Gönderen Konu: Konya'da 8 Hafta Sonra Kendini İmha Eden Ambalaj Üretiliyor  (Okunma sayısı 2418 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7750
    • insan ve doğa
Konya'da 1978 yılından itibaren ambalaj üretiminde faaliyet gösteren Sezersan ambalaj fabrikası, toprağa karışması sonucu 8 haftada kendini imha edebilen 'bio-twist film'(biyolojik bükülebilen ambalaj) üretiyor. Ayda 20 ile 50 ton arasında üretilen 'bio-twist film' ağırlıklı olarak Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

2 yıllık Ar-Ge çalışması sonucu 'bio-twist filmin' üretmeye başladıklarını belirten fabrikanın genel müdürü Refik Ulukan, şunları söyledi: "Türkiye'de PVC'yi ilk üreten firmalar arasında yer alıyoruz. PVC filmi üretirken aynı zamanda Avrupa ve Amerika pazarına hitap edecek doğa dostu bir film üretim çalışması yapmak istedik. 2 yıl süren çalışmamız sonucu bitki ve nişasta sentezinden 'bio-twist filmi' ürettik. Fosil yakıt içermiyor. Diğer plastik olan ambalajlar petrol türevinden üretildiği için kendi kendini imha etmiyor. Bu film diğer plastik filmlere göre yoğunluğu daha az. Genelliklede çikolota ve şekerleme ürünlerinde ambalaj olarak kullanılıyor. "

Ağustos ayında başladıkları 'bio-twist film'den ayda 20 ile 50 ton arası ürettiklerini ifade eden Refik Ulukan, "Üretim kapasitemiz 350 tondur. İhracatamızı artırtıkca üretim miktarımızı da artırıyoruz. Hedefimizde üretim kapasitemize ulaşmak. Ürünü ilk üretmeye başlayıp, fuarlarda tanıttıktan sonra başta Amerika Birleşik Devletleri'nden olmak üzere çoğu Avrupa ülkesinden talepler geldi ve şu an o ülkelere ihracat yapıyoruz. "dedi.

Ülkemizde ürüne talebin az olduğunu dikkat çeken Refik Ulukan, firmaların temkinli davrandığını söyledi. Ulukan, "Yoğunluğunun düşük olması filmi kullanan firmalara avantaj sağlıyor. Bence böyle değerlendirmek gerekiyor. Yurtdışında ülkemizde olduğu gibi bazı regülasyonlar oluyor. Oradaki regülasyonlar biraz daha kısıtlayıcı durumda. Bu nedenle yurtdışındaki firmalar biyolojik ürün kullandıkları zaman çevre vergisi indiriminden de yararlanıyor. Doğaya saygılı bir üretim yapmış oluyorlar. Onları cezbedende budur. Bu filmi ticari kaygıdan ziyade doğaya yararlı bir ürün geliştirmek için ürettik."dedi.

Refik Ulukan, ürünün patentini aldıklarını da sözlerine ekledi.

Tags: