Gönderen Konu: Narman Peribacaları, Erzurum  (Okunma sayısı 2791 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7729
    • insan ve doğa
Narman Peribacaları, Erzurum
« : 03 Kasım 2015, 17:29:37 »
Narman (Kırmızı Periler Diyarı)
Narman Peribacaları’nın meydana gelmesinde rüzgar ve su erozyonunun milyonlarca yıl toprakları aşındırma özelliği büyük rol oynamıştır. İnsan faktörlerince değiştirilmeden tamamen doğa olayları sonucu oluşarak günümüze kadar şimdiki halini alarak gelmiştir. Narman Peribacaları'nın tanıtımında Atatürk Üniversitesi'nin düzenli bir şekilde şenlik ve sergi çalışmaları oluşmuştur. Yaz aylarında Yöresel Sanatçılar ve Bölgenin Ulusal Sanatçıları'nın katılımlarıyla Peri Bacaları şenlikleri düzenlenmektedir ve iç turizminde de çok tanınmamış olmasına rağmen Türkiye'nin tüm bölgelerinden ziyaretçileri bölgeye çekmektedir.



Narman ilçesi Erzurum'a 90 km uzaklıktadır ve Erzurum ilinin kuzeydoğusunda yer alır. Coğrafi bölge olarak Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yer Narman İlçesi yüzölçümü 1275 km² olup, Oltu, Şenkaya, Sarıkamış, Horasan, Pasinler ve Tortum ilçeleri ile çevrelenmiştir.

Ulaşım
Narman Peribacaları ilçe merkezinin 7 km güneydoğusunda bulunmaktadır ve Yanıktaş Köyüne çok yakın mesafededir.. Narman-Pasinler karayolunun hemen üzerindedir ve 6300 hektarlık bir alan kaplamaktadır. Bu karayolu üzerinde olmasından dolayı oldukça kolay ulaşılmaktadır.

Oluşumu
Doğa harikası peri bacaları, öncelikle alandaki ana materyalin su erozyonundan dolayı aşınması sonucu ortaya çıkmış ve ortaya çıkan oyuntular üzerinde rüzgar erozyonun da etkisi ile değişik desenlerle oluşmuştur.

Kırmızı Perilerin Renk Oluşumu
Narman havzasında Neojen (Üst Miyosen) kumtaşı, çakıltaşı ve miltaşı tabakaları ve bu arazi üzerinde açılmış kanyon vadiler mevcuttur. Tortullardaki kırmızı renk demirin Fe2O3 şeklinde oksitlenmesinden ileri gelmektedir.
Erzurum’un bu ilginç peribacaları, UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi’nde de yer alıyor.
« Son Düzenleme: 03 Kasım 2015, 17:32:12 Gönderen: GeZGiN »

Tags: