Gönderen Konu: Oryantiring (Koşarak)  (Okunma sayısı 6457 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7749
    • insan ve doğa
Oryantiring (Koşarak)
« : 22 Nisan 2012, 20:32:41 »
Oryantiring, büyük ölçüde muhakeme becerisini gerektiren bir dayanıklılık sporudur. Herhangi bir işaretli rota yoktur. Oryantiringçi (ya da oryantiring sporcusu) koşarken harita ve pusula ile yön tayini yapmalıdır.

Oryantiring Haritası arazi ile ilgili, tepeler, yer yüzeyi, engeller gibi detayları verir. Koşarak oryantiringde başarılı olmak için sporcu, mükemmel bir harita okuma becerisine, iyi bir konsantrasyona ve yüksek hızda koşarken en iyi rota için hızlı karar verebilme yeteneğine sahip olmalıdır.

Oryantiringciler, engebeli yüzeyde, zor ormanlık arazide ya da zor tepelik alanda koşarlar-kelimenin tam manasıyla bir kros koşusudur. Bununla birlikte, ciddi anlamda vücut kuvveti ve çeviklik gerektirir. 3000 m engelli koşan ya da maraton koşan bir koşusunun fitnes düzeyine sahip olmak gereklidir.

Değişik türlerde oryantiring etkinlikleri vardır; bireysel yarışlar ve bayrak yarışları, ultra-kısa park yarışları ve dağ maratonu gibi etkinlikler mevcuttur. Kafa lambası yardımıyla yapılan gece oryantiringi de oldukça popülerdir.

Her yıl, dünyadaki en iyi oryantiringçiler dünya şampiyonası ve dünya kupasında birbirleriyle yarışırlar. Dünya şampiyonası programı bayanlar ve erkekler kategorisinde 4 kategoriyi içerir: kısa, orta mesafe, uzun mesafe ve bayrak yarışı.

Malzemeler:
Yarışma Kıyafeti: Hafif, esnek olan bu kıyafetler, ıslak olsa bile maksimum düzeyde bir hareket rahatlılığı sunarken, arazide çalılıklardan da korur.
Ayakkabı: Hafif, toprak yüzeyde kaymayı engelleyen tabanıyla, küçük taşlara ve çamura karşı dayanıklı da sağlam bir yapıya sahip olmalıdır.
Harita: Harita, organizasyonu yapan kişiler tarafından hazırlanan parkurda gidilmesi zorunlu kontrol noktalarını gösterir. Harita; arazi üzerindeki tepeleri, yer yüzeyini ve kaya ya da uçurum gibi özellikleri gösteren detaylı bilgileri vermek için düzenlenmektedir.
Pusula: Değişik türlerde seçilebilecek pusulalar mevcuttur. Temel olarak pusulalar; parmak pusula ve düz levha(base plate)  şeklinde olmak üzere iki ana kategoride yer alır.
Kontrol Yüzüğü: Sporcuların doğru sırada bütün kontrol noktalarına gittiğini ispatlamak ve her kontrol noktasında bulunan hedef ile (elektronik sistemle) temas ettirmek zorunda oldukları bir elektronik aygıt. Bu sistem çalışmadığı durumlarda oryantiringçi, hedefte bulunan zımba ile haritasında belirtilen bölgeyi zımbalamak durumundadır.
« Son Düzenleme: 22 Nisan 2012, 20:35:03 Gönderen: GeZGiN »

Tags: