Gönderen Konu: Bitki nakli  (Okunma sayısı 4714 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7726
    • insan ve doğa
Bitki nakli
« : 10 Mart 2012, 10:23:56 »
Artvin'de, 24 Şubat'ta su tutulmaya başlanan Deriner Barajı'nın altında kalıp yok olma tehlikesi bulunan 18 endemik bitki türü seraya nakledilmeye çalışılıyor...



Artvin Çoruh Üniversitesi (AÇÜ) Orman Fakültesi ile Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü'nce, Deriner Barajı havzasında su altında kalıp yok olacak türlerin kurtarılması amacıyla yürütülen ''Çoruh Vadisi Deriner Barajı Su Aynası Altında Kalacak Alanın Endemik ve Endemik Olmayan Nadir Bitkilerinin Korunması'' projesinin ilk ayağı tamamlandı.

AÇÜ Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Orman Botaniği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Eminağaoğlu,  Artvin'in florasının önemli bir kısmının 2 milli park, 3 tabiatı koruma alanı ve bir tabiat parkı ile koruma altında olduğunu, il genelinde 4 önemli bitki alanı ve bir biyosfer rezerv alanı bulunduğunu söyledi.

Çoruh Nehri üzerinde gövde inşaatı tamamlanıp 24 Şubat'tan itibaren su tutmaya başlanan Deriner Barajı'nın dünyanın biyolojik çeşitlilik bakımından en zengin ve aynı zamanda tehlike altındaki en önemli 34 karasal ekolojik bölgesinden biri olarak gösterilen Kafkasya Sıcak Noktası içerisinde yer aldığını dile getiren Eminağaoğlu, şöyle devam etti:

''Çoruh Vadisi'nde yaklaşık bin bitki taksonu doğal yayılışa sahip. Deriner Barajı su aynası altında kalacak alanda ise 41'i endemik, 545 adet bitki taksonu yayılış gösteriyor. Bu 545 bitki taksonundan yok olma riskiyle karşı karşıya olan 18'inin sökülerek yetiştirilmesi ve daha sonra uygun bir alana taşınması gerekiyordu. Proje kapsamında, Artvin Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerinin de katkısıyla su altında kalacak alandan 18 nadir bitki türüne ait 400 adet ferdi sökülüp saksılara dikerek, AÇÜ Orman Fakültesi serasına taşındık.''


Dokuz bitkinin nesli tehlikede

Eminağaoğlu, türlerin bazılarının neslinin, bazılarının ise Türkiye'deki varlığının tehlikede olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

''Bu 18 hedef nadir türün endemik olan 9 adetinin nesli, endemik olan diğer 6 adetinin Artvin'deki varlığı, endemik olmayıp nadir olan 1 adetinin Türkiye'deki ve Artvin'deki varlığı, 2 adetinin ise Artvin'deki varlığı büyük bir risk altında. Çoruh Vadisi'nde yürüttüğümüz çalışmalar neticesinde bu 18 tür yakın gelecekte doğaya tekrar nakledilmek üzere sökülüp saksılara dikildi ve serada koruma altına alındı.''

Kaya çatlaklarında gelişen bitkileri köklerine zarar vermeden sökmekte zorluk yaşandığını dile getiren Eminağaoğlu, ancak yaklaşık 17 yıldır ulusal ve uluslararası birçok proje kapsamında araştırmaya konu olan Çoruh Vadisi'ndeki nadir bitkilerin kurtarılması için böyle bir projenin uygulamaya konmasının hem kendisini hem de diğer doğaseverleri mutlu ettiğini söyledi.

Doç. Dr. Özgür Eminağaoğlu, sökülen ve saksılarla seraya yerleştirilen bitkilerin bir süre sonra toprak ve iklim benzerliğinden dolayı transfer alanı olarak önerilen Salkımlı köyüne dikileceğini, 3 yıl içerisinde bu fertlerden yetiştirilecek yeni türlerin uygun bir alana nakledileceğini kaydetti.

Kaynak : http://www.ntvmsnbc.com/id/25326022/


Tags: