Gönderen Konu: Türkiye’nin en güzel trekking parkurları  (Okunma sayısı 23378 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7728
    • insan ve doğa
Türkiye’nin en güzel trekking parkurları
« : 12 Ekim 2009, 10:29:13 »
 
Trekking, son zamanlarda çok duyulan bir kelime. Sağlığı yerinde olan her yaştan insanın rahatlıkla yapabileceği bir spor. İngilizce sözlükte ‘Uzun ve zorlu bir yolculuk’ olarak tarif edilmiş. Ben doğa yürüyüşü demeyi tercih ediyorum. Çok zorlu olabileceği gibi son derece basit parkurlarda da yapılabilecek ve tamamen doğada gerçekleştirilebilecek bir aktivite.

Önce günübirlik olarak başlayan trekking aktiviteleri, zamanla yeni arayışlara yöneldi ve daha zorlu parkurlar yürünmeye başlandı. Böylece yüksek dağlık alanlarda zorlu yürüyüş anlamına gelen hiking kavramı ortaya çıktı. İçinizdeki sesi dinleyin ve bu hafta sonu doğa yürüyüşü için kendinize bir şans verin. Çok fazla bir masraf etmenize de gerek yok. Küçük bir sırt çantasının içine birkaç parça eşya atarak vurun kendinizi doğaya.

GÜNÜBİRLİK YÜRÜYÜŞLER
Her bölgeden yüzlerce rota

Türkiye bir trekking cenneti. Her bölgeden yüzlerce trekking rotası çıkabilir. Ben size yürümeniz gereken birkaç yer önereceğim.

BALLIKAYALAR Kocaeli Gebze’nin Tavşanlı köyündeki bu vadi, kayaya alışkın olamayanlar için zorlu bir parkur. Neredeyse tamamen kayalar üzerinde yürünüyor. Bazen yan geçişler de yapılıyor. Biri vadinin ortasında, biri de sonuna doğru iki küçük şelale de yürüyüşe büyük bir keyif katıyor. Vadinin girişindeki kaya duvarları ise kaya tırmanıcıların eğitim bölgesi.

ERİKLİ ŞELALESİ Çınarcık’ın Teşvikiye köyünden başlayan parkurda dik yokuşlar ve iki şelale var. Orman içindeki yol da keyif verici. Antrenmanlı olmayanlar için yorucu bir parkur. Erikli yaylasından sonra zaman varsa Delmece yaylasına da yürünebilir.

SU DÜŞEN ŞELALESİ Yalova’nın Üvezpınar köyünde bulunan şelaleye yapılan yürüyüş oldukça kolay. Bir orman yolunda 2-3 saatlik bir yürüyüşle şelaleye varılıyor.

TERKOS GÖLÜ Terkos gölü civarında iki önemli parkur var. Biri Ormanlı köyünden başlıyor. Köyden Karadeniz’e giden yolu takip edin. Sahile varmadan ormana giden sağdaki yolun başında aracınızı bırakın ve ormana giden yola girin. Dikkatli bakarsanız taşlaşmış bir ağaç bile bulmanız olası. Bu parkur için orman müdürlüğünden önceden izin almak gerekiyor. Balaban köyü ise Terkos gölünün kenarına kadar uzanan birçok patika ile kaplı. Özellikle bu mevsimde tüm dağa yavaş yavaş rengarenk çiçeklerle kaplanmak üzere.

KEMAL SUNAL MAĞARALARI
İNCEĞİZ KÖYÜ Çatalca’ya dört kilometre uzaklıkta olan köyün en ilgi çekici özelliği, hemen dışındaki kayalıklarda oyulmuş mağaralar. Kemal Sunal’ın birçok mağara sahnesi burada çekildiği için mağaralara yöre halkı Kemal Sunal Mağaraları diyor. Birkaç katlı olan mağaralar antik dönemde konut ve tapınak olarak kullanılmış. Mağaraların altından geçen yolu yürüyüp tam bir daire yaparak aynı yere varabilirsiniz. Parkur çok kolay. Doğa şu anda gelincik tarlasına dönüşmüş durumda.

DUPNİSA MAĞARASI Kırklareli ili sınırları içinde. İğneada’ya çok yakın olan mağaraya Saray üzerinden gidiliyor.
Turizme açılıncaya kadar yarasaların önemli bir yaşam alanı olan mağara, içine yol yapılıp ışıklandırıldıktan sonra bu özelliğini kaybetti. Yarasalar mağarayı terk ettiler. Bu mevsimde mağaraya giden yolu kesen dereyi araçla geçmek zor olur. Bu nedenle dereden itibaren mağaraya kadar yürüyün. Mağara, alt ve üst mağara olarak ikiye ayrılıyor. Alt mağara çok uzun. Çok geniş bir girişi var. Ancak giriş tel örgüyle kapatılmış. Her şeye rağmen, her iki mağarada da görülecek çok önemli sarkıt ve dikitler var. Ulaşım çok zor değil. Demirköy’de mağara yolunu sorun. Yol sizi Sarpdere köyüne götürecektir.

UÇMAKDERE Tekirdağ’dan sonra sahil yoluna girerek gidilir. En kolayı yolu sormak. Yol biraz bozuk, ancak jeolojik oluşumlar çok ilginç. Bir zamanların en önemli şarap üretim merkezi olan köy, şimdilerde dinginliği yaşıyor. Şarap üretim az da olsa hálá devam ediyor. Otantikliğini büyük ölçüde korumuş olan köyden tepelere doğru giden patikalarda keyifli yürüyüşler yapabilirsiniz.

RUMELİ FENER DEMİRCİKÖY Bir yanınız orman, bir yanınız Karadeniz. Keyifli ve kolay bir yürüyüş rotası. Rumeli Feneri’ndeki kaleden itibaren yürümeye başlayabilirsiniz. Eğer aracınız varsa yolun sonundaki Golden Beach tesislerine kadar giderek yürüyüşe buradan başlayabilirsiniz. Tesislerin içinden geçerek hemen arkadaki yola girin. Deniz sürekli sağınızda kalsın. Ana yola dik gelen yollara girmeyin. Sürekli sağa giden yolları tercih edin. İki saat sonra Demirciköy’e bağlı güzel bir plaja geleceksiniz. Dönüş yine aynı parkurdan...

YUVACIK Kocaeli’nin Yuvacık köyü civarında birçok yürüyüş parkuru bulunuyor. Bu parkurların bir kısmı orman içlerinde tepelerden geçerken, bir kısmı da dere içlerinde. Dere içinden geçen parkurlarda ıslanmayı göze almanız gerekiyor. Aytepe, Menekşe Yaylası, Serindere, Bıçkıdere en önemli parkurların başında geliyor.

MAŞUKİYE KELTEPE Eskiden Sapanca üzerindeki Maşukiye’den Keltepe’ye kadar yürür, Kuzuyayla’da kamp kurardık. Yol çok düzeldiği için yaylaya kadar araçla çıkıp yürüyüşünüze buradan başlayabilirsiniz. Bu bölgede anıt kayın ağaçları bulunuyor.

ERFELEK ŞELALELERİ Sinop’un Erfelek İlçesi’nin 15 kilometre güneyindeki Şamı köyü sınırları içindeki Şamı şelaleleri 30 civarındaki irili ufaklı şelaleden oluşuyor. Dört yıl önce keşfedilen bu bölge önemli bir trekking parkuru. İlkbahar ve sonbaharda doğanın tüm renklerini görebilirsiniz.

YEDİGÖLLER Bolu Yedigöller genellikle sonbahar görüntüleriyle meşhurdur. Doğanın canlanmaya başladığı bugünler ise en keyifli yürüyüş zamanıdır. Göllerin etrafında tepelere doğru giden patikalarda keyifli yürüyüşler yapabilirsiniz.

KIBRISÇIK YAYLALARI Bolu’nun Kıbrısçık ilçesinin orman içindeki Ahşap yaylaları her mevsim farklı manzaralarıyla görülmeye değer. Bu günlerde yaylalarda orkideler tüm bölgeyi kaplamış durumda. Bölgedeki en çok bilinen yaylalar Kurtini ve Hattağız. Bu yaylalarda orman içindeki çeşitli parkurlarda birkaç saatten 10 saate kadar süren yürüyüşler yapabilirsiniz.

SÜLÜKLÜGÖL Sakarya’nın Akyazı ilçesi sınırları içinde kalan bu göl bir heyelan sonucu oluşmuş. Gölün en ilginç özelliği heyelan sonrasında su içinde kalan ağaçlar. Sülüklügöl yolu üzerindeki Alabalık çiftliği yürüyüşün başlangıç noktası. Yolu takip ederek göl kenarına kadar rahat bir yürüyüş yapabilirsiniz. Eğer zamanınız varsa kamp kurup göl civarında günübirlik farklı yürüyüş rotalarını deneyebilirsiniz.

YENİCE ORMANLARI Karabük’ün Yenice ilçesindeki ormanlar bir çok endemik türü ve ağacı barındırır. İlkbahar ve sonbaharda bitkilerin aldığı farklı renkler farklı güzellikler sunar. Orman içindeki yaylalarda kamp kurarak günübirlik yürüyüşler yapabilirsiniz.

ULUDAĞ Yüksekliği 2550 metre olan Uludağ’da oteller bölgesinin ilerisindeki ormanın içinde kamp kurarak veya otellerde kalarak zirveye, buzul göllerine günübirlik yürüyüşler yapabilirsiniz.

NALLIHAN Ankara’nın Beypazarı ve Nallıhan ilçeleri arasında kalan ideal bir trekking alanı. Davutoğlan köprüsünün tam karşısındaki Kıztepe’ye uzanan yamaçlarda yürüyebilirsiniz. Doğanın yamaçlar üzerindeki renk oyunlarının en güzel gözlendiği yerlerden biri burası.

SOĞUKSU MİLLİ PARKI Ankara’nın Kızılcahamam ilçesine bağlı bu milli park, çeşitli yürüyüş rotaları içeriyor. En ilginç rotası ise 10 milyon yıl önce taşlaşmış ağaçların bulunduğu parkur. Milli parkın dışında kalan Çamlıdere bölgesinde tepelerin eteklerinde yapacağınız bu yürüyüşlerle onları görebilirsiniz. Birer doğal anıt olan bu oluşumların zarar görmemesi için örnek almayın ve alanlara da engel olun.

İSCEHİSAR Afyon’un İscehisar ilçesi sınırları içinde kalan peribacaları pek bilinmez. Minik bir Kapadokya olan bu bölge Friglere de ev sahipliği yapmış.

GÖKÇEADA Dünyanın dördüncü en sulak adası olan Gökçeada sadece sahillerinin güzelliği veya eski Rum köyleriyle bilinir. Oysa Gökçeada’da kalacağınız her gün için ayrı bir yürüyüş rotası yapabilirsiniz. Gireceğiniz bir patika sizi bazen bir kaleye, bazen yıkılmaya yüz tutmuş eski bir mahalleye, bazen de 30 metreden dökülen bir şelaleye götürebilir.

ANTİK İZLER ARASINDA
KESTANBOL Çanakkale’nin geyikli ilçesine bağlı Kestanbol’un trekking rotaları, antik yerleşimleri de kapsıyor. Çığır dağının zirvesindeki Neandrea antik kentinden Kestanbol’a yürürken birçok antik yerleşim izleri de gözlenebiliyor. Bu parkurlar üzerinde bulunan bin yıllık antik granit ocaklarından çıkarılmış granit sütunlar da oldukça ilginç.

KAYNAKLAR Buca’nın şirin bir köyü olan Kaynaklar, son yılların çok rağbet gösterilen trekking rotalarından biri. Köy, haftasonları kaya tırmanıcılarını ve İzmir’den dingin bir haftasonu yaşamaya gelen yüzlerce doğaseveri ağırlıyor.

ÇİÇEKBABA DAĞI Denizli’nin Beyağaç ilçesi sınırları içindeki Çiçekbaba dağında kamp kurarak yürüyüşler yapabilirsiniz. Bu dağ yaşları 1200’e kadar çıkan anıt karaçam ormanlarını da barındırıyor bünyesinde. Bu dağı yürüyerek birkaç günde aşıp Köyceğiz’e inebilirsiniz.

NARMAN KANYONU Erzurum’un Narman ilçesi 12 kilometrekarelik muhteşem bir oluşumu barındırıyor. Gökyüzüne sihirli bir merdiven gibi yükselen kırmızı peribacalarının dünyada çok az benzeri var. Vadi içinde yürümeye başladınız mı, akşam olduğunu fark edemeyeceksiniz bile.

NEMRUT KALDERASI Tatvan’da bulunan Nemrut volkanına araçla gidilebiliyor. Kraterin içinde yapacağınız bir trekking ilginç görüntülerle karşılaşmanıza neden olacak. Simsiyah volkan camlarından çok olmamak şartıyla bir küçük örnek alabilirsiniz.

KAMPLI YÜRÜYÜŞLER
Kimi sisler arasında, kimi masal dünyası gibi

Bu yürüyüşler çok yumuşak olabileceği gibi uzun ve zorlu dağ geçişlerinden de oluşabilir. Ben daha çok aşağıdaki dağlarda yürünmesini öneriyorum.

KAÇKAR DAĞLARI Yüzlerce buzul gölü, buzul vadileri, buzulları, yüksek zirveleri, bitki örtüsü ve yaylalarıyla tam bir yürüyüş cenneti. Doğu Karadeniz dağlarının bu en görkemli bölgesinde 50’ye yakın günübirlik yürüyüş rotası ve 10 adet kamplı geçiş rotası bulunuyor. Sisler arasında bile yolunuzu bulmanıza yardımcı olan Düş patikaları ise bu dağların en önemli özelliği.

ALADAĞLAR Niğde-Kayseri-Adana üçgeni arasında yeralan Aladağlar, yüksek ve zorlu zirveleriyle tanınıyor. Ancak bu zorlu zirveler bile geçit verebiliyorlar. Bu zirvelerin arasındaki aşıtlardan geçerek kamplı geçişler yapabilir veya vadi sistemleri içinde kamp kurarak günübirlik yürüyüşler gerçekleştirebilirsiniz.

BEYDAĞLARI Akdeniz’e paralel uzanan bu dağlarda yapılacak kamplı geçişler diğerlerinden biraz farklı. Bu dağlarda yapacağınız aktivitelerde bir zamanlar bölgenin hakimi olmuş uygarlıkların izlerini de takip edebilirsiniz. Selge Antik Kenti, Termessos, Sagalasos, Kapıkaya gibi antik kentler bunlardan bazıları.

MACAHEL Gürcistan sınırında dağların arasında kalarak dış etkilerden korunmuş bir vadide yer alan küçük köylerden oluşmuş bir masal dünyası. Macahel’e Borçka Karagöl’den başlayan ve Karçal dağlarının eteklerinden geçen birkaç günlük kamplı yürüyüşle ulaşılabilir. Ayrıca Macahel’de Tema tarafından yapılmış konaklama evinde kalarak

Link: www.hurriyetim.com.tr
« Son Düzenleme: 03 Eylül 2011, 15:23:17 Gönderen: GeZGiN »

Tags: