DoğaKolik - Doğanın Harikalarını Doğakolik ile Keşfedin

NAVİGASYON VE HABERLEŞME - NAVIGATION AND COMMUNICATION => GPS VE ELEKTRONİK HARİTALAR => Konuyu başlatan: GeZGiN - 13 Ekim 2009, 17:26:24

Başlık: GPS Nedir
Gönderen: GeZGiN - 13 Ekim 2009, 17:26:24
El tipi GPS alıcıları genel olarak avuçiçine veya cebe sığabilen büyüklükte LCD ekran ve tuş takımına sahip, lokasyon kayıt, kayıtlı lokasyona gidiş gibi temel özelliklere sahip tipte elektronik cihazlardır.

Bu tip cihazlar, harita altlığına sahip olanlar veya olmayanlar, renkli veya siyah beyaz olanlar, dahili hafızalılar veya kart hafızalılar şeklinde bir çok tipte kullanıma sunulmakatdır. Uygulama tipine göre en uygun model seçilmedir. Örneğin dağcılık gibi doğa sporları çalışmalarında topografya, kırsal yollar gibi harita altlığı olan modeller tercih edilirken, parsel aplikasyonu gibi mühendislik çalışmalarında temel veya orta seviye modeller tercih edilebilir.

El tipi GPS alıcıları GPS uydularından yayınlanan C/A kodunu işleyerek sonuca ulaşırlar. Sadece bu sinyalin işlenmesi ile elde edilebilecek konum hassasiyeti ±15 metredir. Ancak yeni nesil GPS cihazları ülkemizde EGNOS uydusundan gelen sinyalleri de işleyebilme yeteneği de olduğundan hassasiyet ±3 metre olabilmektedir.

 
GPS alıcıları gidilen veya haritadan okunan herhangi bir lokasyonun hafızaya kaydının yanında hareket edilen yolun da hafızaya kaydına imkan tanır. Böylelikle daha önceden ziyaret edilmiş bir yer, çadır kurulmuş bir kamp alanı, satın alınacak bir parsel, daha önceden balık tutulmuş bir nokta gibi lokasyonlar rahatlıkla yerinde tespit edilebilir. Ayrıca cihazın iz kayıt özelliği ile atılan her adım yola pirinç tanesi atılırmışçasına kayıt edilerek aynı yoldan geri dönüş sağlanabilir. Bu iz noktaları Mapsend Lite programında açılıp simulasyonu yapıldığında hangi yoldan hangi tarihte ve hangi hızla geçildiği görülebilir. Hem kontrol hem de arşivlenme işlemi için izler programda açılabilir, ilgili iz dosyası mail ile başka Magellan kullanıcısına gönderildiğinde aynı tecrübeyi diğer kişi de yaşayabilir.

GPS alıcıları sahip oldukları hafıza tipine göre bir kaç yüz adet ile bir kaç milyon adet arasında sayıda nokta ve iz kayıt kapasitesine sahip olabilirler. Bir kaç milyon gibi yüksek kayıt kapasiteli ürünlerde erişim kolaylığı açısından veri tasnifi Dosya/Dizin mantığı ile yapılmaktadır. Böylelikle çalışma/aktivite bölgesinin ismi verilerek dizin ve dosya açıldığında bölgeye ait nokta ve izler efektif bir şekilde tasniflenmiş olur.

Haritalı modeller sokak detayında şehir haritaları, patika detayında kırsal yollar, köy detayında yerleşim yerleri, benzinlik, okul gibi binlerce nokta, akıllı yüzey şeklinde 3 boyutlu topografya gibi veriler içermektedir. Haritalı modeller kullanıldığında yukarıda bahsedilen temel işlemlerin haricinde, en yakın yerleşim yeri, benzinlik gibi lokasyonun konum tespiti, bulunulan konumun ana yola uzaklığı ve yönü gibi bilgiler de alınabilmektedir.

El tipi GPS alıcıları temel olarak Seyrüsefer/Navigasyon amaçlı üretildiklerinden cihazın ekranından hız, istikamet, hedef doğrultu, rotadan sapma gibi bir çok bilgi alınabilir. Bu bilgiler ihtiyaca göre özelleştirilebilir.

Ayrıca deniz, kara, hava gibi farklı uygulamalar için kullanılabilecek farklı birimler bahsedilen Seyrüsefer/Navigasyon bilgilerine atanabilir. Örneğin deniz mili, kara mili, kilometre/saat, manyetik kuzey, gerçek kuzey, derece, milyem gibi birimler seçilebilir