Gönderen Konu: Erzincan Turizm Aktiviteleri  (Okunma sayısı 5318 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7726
    • insan ve doğa
Erzincan Turizm Aktiviteleri
« : 22 Ekim 2009, 14:06:36 »
Su Kayağı
Tercan Baraj Göletinde (Erzincan-Erzurum Karayolu 98 km) 1998 yılında Türkiye Su Kayağı Şampiyonası yapıldı. 1997 yılında Erzincan Munzur Fırat Doğa Sporları Derneğinin kurulması ile su kayağı etkinlikleri başlamış oldu. 1998 yılında Erzincan Göyne Baraj Göletinde yapılan Türkiye Birinciliğinde Erzincan Munzur Fırat Doğa Sporları Demeği Türkiye Şampiyonu oldu. Bu spor Tercan Baraj Göletinde yapılmakta olup; parkur uzunlukları şöyledir:

Çalmışla parkuru 1200 m, Tuzla parkuru 3750 m, Mertekli 1550 m, Göyne 1550 m, Kemaliye Keban Barajı parkur uzunluğu 2500 - 3000 m dir.

Yamaç Paraşütü
Termiklerin oldukça fazla olması coğrafi şartların mükemmelliği bu spor için Erzincan'ı birinci sıraya oturtmuştur. 1997 yılında başlayan bu spor 1998 de kurulan demeklerle daha hızlı bir gelişme kaydetmiştir. Yaylabaşı Munzur-Ata Doğa ve Hava Sporları Derneği yamaç paraşütü eğitim kursları açmış gayet başarılı olmuştur, halen Yaylabaşı beldesinde yurt içi ve yurt dışından gelen sporcular hem eğitimini almakta hem de bu sporu yapmaktadırlar. Keşiş ve Munzur Dağları 3200-3500 m bu sporun yapılmasına avantaj sağlar. Doğa Sporları için Erzincan eşsiz alternatifler sunar.

Trekking - Dağcılık ve Kampçılık
Erzincan coğrafyasının ve ikliminin 'mükemmelliği bu sporları yapmaya çok müsaittir. " Erzincan Munzur Fırat Doğa Sporları Derneği", "Erzincan Dağcılık Kayakçılık ve ihtisas Kulübü" (EDKİK) tecrübeli, eğitimli dağcıları rehberleri ve kayakçıları ile bu sporları aktif olarak yapmaktadır. Yaylabaşı Ardıçlı Gölü, Bayırbağdan başlayarak Yedigöller ve Aygır Gölü güzergahında treaking ve kaya tırmanışı, Esence, Yedigöller, Refahiye Dumanlı ormanlarında ve Bayırbağ Değirmenönü mevkiinde kampçılık yapılmaktadır.

Kayak Tesisleri ve Oteli
Akbulut Kayak Tesislerinde Alp disiplininde kayak yapılmaktadır. Akbulut kayak tesisleri Erzincan-Sivas E-5 Devlet Karayolu üzerinde ve Erzincan'a 42 km mesafede olup yolu tamamen asfalttır. Kayak oteli ve tesislerimiz E-5 karayoluna asfalt yol ile bağlı olup, yollar yaz-kış tamamen açıktır. Otel 60 kişi kapasiteli, 100 kişilik yemek ve toplantı salonu, sporcu odaları, saunası ve her türlü konfora sahiptir, ilimiz kış ve dağ sporları ile yayla turizminde gerçek bir turizm merkezidir. Tesis bilhassa kış aylarında çalış-makta olup, kayak kiralaması ve kayak öğretimi yapılmaktadır. Tesisler 30000 m2 alan üzerine inşa edilmiştir. Üst istasyondan başlayan 5 adet pist mevcuttur. Dere içi pisti dediğimiz °/o 50 meyilli 800 m'lik profesyoneller için, su deposu pisti 1000 m lik, köy yolu pisti 2000 m'lik, yamaç sırtı 1200 m'lik ve 1800 m 'lik karşı sırt dediğimiz profesyonel-amatör kayakçılar hitap eden pistler mevcuttur.

Teleski olarak Türkiye'nin en uzun liftlerindendir. Uzunluğu 1026 m alt istasyon rakımı 1927 m ve üst istasyon rakımı 2155 m'dir. Kot farkı 228 m 'dır. Tesis de 110 askı bulunmaktadır.

Avcılık ve Balıkçılık
Erzincan ili, av kaynakları ve av türü bakımından zengindir. Alabalığı, yaban keçisi, ayı, domuz, porsuk, sansar, susamuru, tavşan, keklik, yaban ördeği gibi av hayvanları yaşamaktadır.
Kemah, Kemaliye ve Refahiye ilçelerinde dağ keçisi, porsuk, ayı, vaşak, yaban domuzu, yaban ördeği ve çulluk; Keşiş ve Munzur sıradağları, Karadağ, Kemah ilçesinin Alp bucağı, Tercan ve Kemaliye ilçesinin Karasu vadisi çevresinde dağ keçisi, karaca, ayı, porsuk, vaşak ; ayrıca ilin her yöresinde de keklik ve tavşan avlanabilmektedir.
Karasu akarsuyu ve özellikle Kemah ilçesinden, Kemaliye ilçesine kadar olan alanda çok iri balıklara rastlanmaktadır. Son yıllarda gelişen alabalık yetiştiriciliği, alternatif bir üretim olarak ilgi görmektedir.

Sağlık (kaplıca) Turizmi
Ekşisu (Böğert Maden Suyu):İl merkezine 11 km uzaklıktaki bölgede bulunan ve Ekşisu adı verilen Böğert maden suyu, sağlık yönünden oldukça önem taşımaktadır. Maden suyu; anemi, kara ciğer, mide, bağırsak ve safra yolları hastalıklarına iyi gelmektedir.

Horhor Şifalı Havuz
Ekşisu kaynağının yakınında bulunan su, büyük bir oluktan kaynamaktadır. Miktarı dakikada 1 ton hesap edilmiştir. Özelliği, sodyum, magnezyum ve, kalsiyum hidrokarbonatı iyonları ile bu su, ekşisudan daha müessir olup, mide bozukluktan, diyabet, çocukların yeme isteksizlikleri, karaciğer ve safra yolları hastalıktan tedavisi ve cilt hastalıklarına iyi gelmektedir. Bol miktarda kükürt içermektedir.

Erzincan Ilıcası:
Ekşisu yakınındaki kaplıca, 33 derecelik ısıya sahiptir. Su banyosu şeklinde kullanılan kaplıca suyu, cilt, romatizma, damar sertliği ve kalp hastalıklarına iyi gelmektedir. Ilıca 12 adet kapalı havuzu ile hizmet vermektedir. Daha sıcak bir kaplıca suyuna sahip olmak için sondaj çalışmaları devam etmektedir.

Erzincan' da Bir Haftalık Tur Programı:
İlimize hava, kara ve demir yolu ile gelen gruplar Gönye ve Tercan Baraj Göllerinde su kayağı, Tercan'da ortaçağ Türk dönemine ait Mamahatun Türbe ve Kervansarayım ziyaret. Otlukbeti Krater Gölünde kamp, Çakırman mevkiinde yamaç paraşütü, Akbulut tesislerinde kayak, Sansa Boğazında hızlı akan Karasuda rafting, Bayırbağ ve Çakırman Çağlayanlarında yüzme ve ırmaklarda gezinti. Piknik yapma imkanı, Ekşisu Kaplıcasında Doğal Jakuzide banyo. Türkiye'nin en büyük şelalelerinden biri olan Girlevik Şelalesinde gezinti. Ergan Dağına binek atlarıyla çıkış, gece dağda kamp. Refahiye Dumanlı Ormanlarında gezinti ve kamp. Kemaliye'de kanyon gezintisi, Kemaliye’nin otantik evlerinin ve tarihi mekanların gezintisi.

Tags: