Gönderen Konu: Tropikal Yağmur Ormanları  (Okunma sayısı 1508 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7750
    • insan ve doğa
Tropikal Yağmur Ormanları
« : 08 Şubat 2019, 09:08:22 »
Tropikal Yağmur Ormanları, Bu ormanlar ekvator ve dönenceler arasında yer almaktadır. Ekvator çevresi sürekli olarak sıcak ve yağış aldığından dolayı bu ormanlarda büyüme şekli oldukça gelişmiştir. Bundan dolayı tropikal yağmur ormanları sürekli olarak yeşil ağaçlar oluşturmaktadır. Tropikal ormanlar diğer ormanlar nazaran uzun zamandan bu yana önemli olarak değişim almamıştır. Buna örnek verecek olursak Almanya'daki ormanlar değişim içerisindeyken şu an düzenini almış durumdadır. Fakat tropikal yağmur ormanları bu düzeni oluşum gösterdikten kısa bir süre sonra almıştır. Bu ormanlar sene içerisinde 1800-2000 milimetre yağış alan yüksek yağış miktarıyla orantılı ormanlar olarak bilinir. Tropikal yağmur ormanları ekvatordan kutuplara doğru 23 derece kuzey enleminde 27 derece güney enleminde yer alan bu ormanlar bütün yıl boyunca sürekli yağmur alır ve nemlilik oranı sayesinde yaprakları geniş ağaçlar oluşur. Ağaçlar bütün yıl boyunca bir yandan yapraklarını döker diğer bir yandan da yeni yaprakları oluşturur. Sürekli olarak yaprakları yeşil kalmaktadır.

Tropikal Yağmur Ormanları Ağaçları Neden Kullanılamamaktadır?
Bütün dünyada bulunan tropikal yağmur ormanları ana pazara uzaklığından dolayı ve yeterli işçi bulunamamasından dolayı nemli ve sıcak havası, ağaçların sert oluşundan dolayı bu ormanlar yeterli olarak işletilmemiştir. Fakat son zamanlarda diğer ormanlarda da olduğu gibi Endonezya, amazon ormanları, Malezya havzasında bulunan ormanlar dahil olmak üzere tropikal yağmur ormanları da tahribat içerisindedir. Bu ormanların haricinde Kırım Kongo havzası ve Afrika tropikal ormanları, Madagaskar tropikal yağmur ormanları da tahrip edilmeye başlamıştır.

Tropikal Yağmur Ormanları Oluşum Şekli Nasıldır?
Gerçek tropikal yağmur ormanları genel olarak üç kat olacak şekilde belirir. Bu ormanların en üst katı süreklilik arz etmez. Bu katı meydana getiren ağaçlar 40-50 metre yüksekliğe sahip gövde yapıları oldukça geniştir. Tropikal yağmur ormanlarının taç yapıları oldukça büyüktür ve diğer ormanlardan bu şekilde ayrılır. Tropikal ormanların bu katı 25-35 metre yüksek olarak sürekli gelişim gösteren orta kat vardır. Burada bulunan ağaçlar birbirleri ile iç içe karışık durumdadır. Ağaçlar uzaktan göründüğünde birbirine bitişik şekilde belirir. Ağaçların gövdeleri uzaktan bakıldığında kolaylıkla görünmez. Tropikal yağmur ormanları en son katı olan üçüncü katı en alt katı oluşturmaktadır. Küçük ağaçlar ve yüksek çalılıklar bu katta oluşur.

Tags: