Gönderen Konu: Idyma Yolu  (Okunma sayısı 3807 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7726
    • insan ve doğa
Idyma Yolu
« : 19 Ekim 2018, 00:29:51 »
Ülkemizde bulunan kültür rotalarından bir diğeri olan Idyma Yolu; Akyaka ve çevresindeki tüm köyleri antik patikalarla birbirine bağlayan ve küçük Ege köylerini yürüyerek keşfetmenizi sağlayan bir kültür rotası.

Gökova Körfezi’nin kuzey doğusundaki Akyaka beldesi, Muğla ve Marmaris arasında yer alıyor. Akyaka; kuzeyinde yükselen ormanlarla kaplı dağları, denizi, azmakları, kültürel ve mimari yapısı ile doğa aktivitelerine oldukça elverişli, eşsiz bir belde. Burada bulunan Idyma Antik Kenti, Karia’lıların en önemli kenti olan Milas gibi Karia Medeniyetine ait bir kenttir. Idyma Kenti yerleşim alanı olarak Akyaka’dan başlayarak Kozlukuyu Köyü, Yazılıtaş Mah allesi, İnişdibi Mahallesi ve Eski İskele Mevki sınırlarında kurulmuş. Kozlukuyu Köyü sınırları içerisinde Idyma Antik Kenti’nin Nekrapol alanı yani Kral Mezarları ve Akropolisi (kale) bulunmaktadır. İnişdibi Mahallesi yakınlarında ise Bizans Kalesi ve/veya Ceneviz Kalesi olarak bilinen büyük bir Ortaçağ kalesi vardır. Kaleden güneye doğru Kadın Azmağı’na kapalı bir galeriden inilebildiği gibi Eski İskelele Mevkinde de bir tapınak olduğu biliniyor. Fakat söz konusu tapınağa ait kalıntılar, yivli kolonlar ve işlemeli taşlardan ibarettir.


Görsel © cultureroutesinturkey.com

Idyma Antik Kenti, Helenistik Döneme ait taş döşeli yollar, çeşitli surlar, su yolları, kolan ve işlemeli taşlara, kaleye, kral mezarlarına sahiptir. Çevre köyleri birbirine bağlayan bu antik yollar, kanyonlar ve kervan yolları Idyma Yolu’nu oluşturmaktadır. 10 farklı parkurdan oluşan Idyma Yolu toplam 150 km’dir ve Karia Yolu ile bazı noktalarda kesişir. Parkur boyunca Ula ve Gerit Kanyonları ve Damla Deresini içeren antik yollarla, tüm Akyaka’yı yürüyebilirsiniz.

Akyaka – Turnalı Parkuru
Köy yolları içerisinde 350 m rakıma kadar yükselen 18 km’lik parkur.

Turnalı – Sarnıç Parkuru
Seher Yolu güzergahı ile 15 km’sonunda Gökova Körfezine çıkan parkur. Alternatifi olarak bilinen Merdivenli yol, Kıransahili’nde Karia Yolu ile birleşiyor.

Sarnıç – Denizova Parkuru
Gerit Kanyonu boyunca mağaralar ve çam ağaçları arasından Denizova Köyü’ne çıkan 8 km’lik bir parkur.

Denizova – Kızılağaç Parkuru



Menteşe Tepeleri üzerinden Damla Kanyonu ve Karia mezarlarını içeren 20 km’lik bir parkur.

Kızılağaç – Yeşilova Parkuru
Idymos Çayı’nı besleyen Ula Kanyonu boyunca devam eden 7 km’lik bir parkur. Idyma Antik Kenti, nehrin kıyında yer almaktadır.

Yeşilova – Çiçekli Parkuru
Farklı köy yollarını birbirine bağlayan 15 km’lik başka bir antik yol.

Çiçekli – Çıtlık Parkuru
Portakallık’taki eski Kibele Tapınağı’na çıkan yaklaşık 100 yaşında bir yol.

Çıtlık – Gökçe Parkuru
Şirinköy ve Akçapınar boyunca Gökçe Köyü’ne uzanan parkur, burada Karia Yolu ile kesişir ve yaklaşık 15 km uzunluğundadır.

Gökçe – Akyaka Parkuru


Fotoğraf © cultureroutesinturkey.com

Gökçe Kanyonu üzerinden başlayan parkur, Gemi Koyu’nu geçerek Akyaka Uçurtma Koyunda sonlanır ve yaklaşık 10 km uzunluğundadır.

Akyaka – Sakar Parkuru
Akyaka’dan Sakar Geçidi’ne doğru başlayan yürüyüş çıkışı bol olan bir parkura dönüşüyor. Sakar Geçidi’nde Kos Adası’nı görmenizi mümkün kılan harika bir manzara var. Bu parkurdan Akyaka’ya dönmek mümkün fakat, rehber eşliğinde yapılması tavsiye ediliyor.

Gökova Körfezi ile ilgili bilmeniz gereken başka bir özellik ise bölgenin, Türkiye’nin ilk özel çevre koruma bölgesi olarak 1988 yılında koruma altına alınmış olması. Gökova Körfezi’nin sahip olduğu sulak alanlar, hem doğal yapı hem de üzerinde yaşayan hayvan türleri için bir ev görevi görüyor. Özellikle bölgeyi, kışlama ve yuvalama alanı olarak kullanan kuş türleri, kuş gözlemciliği için oldukça stratejik bir nokta. Sonuç olarak Akyaka içerisinde bulunan Idyma Yolu, sahip olduğu doğal özellikleri ile ve tarihi yapısıyla, mutlaka görmeniz gereken kültür rotalarından bir diğeri. Idyma Yolu ile ilgili elinizde yazılı bir metin istiyorsanız, Gökova-Akyakayı Sevenler Derneği’nin yayımlamış olduğu bu güzel çalışmayı önerebiliriz.

Tags: