Gönderen Konu: Yamaç Paraşütü Sözlüğü  (Okunma sayısı 5474 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7726
    • insan ve doğa
Yamaç Paraşütü Sözlüğü
« : 17 Ekim 2009, 04:44:36 »


Kanat : Yamaç Paraşütünde, havada süzülmeyi sağlayan kumaş kısım.

Askı İpleri : Kanada bağlı olan ipler, kanadın yüzeyine dengeli bir şekilde dağılırlar. Ortalama 80-90 adet askı ipi vardır ve bunların her birinin taşıyabileceği yük 80-150 kg arasında değişmektedir.

Taşıyıcı Kolonlar : Askı ipleri bölümlere ayrılarak kolonlara bağlanır. Bu sayede iplerin zarar görmesi ve dolaşması önlenir. Aynı zamanda ipler bölümlerine göre ayrılmış olur. Modern kanatlar 3 ve 4 kolonlu olarak üretilirler.

Harnes : Uçuş koltuğu. Üzerindeki karabinalar aracılığıyla kanada bağlanır. Harnesler vücudunuza göre ayarlanabilirler, yine de 3-4 bedenleri mevcuttur. Harneslerle arkanıza yaslanıp saatler süren uçuşlar yapabilmeniz için konforlu üretilmişlerdir. Bir harneste yedek paraşüt yeri, bagaj, yan cepler, telsiz cebi, sırt ve yan korumalar ile speed sistemi bulunur.

Cell (hücre) : Kanadın zarlar aracılığıyla bölümlere ayrılmış kısımlarına denir. Zarların üzerindeki delikler sayesinde kanadın içindeki hava sürekli bir cell diğerlerine hareket ederek iç basıncı dengeler.

Leading Edge (hücum kenarı-burun) : Kanadın ön kısmına denir.

Trailing Edge (firar kenarı-kuyruk) : Kanadın arka kısmına denir.

Flap : Kanadın yan uçlarındaki stabilizelerdir.

Rabit halka : Kolonlardaki ip demetlerini birleştiren çelikten kare ve üçgen halkalardır.

Karabinalar : Kanadı kolonlardan harnese monte etmeye yarayan, farklı açma kapama sistemleri olan metal aksamlardır.

Ripstop : Kanadın kumaşının üretiminde kullanılan dokuma tekniğidir. Kumaşın üzerinde mm''lik kareler vardır ve her bir kare dikiş vazifesi görür. Bu kareler herhangi bir yırtılma durumunda, yırtığın büyümesini engeller.

Dacron : Kanatların yapıldığı kumaş türüdür. Özelliği hafif olması ve çabuk sert form alabilmesidir.

Double-stich : Kanatların üretiminde kullanılan dikiş sistemidir. Bir düz ve bir zig-zag dikiş yan yanadır. Şoklarda dikişlerden biri atarsa diğer dikiş destek görevi görür.

Kordo Hattı : Kanadın kuyruk kısmından burun kısmına kadar olan mesafeye denir.

Aspect Ratio : Kanadın boyunun enine oranıdır.

Glide Ratio : Süzülme oranıdır. Orta seviye bir kanadın süzülme oranı ortalama 1/7'dir.Bu rüzgarsız havada 1000 metrelik bir tepeden havalanan yamaç paraşütünün düz uçarak 7 km. süzülebildiğini gösterir.

Sink Ratio : Kanadın çöküşünün m/sn. olarak ifade edilmesidir.

Hücum Açısı : Kanadın uçuş yönü ile kanat doğrultusu arasında kalan açıdır. Hücum açısı fren konumları arttırıldıkça artar, fren konumlarlı azaltıldıkça azalır. Hücum açısının düşük ya da yüksek olması uçuş performansını etkiler.

Durum Açısı : Kanat doğrultusu ile ufuk çizgisi arasındaki açıdır.

Süzülme Açısı : Uçuş yönü ile ufuk çizgisi arasındaki açıdır. Bu açı kanadın performansını belirler.

Yer Hızı : Kanadın ve pilotun yere göre hızıdır.

Hava Hızı : Kanat üzerinden geçen havanın hızıdır.

Rüzgar Hızı : Rüzgarın esiş hızıdır.

S Paterni : Iniş manevrasıdır.

8 Paterni : Daha dar alanlarda kullanılabilen bir iniş manevrasıdır.

İrtifa : Uçuş yapılan yükseklik.

Termik : Dikine hareket eden; hava akımlarıdır. Yamaç paraşütçüleri yükselen hava akımlarını kullanarak binlerce metre yükselip, kilometrelerce uzağa giderler.

Türbülans : Düzensiz, stabil olmayan hava akımlarına denir. Yamaç paraşütçüleri için tehlike oluşturur.

Rotor : Oluşumlar arkasında oluşan düzensiz hava hareketleridir.

Dust Devil : Soğuk hava ile karşılaşan termikleri oluşturduğu küçük hortumlardır.

Soaring : Yamaç paraşütçüleri,yamaçların rüzgara bakan taraflarının önünde oluşan kaldırıcı bandı kullanarak saatler süren uçuşlar yaparlar. Bu tür uçuşlara soaring uçuşu ya da yelken uçuşu denir.

PLF : 5 nokta taklası olarak da bilinir. Sert bir inişte ya da bir kaza durumunda şoku vücudun 5 ayrı noktasına dağıtmak amacıyla kullanılır.

Stall : Kanadın yüksek hücum açısına bağlı olarak, hava hızının düşmesi sonucu üzerindeki kaldırıcı kuvvetlerin ortadan kalkmasıdır. Stall sonucu;ileri gidiş durur ve hızlı bir irtifa kaybediş başlar.

Spin : Kanadın üç eksende koordinesiz dönüştür. Spin sırasında kanat üzerinde pilotun kontrolü kaybolur.

Spiral Dönüş : Bir çöküş manevrasıdır. Bir eksen etrafında koordineli 360 derecelik dönüşlerdir. Bu dönüşler sırasında pilot, merkezkaç kuvveti etkisiyle kanadın dışına itilir ve kanat dönüşleri hızlanıp, dalarak gerçekleştirir. Spiral dönüşlerde oluşan yüksek hız ve merkezkaç kuvveti etkisinden dolayı kanada binen yük artar. Bu dönüşler sırasında çöküş çok yüksektir.

Big Ears : Bir çöküş manevrasıdır. Kanat uç kısımlarından bilinçli olarak söndürülür. Söndürülen alan arttıkça taşıyıcı kısım azalır ve çöküş artar.

Wingover : Bir çöküş manevrasıdır, aynı zamanda akrobasi amaçlı da kullanılır.

B-line Stall : Bir çöküş manevrasıdır. Kanat B kolonları kullanılarak söndürülür; kanadın dış yüzeyi ikiye katlanır ve hızlı bir çöküş başlar, 8-10 m/sn.

Asimetrik Kapanma : Kanadın tek tarafının kapanmasıdır. Müdahale edilmezse ya da yanlış müdahalelerde pilot için tehlikeli olabilir.

Windsock : Rüzgarın esiş yönünü anlamamıza yarayan hafif kumaştan yapılmış basit bir araçtır. Kalkış ve iniş bölgelerine dikilirler. Uzunca bir sopaya ya da boruya takılarak kullanılırlar.

Stremer : Rüzgarın esiş yönünü göstermesi için kullanılan bez ve kağıt parçalarına denir.

T Pano : İniş bölgesinde rüzgarın esiş yönünü belirtmek amacı ile kullanılır.

Speed Bar : Kanadın hızını arttırmak amacı ile kullanılır. İp ve makara sistemi ile hernese ve kanadın speed sistemine bağlıdır. Ayaklarla itilerek kullanılır.

Windmeter (anomometre) : Rüzgarın hızını ölçmeye yarayan alete ya da cihaza verilen ad.

Vario : Uçuş sırasında yükseliş ile çöküşü, sesli ve görüntülü olarak bildiren cihaza verilen ad. Vario'lar termiklerin kaldırıcılığının daha iyi anlaşılması ve merkezinin daha kolay bulunması amacı ile kullanılırlar.

Altimetre : Yüksekliği bildiren cihaza verilen ad.

GPS : Anında dünya üzerinde nerede olduğunuzu haber veren küçük üniteler. Uydular aracılığıyla pozisyonunuzu gösteren araçlardır. Aynı zamanda yerden ne kadar yüksekte olduğunuzu da haber verirler.

Balast : Uçuşta kullanılan ekstra ağırlık.

Tags: