Gönderen Konu: Güz yemişi "kutsal zeytin"  (Okunma sayısı 1979 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7747
    • insan ve doğa
Güz yemişi "kutsal zeytin"
« : 11 Ocak 2016, 22:49:26 »
Birçok hastalığa iyi geldiği belirtilen "güz yemişi"nin başta Karadeniz Bölgesi olmak üzere Türkiye'nin diğer yörelerinde üretilebilmesi için çalışma başlatıldı.

Eski çağlarda "kutsal zeytin" olarak adlandırılan ve içeriğindeki likopen maddesi nedeniyle birçok hastalığa iyi geldiği belirtilen "güz yemişi"nin başta Karadeniz Bölgesi olmak üzere Türkiye'nin diğer yörelerinde üretilebilmesi için çalışma başlatıldı.



Çin, Japonya ve Güney Kore gibi Asya ülkelerinde “Elaeagnus Umbellata” Türkiye’de ise Güz Zeytini, Güz Yemişi, Çıngıl iğde adıyla bilinmektedir.Güz yemişinin meyvelerinin içeriğinde likopen maddesi bulunuyor. Birçok kanser hastalığını önleyen madde olarak bilinen likopen içeriği güzyemişinde domatesten 17 kat daha fazladır.

Likopen domatesin dışında, karpuz, pembe greyfurtta bulunuyor. Antibakteriyel bir meyvedir. Sağlık açısından son derece önemlidir.

Prostat kanseri, pankreas kanseri gibi birçok kansere yakalanma riskini azaltmaktadır. Ayrıca kalp kaslarını güçlendiren ve kolesterolü düşüren bir meyvedir.

Hücrelerin yenilenmesini sağlar. Biyoaktif bileşikler, esansiyel yağ asitleri, beta karoten, lutein, A, C ve E vitaminlerince zengindir.’’

Aynı zamanda Güz Zeytininin meyve ve çekirdeklerinde insan vücudu için gerekli protein ve fatty acid’ler, çok zengin phytoene, a- ß –cyrptoxanthin ve ß-carotene içeriği olduğu saptanmıştır.

eksi 40 dereceye kadar soğuğa ve kurak koşullara dayanan bir yapısı bulunmaktadır.

Güzyemişinin Asya ülkelerinde taze meyve, meyve suyu, reçel, jöle, sos, kuru meyve olarak tüketilmekte yaprak, kök ve çiçeklerinden ise ilaç sanayisinde yararlanılmaktadır.

Likopen, sebze ve meyvelerde doğal alarak bulunan karoten familyasına ait bir pigmenttir. Bir çok araştırma göstermiştir ki likopen prostat kanseri, sindirim sistemi, göğüs kanseri, akciğer kanseri ve yaşlılıktan dolayı oluşan kalp dejenerasyonunu aktif olarak engelleyebilir.

Yetiştirildiği ülkelerde büyük ilgi gören ve ekonomik getirisi yüksek olan güzyemişi ülkemizde peyzaj bitkisi olarak yetiştirilmektedir. 2010 Yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi tarafından Samsun ilimizin 2 köyünde deneme üretimine başlanılmıştır.
« Son Düzenleme: 11 Ocak 2016, 22:51:54 Gönderen: GeZGiN »

Tags: