Gönderen Konu: Doğada Pusula Nasıl Kullanılır  (Okunma sayısı 9437 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7726
    • insan ve doğa
Doğada Pusula Nasıl Kullanılır
« : 14 Nisan 2012, 17:53:00 »
DOĞADA PUSULA NASIL KULLANILIR
Dağcıların kamp yaptığı yere ulaşacaktık. Gideceğimiz yola ilk defa girmiştik. Elimizde yalnız harita ve pusula vardı. Dört kişiydik, Asker kökenli iki arkadaş, Yeni Asır gazetesinden Ömer ve ben. Pusula ve harita okumasını bilen arkadaşlar sayesinde, yolumuzda hiç sapma olmadan vaktinde arkadaşlarımızın kamp yaptığı yere ulaştık. Makder’in açtığı bir kursta, pusula ve haritacılık arama kurtarma ekibinde görev alan arkadaşlara anlatılmıştı. Haritacılığın ve pusula kullanmanın önemine inandığım için bu konuda İnternet’te de araştırma yaptım. Bu bilgileri bir çiçek demeti gibi paylaşmak güzel olsa gerek. Sevgi paylaşıldıkça büyür.
"Burada konu daha çok doğa sporları ile uğraşan, dağcılar, trekking yapanlar gezginler ve tüm doğa insanları için doğada yön bulabilmeyi kolaylaştırmak açısından ele alınmaktadır. Navigasyon bilgisi olarak da adlandırabileceğimiz doğada yön bulma, klasik anlamı ile pusula ve harita kullanarak doğada gideceğimiz yere ulaşabilmeyi içermektedir. Kuşkusuz pusula ve harita olmaksızın da doğada bulunduğumuz yeri belirleyebilir, yönümüzü bulabilir ve gideceğimiz rotayı saptayabiliriz. Bunun için çok basit aletler ve bilgilerin yanı sıra içgüdülerimizden bile yararlanabileceğimiz gibi yeni çıkan GPS gibi son teknoloji ürünü aletleri de kullanabiliriz. Yönümüzü her ne ile bulacaksak bulalım, doğada bazen bunun hayati önem taşıdığı anlar yaşayabiliriz. Sonuçta bir şekilde doğada bulunan insanların bu bilgi birikimine ve donanıma sahip olmaları gerekmektedir. Son yıllarda ülkemizde doğaya olan ilginin yaşadığı patlamayı hangi nedenlerle açıklarsak açıklayalım, bu insanlarda doğada yaşam konusundaki alt yapı eksikliğinin, hem doğal çevrenin korunabilmesi hem de bu insanların korunabilmesi açısından giderilmesi gerekmektedir. Pusula, kabaca kuzeyi gösteren bir alet olarak tanımlanabilir. Ancak sadece bu işi yapan bir pusula, kuzey kutbuna doğru bizi yönlendirmekten başka bir işe yaramaz. Tüm pusulaların çalışma prensibi ve mantığı aynı olmakla birlikte, kullanım amaçlarına göre çeşitli yapıda olanları vardır. Günümüzde dağcılar ve gezginler tarafından kullanılan pusulalar belli özellikler taşırlar.

PUSULASIZ YÖN BULMA
1) GÜNEŞİN DOĞDUĞU YERE GÖRE Güneşin doğduğu ya da battığı yeri biliyorsanız, yönlerinizi saptamanız kolaydır. Yüzünüzü güneşin doğduğu yere çevirin ve kollarınızı iki yana açın; yüzünüz Doğu, arkanız Batı, sol kolunuz Kuzey, sağ kolunuz Güney. Bu dört yöne " Ana Yönler " adı verilir.

2) SAATİNİZİ KULLANARAK YÖN BULMAK Bunun için akrep ve yelkovanı olan klasik bir saate sahip olmanız gerekmektedir. Digital saatiniz varsa hiç şansınız yok. -Saatin akrebini ( kısa olan ucu ) güneşe doğru çeviriniz. -Saatin yelkovanını ( uzun olan ucu ) 12'nin üzerine getiriniz. -Saatiniz bu konumda iken, akrep ve yelkovan arasındaki açının tam ortası güneyi gösterir. (Bu yöntem kuzey yarımküre için geçerlidir)

3)KUTUP YILDIZINA BAKARAK YÖN BULMAK Gece bulutsuz bir havada kutup yıldızını (kuzey yıldızı) bularak yönümüzü belirleyebiliriz. Kutup yıldızı, küçükayı takım yıldızı olarak bilinen yıldız grubunun en ucundaki parlak yıldızdır.

4) FARKLI BİLGİLER Ağaçların ve büyük kayaların kuzeye bakan yüzleri, kuzey rüzgarının etkisi ile yosunlu olur. Karınca yuvalarının kuzeye bakan yüzlerinde daha çok toprak yığılıdır. Minarelerin şerefe kapıları güneye bakar. Müslüman mezarlarında mezar taşları güney yöne dikilir.

" Kaynakça: YAVUZ İŞÇEN (ARALIK 2000 ) İnternet

Tags: