Gönderen Konu: Sis Dağı  (Okunma sayısı 7243 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7726
    • insan ve doğa
Sis Dağı
« : 15 Ocak 2012, 08:57:44 »
Sis Dağı; Trabzon şehir merkezinden 85km, Beşikdüzü sahilihden 38km. mesafede, bölgenin sahile yakın en yüksek dağıdır. En kısa ve en rahat ulaşım yolu, Şalpazarı’nı Acısu istikametinde 4km. geçtikten sonra Geyikli Beldesi içinden giden yoldur. Bu güzergahın 16km.si asfalt, 22km.si iyi düzeyde stabilizedir. Normal bir sürüşle arabayla 1,5-2 saatte ulaşmak mümkündür. Ancak şenlik günü, araç yoğunluğu dikkate alınmalıdır.

Sis Dağı’nın en yüksek yeri, Halil Evliya Tepesi’dir ve denizden yüksekliği 2182m.dir. Bu yükseklikten manzarayı, Güneş’in doğuşu ve batışını izlemek gerçekten çok özel bir tutku ve ayrıcalıktır.

Kireçhane, Üvezli Alan Çamlığı, Hanyanı Düzlükleri, Kalpakkaya, Sandık Gölü ve şelalesi, çam ağaçları içinde kıvrılan şose ve patika yollarıyla doğal bir yürüyüş ve koşu parkurudur. Çamların kokusu, gökyüzünün doyumsuz seyri, karpuzu çatlatan soğuk suyu, kavurmanın lezzeti Sis Dağı’na özeldir.

Topuk çimleri ile Camış Düzü, kuş uçuşu bakışı ve efsanesi ile Kanlıkaya görülmeli; hikayesi bir bilenden dinlenmelidir. Kışın her türlü kış sporları için, yazın çim kayağı için çok elverişli doğal bir parkur ve sit alanıdır.

Pazar yeri 1850m.de kurulmuştur. Açık sergi satışları yanında restoranı, kahvehanesi, çay ocağı, bakkalı, kasabı, manavı, oteli, camii, halka açık modern tuvaleti, PTT Acenteliği, elektriği(1992 Ağustos ayından beri), doğal menba suyu vardır. Kavurması meşhurdur. Hazır kavurmacılar mevcuttur. Sofralar, topuk çimler üzerinde kurulur, soğuk sular bakır taslarda içilir. Yayık ayranı ve taze katıksız tereyağının lezzetini, tadanlardan dinlemelidir!

Her yıl temmuz ayının dördüncü cumartesi günü geleneksel “Otçu/Kaynak Sis” şenlikleri Geyikli Belediyesince düzenlenir; binlerce insan bu şenliklere katılır; davul -zurna- kemençe etrafında halka oluşturur, el ele tutuşur, horon oynar; dostluğu, kardeşliği, barışı sergiler. Tüm kavgalara inat!..Şenliklerde sağlık ve güvenlik hizmetleri de verilmektedir.

Sis Dağı, adını, üzeri ve eteğinin çoğunlukla sisli olmasından almıştır. Bazen tepeleri güneş iken eteklerine sis göllenmekte, bu manzara üstten deniz gibi görülmektedir.

Ye kavurmayı, iç soğuk suyu; yalın ayak yürü topuk çimler üzerinde; doldur ciğerlerine temiz ve serin havayı; seyret manzarayı!..İşte burası Sis Dağı; gönül ve sevgi otağı; Çepni diyarı... Bir başkadır Ağasar, bir efsanedir Sis Dağı!..

Şalpazarı İlçesinin en önemli yükseltisi Sis Dağı’dır. Sis Dağı’ndan bazı yıllar karın hiç kalkmadığı görülür.

Sis Dağı, Geyikli’den başka Eynesil, Görele, Beşikdüzü ve Şalpazarı diğer köylülerinin sayfiye yeridir. Sis Dağı yaylası için halk arasında; “Mal yaylası değil,can yaylası” deyimi yaygındır.

Sis Dağı’ndaki meşhur sular şunlardır: ‘Üvezlialan Suyu’, ‘Acemuğun Suyu’, ‘Pazarlık Suyu’, ‘Dokuzoluk’ ve ‘Erkeksu’. Erkeksu’dan zaman zaman balık çıktığı da görülmüştür. Acemuğun Suyu ve Pazarlık Suyu, çeşmelidir. Diğer sular “şapşak” denen taş yalaktan gür olarak akarlar.

Sis Dağı, bugüne kadar çevre halkınca da kıymetli bilinen bir yayladır. Manzarasının bozulmaması için Geyikli Halkı ve belediyesi, buradaki ormanları ve yeşil sahayı özenle korumaya çalışırlar.

Dumanlı ve sisli havaların çoğu günlerde devam etmesi, bazıları için ayrı bir tercih ve zevk sayılabilir!..

Sis Dağı, Hanyanı, Üvezlialan mevkiinde birgün dinlenme kampları kurulacaktır, dersek kehanette bulunmuş sayılmayız.

Sis Dağı’ndaki Hanyanı, Kalpakkaya, Halil Evliya Mezarlığı, Sandık Gölü, Dokuzoluk, Erkeksu ve Çeğel Kaşındaki tarihi kalıntılar araştırılmalıdır. Eski bir medeniyetin burada hüküm sürdüğü kanaati vardır. Çeğel Kaşlarında, eskiden dağda otlayan hayvanların sütlerini, Görele köylerine akıtan olukların kalıntıları olduğu anlatılmaktadır.

Hanyanı, eski bir yerleşim alanıdır. Adından da anlaşıldığı gibi burası, eskiden göçebelerin uğradığı, konakladığı han civarıdır diyebiliriz.

1.Dünya Savaşında(Rus işgali sırasında) Ruslar, Sis Dağı’nda bir sene kalmışlardır. Ruslar’ın çadır yatakları, Pazarlığın karşısındaki düzlükte halen durmaktadır. Hatta, o zamanlar kazılan siperler hala bellidir.

Rusların bu işgali sırasında(1916-1918) Karadağ’dan toplarla çevreyi döverlerken Sis Dağı’ndaki Halil Evliyasından, sabahlara kadar Rusltop seslerini duyanlar halen hayattadırlar. Yaşlılar bu toplara “Kudret Topları” derler.

Halkın “Cinibiz Devri”(tarihteki Cenevizlilerle ilgisi olup olmadığı araştırılabilir) dedikleri devirde bu yaylada yerleşik bir hayat olduğu kanaati vardır. Bölgede eski ev yatakları görülür. Orman altında kalan yerleşim alanları olduğu sanılmaktadır.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7726
    • insan ve doğa
Ynt: Sis Dağı
« Yanıtla #1 : 19 Mayıs 2018, 12:06:50 »
Sis Dağı Yaylası

Ulaşım: Tonya'ya 24 km. mesafedeki Erikbeli Turizm Merkezi'nden sonra kuzeybatıya 25 km. toprak yolla Sis dağı yaylasına ulaşılır.

Özellikler: 1. 550 m. yükseklikteki yaylada kısmen altyapı hizmetleri getirilmiştir. Bakkal, kasap ve kır kahvesi bulunabilir. Her yıl Temmuz ayının üçüncü cumartesi günü Sis Dağı Şenlikleri yapılmaktadır.

Konaklama-Yeme-İçme: Konaklama için kamp malzemeleri getirilmelidir. Ancak yayladan temel ihtiyaç malzemeleri karşılanabilir.


Not : Trabzon ve Giresun'un ortak kullandığı Şalpazarı ilçesine bağlı Sisdağı Yaylası
« Son Düzenleme: 22 Mayıs 2018, 19:59:17 Gönderen: GeZGiN »

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7726
    • insan ve doğa
Ynt: Sis Dağı
« Yanıtla #2 : 06 Nisan 2020, 11:19:32 »
Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından 12.03.2019 tarihinde Ülkemizin 246. Tabiat Parkı ilan edilmiştir.

Tags: