Gönderen Konu: Yedi Değirmenler Tabiat Parkı  (Okunma sayısı 2262 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7750
    • insan ve doğa
Yedi Değirmenler Tabiat Parkı
« : 20 Eylül 2019, 10:16:10 »
Espiye ilçesindeki Yedi Değirmenler Tabiat Parkı, taşıdığı kültürel ve tabii kaynak değerleri yönünden, 2013 yılında tabiat parkı olarak ilan edilmiştir.



Giresun iline 62 kilometre, Espiye ilçesine 28 kilometre mesafedeki tabiat parkı, Yeniköy, Akkaya ve Avluca köylerinin sınırlarının içerisinde bulunur. Tabiat parkının doğu sınırını oluşturan 1.330 metre yüksekliğindeki Topkayabaşı Tepe’si park alanının en yüksek noktasıdır.

Türkiye’deki 200’ü aşkın tabiat parkından biri olan, 103 hektar büyüklüğündeki bu ormanlık alan,        adını            aldığı 7 değirmeni ile hem nostaljik hem de masalsı bir gezinti vadeder ziyaretçilerine…

6 tanesi civar köyler tarafından hala kullanılmakta olan bu 7 değirmenin, Cenevizliler zamanında maden öğütmede kullanıldığı düşünülür.

Bunların dışında, 1 tanesi ayakları hariç tamamen yıkılmış olan, toplamda 3 tane kemer köprüsü de, tabiat parkının yemyeşil       tabiatıyla bütünleşmiş tarihi güzellikleri arasında yer alır.

Yedideğirmenler Tabiat Parkı’nın güzellikleri bununla bitmez elbette. Daha önceden bölgeye ismini veren, Yedideğirmenler Mağarası’nın yeraltı          suyu   olarak  çıkan   Patlak su deresi, değirmenlere doğru akarak 9 adet şelaleye dönüşür.

Tabiat parkının en etkileyici tabiat harikalarından biri olan mağara, 207 metre uzunluğundadır ve yüksekliği yarım metre ile on metre arasında değişmektedir. Ayrıca mağara, sarkıt, dikit ve benzeri oluşumlarla süslü, sür realist bir tablo gibidir. Her santiminin 50 ile 80 yıl arasında oluştuğu belirtilen sarkıtların boyları, yaklaşık 3 metredir.

Herkesin keşfetmek için can atacağı bu mağara, girişinin dar olması ve suyolu özelliğinden dolayı ancak Ağustos ayından sonra, özel ekipmanlarla ve bu konuda bilgi sahibi kişiler tarafından gezilebilmektedir.

Tabiat parkının bir diğer kaynak değeri ise Çay deresinin battığı bölgedeki çökeltilerdir. Otuzu aşkın çökelti bulunmakta olup, bu çökeltilerin oluşumları devam etmektedir. Bu çökeltilerden 3 tanesi oluşumunu tamamlamış dolin haline gelmiştir.

Patlak su deresinin mağaradan çıktığı andan itibaren şelaleler oluşturmaktadır. Bu şelalelerin olduğu bölge 7 değirmeni çalıştırmakta ve 3 adet de taş kemer köprüyle geçit vermektedir.

Tabiat Parkını yılda 45.000 kişi ziyaret etmektedir.

Tags: