DoğaKolik - Doğanın Harikalarını Doğakolik ile Keşfedin

GEZGİNİN DÜNYASI - TRAVELLER'S WORLD => EKOLOJİ => Konuyu başlatan: GeZGiN - 15 Ekim 2011, 21:15:06

Başlık: Hüsamettindere Köyü Ekomüzesi
Gönderen: GeZGiN - 15 Ekim 2011, 21:15:06
Ekomüze nedir ?
Ekomüze, bir bölgede halkın katılımıyla, bir yörenin ve bağlı yaşam biçimlerinin araştırılması, korunması, kültürel ve doğal varlıkların değerlendirilmesi etkinliklerini kalıcı olarak sağlayan bir müze türüdür. Aslında bir sergileme aracı olmaktan ziyade bir yaşam biçiminin sahiplenilmesine ve varlığını sürdürmesine yardımcı olmaktadır. İdeal bir ekomüze; günlük yaşam ile alakalıdır. Geçmişi, günümüzü ve geleceği bir arada yaşatır, yörenin sosyal gelişimini amaçlar, uygulama alanı yöreseldir, dışa bağımlılığı minimumda kullanarak yerel kaynaklar yardımı ile hayatta kalmaya çalışır.

Ekomüzede ziyaretçiler için ne gibi faaliyetler yapılıyor? Hüsamettindere’deki hayatı deneyimleyebiliyorlar mı? İnsanlar burayı her istedikleri zaman ziyarete gelebiliyorlar mı, burada konaklayabiliyorlar mı?


Köyümüze gelen ziyaretçiler için özel düzenlenmiş bir program hiçbir zaman yapmıyoruz. Zaten ekomüzede deneyimlenebilecek en güzel şey köy hayatının doğallığı... Oradaki insanlar ailelerinden biri gibi ve köy insanının evi, gelenlere sanki akrabalarının evindeymişler hissini yaşatıyor. Tabii ki belli zamanlarda belli aktiviteler yapılmıyor değil.


Ekomüze çerçevesinde gerçekleştirmeyi hedeflediğiniz ne tür  projeler  var.
Köydeki çeşmelerimizi yeniliyoruz. Aslına uygun kalarak, çeşmeleri bağışlarla yapıyoruz. Örnek bir çeşmemizi, web sayfamızda gören bir ziyaretçimiz, trafik kazasında kaybettiği arkadaşı için onarıp onun adını yazmamızı istedi mesela... Köyde bulunan okulumuzu bağışlarla onarıp kültür merkezi haline getireceğiz. Her türlü bağışa açığız. Yani bilgisayar, kereste, çimento, fark etmiyor; çünkü orda her şeye ihtiyaç oluyor.   

Sizce ekomüzeler neden önemli?
Ekomüzelerin en önemli özelliği tarihe ışık tutması ve bir hikayeyi anlatmasıdır. Köy hayatını konu alır, yerel katılıma dayalı olarak, bir mekanın kültürel kimliğine odaklanır ve yerel halkın refah ve gelişimini amaçlar, kültürün ve doğanın bir arada bulunduğu bir mekanda olanları ve olmuş olanları anlatır. (Özelilikle artık katkısız hiçbir maddenin olmadığı bir dönemde, her şeyi doğalını bulabilirsiniz)

Ekomüzelerin ekoköylerden ne gibi farklılıkları var?
Aslına baktığınızda sistem aynı işlemekte... Yani ekoköyler de belli zamanlarda belli etkinliklerle doğal yaşamı konu alıyorlar. Ama ekomüzenin en büyük farkı kültürel mirası bünyesinde bulundurması. Ekomüze sadece ekolojik yaşamı değil aynı zamanda bir hikayeyi ve yaşanmışlığı konu alır.

Ekomüzenin gelir kaynagı neler ?
Gelir kaynagımız sadece üye aidatları ve gönüllü arkadaşlarımızın çabaları

Köyde neler yenilebiliyor?
Köyde tavuk çok bol , süt , tereyağ, peynir, yumurta bazı köylülerimizn bahçelerindeki sebzeler, köyde bakkal yok bu nedenle köye gelirken tüm ihtiyacınızı almanız gerekir. Pazar günleri gelen seyyar bakkalı kaçırırsanız 20 km yol gidip Mudurnudan ihtiyaçlarınızı karşılamanız gerekir.
Ama köylüler çok sıcak insanlar olmayan herşeyi onlardan alabilirsiniz. Yani gerçek komşuluk burada yaşanıyor.

Isınabiliyormusunuz?
Her odada sobalarımız kurulu, üşümüyoruz..

Köye genellikle ne tür insanlar geliyor?
Dogayı, geleneksel köy hayatını seven, yöreye has mimarisi olan Anadolu Evleri'ni merak eden ......

Teknolojiye karşımısınız?
Hayır değiliz. Ancak köyde kullanmamaya gayret ediyoruz. Zaten şehirde yeterince kullanıyoruz.

Köye gelirken nasıl giyisiler almalıyız?
Kalın giyisileri tercih edin çünkü köyümüz 1160 m rakımlı bir dağ köyü bu nedenle yazın bile üşüyeblirsiniz .

Gelirken neler getirmemeliyiz?
Çöp üterecek hiç bir şey, kola, bisküvi, vb şeyler getirmeyin çünkü bizim köylülerimizin yaptıgı kompostolar, börekler ve kekler çok daha lezzetli oluyor.

Nerede kalacağız?
İster köylülerin evine misafir olun, isterseniz tadil edilmiş evlerimizde, ikisini de istemezseniz 20 km uzaklıkta Mudurnuda Hacışakirler Konagı'nda kalabilirsiniz.

Ekomüzenin politik yanı var mı?
Hayır yok, doğayı ve insanı, kültürel mirasını seven tüm insanlarla birlikte olmaktan keyif alırız.

Çocuklar için ne tür aktiviteler var?
Ahırları gezebilir, daga çıkabilir, köy çocukları ile oynayabilir.

Köyde gezilecek yer var mı?
Köyde tadil edilmiş evleri  gezip çevrede doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz.

Dağda neler var?
Dağdan mantar toplayabilirsiniz, Mevsimine göre kuşburnu, alıç, ısırgan otu, toplayabilirsiniz.

Bizde köyden ev alabilirmiyiz?
Satılık ev olursa tabiki, yanlız evleri aslına uygun tadil etmeniz gerekiyor bu da çok ciddi emek demek, bu işi sevmeniz gerekir.

Köyde Ekmek yapılıyor mu ?
Evlerin çogunda fırın evi var. Köylüler kendi ekmeklerini yapıyorlar .

Köylülerle ilişkileriniz nasıl ?
Çok yardım sever insanlar biz onları seviyoruz. Onlarda bizi seviyorlar

Köye nezaman gidiyorsunuz?
Mail grubumuzdan duyuru yapıyoruz. Genellikle her ayın bir hafta sonunu köyde geçiriyoruz.

Köyde akşamları ne yapılıyor?
Evlerin bazılarında televizyon yok bu nedenle evlerde toplanılıp sohbetler yapılıyor.
 
En yakın şehir merekzi neresi?
En yakın merkez Mudurnu 20 km orada, hastane, market , banka şubesi , pazar vs bulabilirsiniz.

Köyde sıkılmıyormusunuz?
Köyde o kadar iş var ki sıkılmaya vaktiniz olmuyor. Günlük işler sizi zaten oyalıyor, özellikle kışın hiç bitmiyor çünkü sobalar yanıyor, e sürekli odun kır, taşı, külü boşalt, banyo kazanını yak su ısıt, bulaşık yıka, yemek yap gibi temel ihtiyaçlar size yetiyor. Ayrıca şehrin gürültüsünden uzak kalmak ruhumuza çok iyi geliyor. Akşamları sohbetler bizi özlediğimiz geçmişimize götürüyor.

aklınıza gelen soruları site@ekomuze.orgBu mail adresi spam botlara karşı korumalıdır, görebilmek için Javascript açık olmalıdır    adresine gönderirimisiniz.


http://www.ekomuze.org/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1 (http://www.ekomuze.org/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1)