Gönderen Konu: Dünyanın yeni turizm akımı "Cittaslow"  (Okunma sayısı 7050 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

rebbi
  • Ziyaretçi
Dünyanın yeni turizm akımı "Cittaslow"
« : 19 Ekim 2009, 13:10:43 »
Cittaslow İtalyanca citta (şehir) ve İngilizce slow (yavaş) kelimelerinden oluşan Cittaslow, yavaş şehir anlamına geliyor. 1999 yılında İtalya'nın Greve şehrinde "slow food" (yavaş yemek) hareketinden ortaya çıkan bir kentler kasabalar ağı olan birliğe üye şehirler, küreselleşmenin standartlaştırdığı, insana ve çevreye duyarsızlaştırdığı şehirlere alternatif olarak şekilleniyor.

Şehirlerin hangi alanlarda önemli ve özel olduklarını düşünmeleri ve bu özelliklerini korumak için strateji geliştirmeleri anlamına gelen "yavaş şehir", kentin dokusunun, renginin, müziğinin ve hikayesinin uyum içinde, şehir sakinlerinin ve ziyaret edenlerin zevk alabilecekleri bir dayanışma olarak gösteriliyor.

Yerel tatları ve sanatları sadece eskilerin hatırlayabildiği kavramlar olmaktan çıkarmak, çocuklar ve kentin misafirleriyle paylaşmak amacında olan "yavaş şehir", insanların kendi sağlıklarını ön planda tutmalarını, hava, gürültü, ışık ve elektromanyetik kirliliklerin sürekli kontrol edilmesi ve sağlığı tehdit etmeyecek boyutta tutulmasını, çöp toplama saatlerinden ilaçlamaya kadar birçok konuda önlem almayı gerektiriyor. "Şehir sakinlerinin birlikte çıkacakları uzun ama zevkli, heyecanlı ama acelesiz bir yolculuktur" şeklinde nitelenen yavaş şehirler, insanların mevsimlerin yavaş seyrini fark edebileceği yerler olarak tanımlanıyor.

Türkiye'nin ilk Cittaslow (Yavaş Şehir) adayı Seferihisar

İlçede vatandaşlar kendi hazırlattıkları tişörtleri giyerek, ilçenin "Yavaş Şehir" adaylığına destek veriyor. Son yıllarda dünyanın yeni turizm akımı olan "Cittaslow" kentlerinden biri olmak için adaylık başvurusu yapan ve gereken kriterlerin oluşması yönünde çaba sarf eden ilçedeki çalışmalara vatandaşlar da katkı sağlıyor.

İlçede, "İdeal yaşam için yavaş şehir" yazan tişörtleri giyen vatandaşların sayısı her geçen gün artıyor. Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halktan gelecek desteğin önemine dikkat çekerek, şöyle konuştu: "Seferihisar'ın doğasına, iklimine, yapısına, tarihine bakınca ortaya yavaş şehir çıkıyor. Biz gereken kriterlerin oluşması için çalışmalar yapıyoruz ama buradaki en önemli konu, ilçede yaşayan vatandaşlarımızın bu işi sahiplenmesi. Belediye ve halkın birlikte çalışması, projeye inanması Seferihisar için tarihi bir adım olacak. Seferihisar'da yaşanacak bu büyük değişim öncesi ben de herkes gibi çok heyecanlanıyorum." Soyer, İtalya'daki organizasyon komitesine mayıs ayında başvurduklarını belirterek, "Cittaslow kent olabilmenin 60 kriteri var. Ekim ayında İtalya'ya giderek çalışmalarımızı dosya halinde komiteye sunacağız. Daha sonra onlar ilçemize gelip inceleme yapacak"

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7726
    • insan ve doğa
Ynt: Dünyanın yeni turizm akımı "Cittaslow"
« Yanıtla #1 : 24 Nisan 2019, 09:48:23 »
Uluslararası Belediyeler Birliği olarak kuruluan Cittaslow nüfusu 50 binin altında olan kentlerin üyeliğine açık bir organizasyondur. 1999 yılında İtalya’nın Greve in Chianti kentinde kurulmuştur.

Belirli kriterler aranmakta, bu kriterlere uygunluk açısından sakin şehir başvurusu yapılan beldeler değerlendirilmekte ve her bir kriter için puanlanarak 50 puan üzeri sonuç alan şehirlere bu ünvan verilmektedir. Bu kriterler;

1.1. Hava temizliğinin yasa tarafından belirtilen parametrelerde olduğunun belgelenmesi 

1.2. Su temizliğinin yasa tarafından belirtilen parametrelerde olduğunun belgelenmesi

1.3. Halkın içme suyu tüketiminin ulusal ortalamayla karşılaştırılması

1.4. Kentsel katı atıkların ayrıştırılarak toplanması

1.5. Endüstriyel ve evsel kompostlamanın desteklenmesi

1.6. Kentsel ya da toplu kanalizasyon için atık su arıtma tesisinin bulunması

1.7. Binalarda ve kamu kullanım alanlarında enerji tasarrufu

1.8. Kamunun yenilebilir enerji kaynaklarından enerji üretimi

1.9. Görsel kirliliğin ve trafik gürültüsünün azaltılması

1.10. Kamusal ışık kirliliğinin azaltılması *

1.11. Hane başına düşen elektrik enerjisi tüketimi

1.12. Biyoçeşitliliğin korunması.

Tags: