeki sığ havuza dalmak mümkün ancak pek rahat görünmüyor ve yüzmek için çok derin bir havuz değil.



Ulaşım:  Kızıl Mercan şelalesinden yürüyüş yaparak Labuhan Kebo şelalesine ulaşabilirsiniz. Bu şelaleye ulaşmak sadece 15 dakika daha sürüyor. Munduk şelaleleri yürüyüş rehberimizde daha fazla ayrıntı okuyun  .

Giriş ücreti:  10 000 IDR.
6
ASYA KITASI / Kroya şelalesi / Endoezya
« Son İleti Gönderen: GeZGiN 08 Nisan 2024, 10:43:22 »
Kroya şelalesi, Bali'de ziyaret edilmesi gereken güzel ve özellikle eğlenceli bir şelaledir. Şelaleden doğal havuza süzülerek anında eğlenebilirsiniz! Sembangan'ın Gizli Bahçesi'nde saklanmışken buradaki şelalelerden atlayıp süzülmek için bir rehbere ihtiyacınız var.



Kroya şelalesi 5 metre yüksekliğindedir ve muhteşem bir turkuaz havuza ve üzerinden atlayabileceğiniz bir beton platforma sahiptir. Bunun yanı sıra Kroya şelalesi doğal bir kaydırağa da sahiptir. Eğer çok güçlü bir yüzücü değilseniz, şelalenin kuvveti sizi biraz aşağı iteceğinden can yeleği giymeniz tavsiye edilir. Kroya eğlenceli bir atlama noktası olmasının yanı sıra aynı zamanda güzel ve fotojenik bir noktadadır.

Ulaşım:  Bilet gişesinden Aling Aling şelalesine doğru yürüyüş yaptığınızda göreceğiniz ilk şelale Kroya şelalesidir.
7
TARİH / Türkiye'deki Antik Kentler
« Son İleti Gönderen: GeZGiN 07 Nisan 2024, 22:17:53 »
Türkiye'nin Antik Kentleri ve Ören Yerleri / Ancient Cities in Turkey
https://goo.gl/maps/dZpmB9eCqhB9Qo2y8

Adana
•   Anavarza (Kozan, Adana)
•   Antiochia ad Pyramum (Karataş, Adana)
•   Comona (Tufanbeyli, Adana)
•   Magarsa (Karataş, Adana)
•   Mallus (Karataş, Adana)
•   Misis (Ceyhan, Adana)
•   Sirkeli Höyüğü (Ceyhan, Adana)
Adıyaman
•   Samosata (Samsat, Adıyaman)
•   Tille Höyük (Kâhta, Adıyaman)
Afyon
•   Apameia Kibotos (Dinar, Afyonkarahisar)
•   Amorium (Emirdağ, Afyon)
Aksaray
•   Acemhöyük (Yeşilova, Aksaray)
•   Aşıklı Höyük (Aksaray)
•   Ersele Höyük (Ortaköy, Aksaray)
•   Ersele Yeraltı Şehri (Ortaköy, Aksaray)
•   Mokissos (Aksaray)
Ankara
•   Gordion (Polatlı, Ankara)
Antalya
•   Akalissus (Kumluca, Antalya)
•   Antiochia ad Cragum (Gazipaşa, Antalya)
•   Antiphellos (Kaş, Antalya)
•   Apollonia (Kaş, Antalya)
•   Ariassos (Antalya)
•   Arykanda (Finike, Antalya)
•   Aspendos (Serik, Antalya)
•   Colybrassus (Alanya, Antalya)
•   Corydella (Kumluca, Antalya)
•   Erymna (Antalya)
•   Etenna (Manavgat, Antalya)
•   Gagae (Kumluca, Antalya)
•   Hamaxia (Alanya, Antalya)
•   Idryos (Antalya)
•   Iotape (Alanya, Antalya)
•   Istlada (Kaş, Antalya)
•   İdebessiois (Kumluca, Antalya)
•   İsinda (Kaş, Antalya)
•   Kandyba (Kaş, Antalya)
•   Kyaenai (Kaş, Antalya)
•   Laertes (Alanya, Antalya)
•   Lamus (Alanya, Antalya)
•   Limira (Finike, Antalya)
•   Melanippe (Kumluca, Antalya)
•   Mira (Demre, Antalya)
•   Neapolis, Pisidya (Antalya)
•   Nephelis (Gazipaşa, Antalya)
•   Olympos (Kumluca, Antalya)
•   Patara (Kaş, Antalya)
•   Perge (Aksu, Antalya)
•   Phaselis (Kemer, Antalya)
•   Rhodiapolis (Kumluca, Antalya)
•   Seleukia Lybre (Manavgat, Antalya)
•   Selge (Manavgat, Antalya)
•   Selinus (Gazipaşa, Antalya)
•   Side Antik Kenti (Side, Antalya)
•   Sillyon (Serik, Antalya)
•   Syedra (Alanya, Antalya)
•   Termessos (Antalya)
Aydın
•   Afrodisias (Karacasu, Aydın)
•   Alabanda (Çine, Aydın)
•   Alinda (Karpuzlu, Aydın)
•   Amyzon (Koçarlı, Aydın)
•   Didyma (Didim, Aydın)
•   Magnesia ad Meandrum (Germencik, Aydın)
•   Milet (Didim, Aydın)
•   Myus (Söke, Aydın)
•   Nysa (Sultanhisar, Aydın)
•   Panionion (Aydın)
•   Priene (Söke, Aydın)
•   Pygela (Kuşadası, Aydın)
•   Tralleis (Aydın)
Balıkesir
•   Adramytteion (Burhaniye, Balıkesir)
•   Akhyraous (Balıkesir)
•   Daskyleion (Güney Marmara, Balıkesir)
•   Kisthene (Gömeç, Balıkesir)
•   Kizikos (Erdek, Balıkesir)
•   Zeleia (Gönen, Balıkesir)
Batman
•   Hasankeyf (Hasankeyf, Batman)
Burdur
•   Hacılar Höyük (Burdur)
•   Keraitae [1] (Bucak, Burdur)
•   Kibira (Gölhisar, Burdur)
•   Kremna [2] (Bucak, Burdur)
•   Sagalassos (Ağlasun, Burdur)
Bursa
•   Miletepolis (Mustafakemalpaşa, Bursa)
Çanakkale
•   Alexandria Troas (Bozcaada, Çanakkale)
•   Assos (Ayvacık, Çanakkale)
•   Gargara (Küçükkuyu, Çanakkale)
•   Kardiya (Gelibolu, Çanakkale)
•   Sestos (Eceabat, Çanakkale)
•   Truva (Çanakkale)
Çorum
•   Alacahöyük (Alaca, Çorum)
•   Hattuşaş (Boğazkale, Çorum)
•   İskila (İskilip, Çorum)
•   Yazılıkaya (Boğazkale, Çorum)
Denizli
•   Beycesultan (Çivril, Denizli)
•   Hierapolis (Denizli)
•   Laodikeia (Denizli)
Diyarbakır
•   Çayönü (Ergani, Diyarbakır)
•   Ziyaret Tepe Höyüğü (Bismil, Diyarbakır)
Düzce
•   Prusias Ad Hypium (Konuralp, Düzce)
Elazığ
•   Arsamosata (Elazığ)
•   Harput (Elazığ)
Erzincan
•   Altıntepe (Üzümlü, Erzincan)
Eskişehir
•   Pessinus (Sivrihisar, Eskişehir)
•   Şarhöyük (Eskişehir)
Gaziantep
•   Antiochia ad Taurum (Gaziantep)
•   Coba Höyük (Gaziantep)
•   Karkamış (Karkamış, Gaziantep)
•   Zeugma (Nizip, Gaziantep)
•   Zincirli Höyük (İslahiye, Gaziantep)
Giresun
•   Nikopolis (Şebinkarahisar, Giresun)
•   Tripolis (Tirebolu, Giresun)
Hatay
•   Antigonia (Antakya, Hatay)
•   Antiochia ad Orontem (Antakya, Hatay)
•   İssos (Erzin, Hatay)
•   Myriandos (İskenderun, Hatay)
•   Rhosus (Arsuz, Hatay)
•   Seleucia Pieria (Samandağ, Hatay)
•   Tell Tayinat Höyüğü (Reyhanlı, Hatay)
Isparta
•   Antiochia Caesaria (Yalvaç, Isparta)
İzmir
•   Allianoi (Bergama, İzmir)
•   Ataernus (Dikili, İzmir)
•   Efes (İzmir, Selçuk)
•   Erythrae (Çeşme, İzmir)
•   Gambrion (Kınık, İzmir)
•   Gryneion (Aliağa, İzmir)
•   Klazomenai (Urla, İzmir)
•   Kyme (Aliağa, İzmir)
•   Lebedos (Seferihisar, İzmir)
•   Limantepe (Urla, İzmir)
•   Metropolis (Torbalı, İzmir)
•   Pergamon (Bergama, İzmir)
•   Perperene (Bergama, İzmir)
•   Phokaia (Foça, İzmir)
•   Smyrna (İzmir)
•   Teos (Seferihisar, İzmir)
•   Yeşilova Höyüğü (Bornova, İzmir)
Kahramanmaraş
•   Germanicia (Dulkadiroğlu, Kahramanmaraş)
Karaman
•   İrenopolis, İsauria (Ermenek, Karaman)
Kars
•   Ani Harabeleri (Kars)
Kastamonu
•   Abonuteikhos (İnebolu, Kastamonu)
•   Kahintepe (Araç, Kastamonu)
•   Pompeiopolis (Taşköprü, Kastamonu)
Kayseri
•   Kültepe (Kayseri)
Kırşehir
•   Kaman Kalehöyük (Kaman, Kırşehir)
Kırıkkale
•   Büklükale Höyüğü (Karakeçili, Kırıkkale)
Kocaeli
•   Nicomedia (İzmit, Kocaeli)
Konya
•   Çatalhöyük (Konya)
•   İvriz (Halkapınar, Konya)
Kütahya
•   Aizanoi (Çavdarhisar, Kütahya)
Malatya
•   Arslantepe Höyüğü (Malatya)
•   Cafer Höyük (Malatya)
Manisa
•   Aigai (Manisa)
•   Apollonis (Akhisar, Manisa)
•   Magnesia ad Sipylum (Manisa)
•   Sardis (Salihli, Manisa)
•   Stratonikeia, Lidya (Kırkağaç, Manisa)
•   Thiatira (Akhisar, Manisa)
Mardin
•   Dara (Artuklu, Mardin)
Mersin
•   Anemurium (Anamur, Mersin)
•   Dalisandus (Mut, Mersin)
•   Elaiussa Sebaste (Silifke, Mersin)
•   Gözlükule Höyüğü (Tarsus, Mersin)
•   Kanlıdivane (Erdemli, Mersin)
•   Karaduvar (Mersin)
•   Kelenderis (Aydıncık, Mersin)
•   Korikos (Erdemli, Mersin)
•   Mezgitkale (Silifke, Mersin)
•   Soli (Mezitli, Mersin)
•   Uzuncaburç (Silifke, Mersin)
•   Uzuncaburç (Silifke, Mersin)
•   Yumuktepe (Mersin)
Muğla
•   Euthenna (Marmaris, Muğla)
•   Kayaköy (Fethiye, Muğla)
•   Telmissus (Bodrum, Muğla)
•   Amos (Marmaris, Muğla)
•   Arymaxa (Dalaman, Muğla)
•   Bybassios (Marmaris, Muğla)
•   Castabus (Marmaris, Muğla)
•   Cedrae (Sedir Adası, Muğla)
•   Ceramus (Muğla)
•   Erine (Marmaris, Muğla)
•   Euromos (Milas, Muğla)
•   Göktepe (Bodrum, Muğla)
•   Halikarnassos (Bodrum, Muğla)
•   Herakleia (Milas, Muğla)
•   Hydas (Marmaris, Muğla)
•   Hydai (Milas, Muğla)
•   İasos (Milas, Muğla)
•   Kadyanda (Fethiye, Muğla)
•   Kallimache (Fethiye, Muğla)
•   Kalynda (Ortaca, Muğla)
•   Kaunos (Dalaman, Muğla)
•   Knidos (Datça, Muğla)
•   Krya (Fethiye, Muğla)
•   Kyllandos (Ula, Muğla)
•   Labranda (Milas, Muğla)
•   Lagina (Yatağan, Muğla)
•   Letoon (Seydikemer, Muğla)
•   Lyrnai (Fethiye, Muğla)
•   Myndos (Bodrum, Muğla)
•   Oinoanda (Muğla)
•   Pedesa (Bodrum, Muğla)
•   Physkos (Marmaris, Muğla)
•   Pınara (Fethiye, Muğla)
•   Saranda (Marmaris, Muğla)
•   Stratonikeia, Karya (Yatağan, Muğla)
•   Telmessos (Fethiye, Muğla)
•   Termera (Bodrum, Muğla)
•   Tlos (Fethiye, Muğla)
Niğde
•   Faustinopolis (Ulukışla, Niğde)
•   Tyana (Kemerhisar, Niğde)
Osmaniye
•   Domuztepe (Osmaniye)
•   Karatepe (Kadirli, Osmaniye)
Samsun
•   Nerik (Vezirköprü, Samsun)
Sivas
•   Sarissa (Altınyayla, Sivas)
Şanlıurfa
•   Edessa (Şanlıurfa)
•   Göbeklitepe (Şanlıurfa)
•   Harran (Harran, Şanlıurfa)
Tekirdağ
•   Heraion-Teikhos (Tekirdağ)
•   Perinthos (Marmaraereğlisi, Tekirdağ)
Tokat
•   Komana Pontiki (Tokat)
•   Maşat Höyük (Zile, Tokat)
Uşak
•   Blaundos (Uşak)
•   Pepuza (Karahallı, Uşak)
Van
•   Tuşpa (Van)
Yozgat
•   Alişar Höyüğü (Yozgat)
•   Kerkenes (Yozgat)
•   Tavium (Yozgat)
Zonguldak
•   Herakleia Pontiki (Karadeniz Ereğli, Zonguldak)
8
ASYA KITASI / Kembar Şelalesi / Endonezya
« Son İleti Gönderen: GeZGiN 05 Nisan 2024, 13:55:55 »
Kembar şelalesi, Sembangan gizli bahçesinde Kroya'dan sonra ziyaret edebileceğiniz ikinci şelaledir. Bu şelale, Kroya şelalesine sadece bir dakikalık yürüme mesafesindedir ve onu bir sonraki seviyeye taşıyan başka bir uçurumdan düşme noktasıdır! Kroya'nın yüksekliği sadece 5 metre iken, çift şelale anlamına gelen Kembar şelalesi 10 metre yüksekliğindedir. Aşağıda çok fazla köpük var, bu yüzden bu atlayışları yapabilmek için güçlü bir yüzücü ve biraz da adrenalin bağımlısı olmanız gerekiyor!


Kembar Şelalesi

Atlamayı sevmiyorsanız Kembar şelalesindeki havuza dalmak harikadır. Kolayca suya girebilirsiniz ve şelaleye yaklaştıkça havuz yavaş yavaş derinleşir. Yüzmenin yanı sıra bu iki şelalenin dibinde olmak da harika bir fotoğraf noktası! Nehir daha sonra Kembar'ı burada görebileceğiniz son şelale olan Pucuk şelalesine, bu üç şelalenin en yüksek şelalesine bağlar.
9
HABERLER VE DUYURULAR / Tiny House Rehberi
« Son İleti Gönderen: GeZGiN 05 Nisan 2024, 09:34:12 »
9 SORUDA TINY HOUSE REHBERİ | Her araziye kurulabilir mi? İmar izni gerekir mi? Metrekare sınırlaması var mı?



Tiny house akımı tüm dünyayı kasıp kavuruyor. Son yıllarda popüler bir yaşam tarzı haline gelen tiny house’lar; fiyatı, çevre dostu olması, minimal yaşam olanakları nedeniyle tercih ediliyor. Ancak 18 Ocak 2024’te değişen yönetmelikle yeni dönem başladı ve bazı kurallar değişti. Biz de tiny house sahibi olan ya da olmayı düşünenler için bu işin yasal prosedürünü Gayrimenkul Hukukçusu Ümit Yasin Kısa ile konuştuk.
Pandemi ile adını daha sık duymaya başladığımız tiny house’lar büyük şehrin kalabalığından kaçmak isteyen ya da deprem korkusu nedeniyle kendine daha güvenli ve sakin yer arayanlar için mükemmel bir seçenek. Pek çok insan hem daha kullanışlı hem de masrafları azaltması nedeni ile bu küçük evlerin hayali kuruyor.

18 Ocak 2024 tarihinde yayınlanan Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin yayınlanmasıyla ‘tiny house'lar ile ilgili yeni bir dönem başladı.

•   Peki, bu yeni yönetmelik ile neler değişti?
•   Turizm amaçlı olmayanlar için değişiklik var mı?
•   Her araziye tiny house yapılabilir mi?
•   İmar izni gerekir mi?
•   Nerelerden hangi izinlerin alınması gerekiyor?
•   Aldığımız tarla arsaya dönüşebilir mi?


Gayrimenkul Hukukçusu Ümit Yasin Kısa ile konuştuk.

1- Bu yeni yönetmelik ile neler değişti?
Avukat Ümit Yasin Kısa, yeni yönetmelik ile tiny house’ların nerelere kurulabileceği, nerelere kurulamayacağı, tiny house'ların taşınması gereken teknik şartlar gibi düzenlemeleri içerdiğini söyleyerek söze başladı. Kısa, söz konusu yönetmeliğin ‘Turizm tesislerinin niteliklerini’ belirleyen ve kural altına alan bir yönetmelik olduğunu, bahsi geçen yönetmeliğin turizm tesisi kurmayacak, kendi arazisi üzerinde şahsi olarak iş yapacak kişileri kapsamadığını söyledi ve kendi özel arazisi üzerinde mobil ev veya benzeri yapılar koymak isteyen kişilerin yine genel hükümler uyarınca uygulamaya tabi olacaklarını belitti.

2- Şahsi olarak yapılacak tiny house’lar hangi arsalara koyulabilir, hangilerine koyulmaz?
Kısa, mobil evlerin çekme karavan statüsünde oldukları için herhangi bir sınırlamaya tabi olmadıklarını, bunların mobil ev sabit yapı özelliğini kazanacak şekilde zemine sabitlenmesi gerektiğini, eğer yere sabitlenmiş ve yapı özelliği kazanmış bir tiny house söz konusu ise bu halde imar planının uygun olmadığı arsalara bu yapının konumlandırılamayacağını söyledi.

3- Tiny house için herhangi bir imar izni gerekir mi?
Tiny house’lar için, özelliği bozulmadığı müddetçe, herhangi bir imar izni alınmasına gerek bulunmadığını belirten Kısa, tiny house’un bulunduğu zemine sabitlenmesi ve bir yapı özelliği kazandığı durumlarda imar izni alınması gerekeceğini sözlerine ekledi.

4- Karavana benzer ‘tiny house’lar yani mobil evler için de imara gerek yok mu?
Kısa, mobil evlerin çekme karavan statüsünde olduğu için herhangi bir imar izni alınmasına ihtiyaç bulunmadığını ifade etti.

5- Tekerlekli (hareketli) tiny house ve tekerleksiz (sabit) tiny house kurulumu arasındaki prosedür farkları nelerdir?
Avukat Ümit Yasin, tiny house’ların mobil oldukları ve bir zemine sabitlenmedikleri durumda çekme karavan statüsünde değerlendirildiğini, buna karşın bungalovlar gibi zemine sabitlenen ve artık bir yapı haline gelen konaklama amaçlı yapıların diğer yapılar gibi değerlendirildiğini belirtti.



Kısa, bu durumun her türlü izin ve işlemler için farklılık doğurduğunu, sabit yapı için arsa nitelikli arazi üzerinde gerekli izin ve ruhsatlar alındıktan sonra inşa edilebileceğini, mobil evler için ise böyle bir zorunluluk olmadığının altını çizdi.

Bungalovlar ve tiny house'ler arasındaki en belirgin fark, boyutlarıdır. Bungalov evler genellikle daha büyüktür ve daha geniş yaşam alanına sahiptir.Tiny House'lar ise genellikle 40-50 metrekare ya da daha küçük bir alanı kaplar.

6- Tiny house araç statüsünden çıkarılıp muayene zorunluluğunu nasıl kaldırabilir?
Kısa, bunu yapmak isteyen bir kişinin almış olduğu bu tiny house’u sabitlemesi, tekerleklerini çıkarması ve çekme karavan özelliklerini ortadan kaldırması gerektiğini, bunun için de bunları yerine getirerek kurumlara başvuru yapılması gerektiğini söyledi.

7- Aldığımız tarlayı arsaya dönüşebilir miyiz?
Bir tarla nitelikli taşınmazın arsa niteliğine dönüştürülebilmesinin çeşitli ölçekteki imar planlarının değiştirilmesine bağlı olduğuna dikkat çeken Kısa, bu imar planları değiştirilmediği ve tarla olan o bölgenin imarının değiştirilmesine karar verilmediği sürece bir tarlanın arsa niteliğine çevrilemeyeceğini ifade etti.

8- İzinler nereden alınır, prosedür nasıl işliyor?
Avukat Ümit Yasin, izin prosedür ve işleyiş ile ilgili şu bilgileri verdi:

“Eğer bir mobil ev, çekme karavan özelliğinden çıkarılıp sabit bir yapı haline getirilecekse aynı bir inşaat ile ev yapacak kişinin yapması gerekenler yerine getirilmelidir. Bunun için belediyeye başvurarak ruhsatlar alınması, izinler için başvuru yapılmalı ve arsanın da niteliğinin bunlara izin vermesi gerekir.”

Eğer bir tiny house mobil şekilde olmayacaksa bunun için öncelikle arazinin arsa niteliğinde olması gerektiğini, imar durumunun da bu hususa izin vermesi gerektiğini söyleyen Kısa, bu aşamadan sonra imar projesinin belediyeye sunulması, ruhsat alınması, akabinde iskân alınması gibi prosedürlerin olduğunu, bu aşamalarda bir gayrimenkul danışmanından daha net yardım alınabileceğini belirtti.



9- Tiny house statüsünde olması için herhangi bir metrekare sınırlaması var mı? Örneğin imar izni olan araziye 2 katlı bir tiny house koyabilir miyiz?
“Eğer sabit nitelikli bir yapıdan söz ediyorsak bu halde o bölgenin imar planı sınırlayıcıdır.” diyen Kısa, imar planında yapıların kaç katlı ve parsel içinde ne kadarlık alanda olabileceğine dair gerekli sınırlamalar ve kararların bulunduğunu, eğer mobil evden söz ediyorsak bu konuda bir hüküm bulunmadığı için komşu hukukunu da göz önünde bulundurarak makul seviyede mobil evin arazi üzerinde bulundurulabileceğini ifade etti.

Değişen yönetmeliğe göre; konaklama birimi (mobil ev) başına en az iki yüz elli metrekarelik bir alan olacak tesis alanının çit, duvar, yeşillik gibi düzenlemeler ile çevreden tecrit edilerek aydınlatılacak. Girişte konaklama birimi başına bir araç olmak üzere otopark, resepsiyon-idare ünitesi bulunacak. Mobil evlerin tamamının tescil belgesinin mal sahibi veya belge sahibi ya da işletmeci adına düzenlenmiş olması gerekiyor. Konaklama birimleri doğal ışık alacak şekilde düzenlenecek. Uygun tefriş elemanlarıyla rahat kullanım imkanı verebilecek şekilde dekore edilecek ve bu birimlerde yatak, kişi başı bir yastık, yastık kılıfı, çarşaf, iklim koşullarına göre pike veya yorgan, kıymetli eşya kasası, minibar, sıcak içecek hazırlanmasına imkan sağlayan donanım ve servis malzemesi, genel aydınlatma, priz, çöp kutusu, perde veya benzeri düzenleme bulunacak. Banyolarda, vitrifiye, armatür, batarya, duş donanımı, ayna, priz, çöp kutusu, sabun, şampuan ile el ve banyo havlusu bulundurulacak. Her konaklama biriminde iki kişi konaklayabilecek. Bu tesislerde, 14'üncü maddenin beşinci fıkrası kapsamında lokanta, alakart lokanta, kafeterya, bar salonu, pasta salonu, kafe ve kahvaltı salonu düzenlenmesi durumunda, bu ünitelerin toplam kapasitesi yüz kişiyi geçemeyecek, toplantı salonu ve çok amaçlı salon yapılamayacak. Konaklama birimlerinin hareket kabiliyetini ortadan kaldırıcı düzenleme yapılamayacak. Bu tesislere ilişkin turizm işletmesi belgesi başvurusunda tescil belgesi ibraz edilecek. Başvuru tarihi itibarıyla 2918 sayılı Kanun kapsamında geçerli teknik muayene bulunması zorunlu olacak. Turizm işletmesi belgesi alınmasından sonra da teknik muayenelerin yaptırıldığına ilişkin geçerli muayene belgesi Kültür ve Turizm Bakanlığına ibraz edilecek.
10
YURT DIŞI GEZİ NOTLARI / Ynt: Yunan adalarında kapıda vize dönemi başladı
« Son İleti Gönderen: GeZGiN 04 Nisan 2024, 11:56:35 »
8 SORU 8 YANIT
Türk vatandaşları için 10 Yunan adasına kapıda vize ile giriş dönemi 1 Nisan’dan itibaren başladı. Kapıda vize uygulaması ile Türk turistler Schengen vizesine başvuruda bulunmalarına gerek kalmadan adaları ziyaret edebilecekler. Peki vize işlemi nasıl yapılıyor? Hangi şehirlerden ulaşım sağlanıyor? Araçla adalara geçmek için hangi prosedür uygulanıyor?

Associated Press’e (AP) konuşan Yunan yetkililer 1 Nisan Pazartesi günü itibariyle kapıda vize uygulamasının başladığını duyurdu. Rodos Limanı Kurulu Başkanı Vassilis Vayiannakis, yaptığı açıklamada, “Yeni sistem hazır ve Türk ziyaretçilerden yoğun talep var. Bu haftanın sonuna doğru talep daha da artacaktır” ifadelerini kullandı.

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğum Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Üyesi Esra Başeskioğlu da talebin oldukça yoğun olduğunun altını çizerek, “Vatandaşlar adalara bireysel olarak gitmenin dışında Yunan adaları turlarına da yoğun ilgi gösteriyor” dedi ve ekledi:

“Havaların beklenenden önce ısınması talebi daha da artırdı. Şu an bayram turlarının tamamı dolmuş durumda… Yaz aylarına yönelik talep oldukça yüksek ve yaz satışları son hız devam ediyor. Eğer yazın adalara gitme planı yapanlar varsa şimdiden erken rezervasyon avantajını kullanmalı yoksa yer bulmakta zorluk yaşayabilirler.”

Peki vize işlemi nasıl yapılıyor? Hangi belgeler gerekiyor? En önemlisi hangi şehirlerden adalara ulaşım  sağlanıyor? Tüm merak edilenleri ve prosedürleri Esra Başeskioğlu anlattı.



1- BU UYGULAMAYLA HANGİ ADALAR ZİYARET EDİLEBİLECEK?
Türk vatandaşları kapıda vize uygulaması ile Rodos, Kos (İstanköy), Sakız, Samos (Sisam), Limni, Kalymnos, Leros, Simi ve Meis adalarını ziyaret edebilecek. Şu an uygulama limanlardaki altyapının elverişli olduğu Rodos, Kos, Midilli, Sakız ve Samos adalarında uygulanmaya başladı. Diğer adalara ise girişler mayıs ya da haziranda başlayacaktır.

2- KAPIDA VİZE UYGULAMASINDA HANGİ EVRAKLAR GEREKİYOR?
Vize işlem merkezine 48 saat önce pasaport kontrolü için başvurulması gerekiyor. Arka fonu beyaz olan, 3,5 cm x 4,5 cm boyutlarında ve son altı ay içerisinde çekilmiş olan iki adet biyometrik fotoğraf gerekiyor.

Nüfus cüzdanı fotokopisi, önlü arkalı pasaport fotokopisi ve varsa son beş yıl içerisinde alınmış olan Schengen vizelerin fotokopisi de olmalı. Banka hesap dökümü de çok önemli. Son üç ay içerisinde her bir başvuru sahibi için yeterli olacak şekilde bakiye de olmalı. İnternet bankacılığından alınan döküm yeterli oluyor.

Seyahat sağlık sigortası da çok önemli. Sigorta ise her bir başvuru sahibi kişi için konaklama süresini kapsayan, gidiş gününden bir gün önce başlayacak şekilde yapılmış 30 bin Euro teminat içeriyor. Sigorta bedeli de 15 Euro tutuyor.



3- VİZE ÜCRETİ NE KADAR BELİRLENDİ?
Konsolosluk ödemesi 60 Euro olarak belirlendi ancak buna ilaveten aracı kurum hizmet bedelleri de mevcut. Bu rakamlarda şu an için bir artış söz konusu değil.

4- BU VİZE İLE ADADA NE KADAR SÜRE KALINABİLECEK?
Kapı vizesi yedi gün geçerli olacak. Bu da yedi gün için 12 kez başvurabilecekleri anlamına geliyor. Günübirlik de giderek konaklama yapılabilir.

Ancak vize alıp günübirlik giriş yapıldığında, kapı vizeleri yedi gün geçerli ve tek girişli olacağından, aynı yedi gün içinde vizeyi tekrar kullanamayacağı için konaklamalı seçenekler, kendileri için daha avantajlı olacaktır. Ayrıca vize süresi sadece giriş yapılan ada için geçerli. Özetle bir adadan bir diğerine gidilemeyecek ve bu vize havaalanlarında da geçerli olmayacak.

5- VİZE İPTAL OLABİLİR Mİ?
Tüm vizelerde red ihtimali her zaman vardır. Örneğin Schengen vizesi talepleri reddedilenlerin veya pasaportlarında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne giriş kaşesi olanların başvuruda bulunmamaları gerekiyor.

6- ADALARA HANGİ ŞEHİRLERDEN GİDİLEBİLİR?
Rodos için Marmaris ve Fethiye, Kos, Kalymnos ve Leros için Bodrum, Sakız için Çeşme, Samos için Kuşadası, Midilli için İzmir ve Ayvalık, Limni için Çanakkale, Simi için Datça ve Marmaris, Meis için de Kaş limanlarından kalkan feribotlarla ulaşım sağlanıyor. Feribot firmaları talep durumuna göre ek sefer uygulaması kararı da alabilir.

7- ADALARA ARAÇLA GEÇİŞLERDE NASIL BİR PROSEDÜR UYGULANIYOR?
Şu an yapılacak feribot seferlerinin tam olarak kaç kez yapılacağı belli değil. Örneğin günde üç sefer olacaksa bunun hepsi araçlı olmayacaktır. Aslında şu an birçok seyahat acentesi adalara transfer hizmetine de başladı. Araçla gidilmesine de pek gerek yok. Özellikle ufak adalarda zaten yollar çok dar, birçok yere yürüyerek gidilebiliyor. Ayrıca adaların hepsinde otopark sıkıntısı da bulunuyor.

Bir de adalara araçla giriş için yeşil sigorta işlemi yapılması gerekiyor. Yeşil sigorta tüm motorlu taşıt türlerini kapsıyor. Yani motosikletle geçiş yapmak istense bile bu sigorta şart. Yunanistan yeşil sigorta işlemleri sınır kapılarında ya da olası beklemeleri önlemek için birkaç gün önceden yetkili acenteler aracılığıyla yaptırılabilir.

8- YUNANİSTAN OTELLERİNDE 1 MART'TAN İTİBAREN ‘ENVIRONMENTAL TAX’ ADINDA EKSTRA BİR VERGİ ÖDENİYOR. BU VERGİ TAM OLARAK NEDİR?
Environmental Tax uygulaması, dünyanın birçok ülkesinde ve bu yıl itibari ile ülkemizde de uygulanmaya başlayan turist şehir vergisi uygulamasının bir benzeri.

Buna göre 5 yıldızlı otelde kalan misafirler için oda başı günlük 10 Euro, 4 yıldızlı otelde kalan misafirler için oda başı günlük 7 Euro, 3 yıldızlı otelde kalan misafirler için oda başı günlük 3 Euro, 2 yıldızlı otelde kalan misafirler için de oda başı günlük 1.5 Euro şeklinde belirlendi.

Bu rakamlar mart ile ekim ayları arasında geçerli. Kasım ayından şubat sonuna kadar olan konaklamalarda ise 2 yıldız 0,50, 3 yıldız 1,5, 4 yıldız 3 Euro ve 5 yıldızda 4 Euro’ya düşüyor.
Sayfa: [1] 2 3 ... 10