Anket

Doğa yürüyüşünde Günde Ortalama Kaç Km Yürüyebilirsiniz?

0 - 10
0 (0%)
11 -15
0 (0%)
16 - 20
0 (0%)
21 - 30
0 (0%)
30+
1 (100%)

Toplam Oy Verenler: 1

Gönderen Konu: Likya Yolu  (Okunma sayısı 9157 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7728
    • insan ve doğa
Likya Yolu
« : 14 Ekim 2011, 13:15:44 »
1.Gün Ovacık - Faralya - Kabak koyu
1.GÜN PARKUR DETAYLARI:
Başlangıç: 06:30
Bitiş: 17:50 (verilen tüm molalar dahildir)
Toplam mesafe: 21 km.
Su: Su sıkıntısı yok. Belirli aralıklarla su kaynakları var. Sadece Faralya Kabak arası sorun olabilir.
Yemek: Faralya ve Kabak'ta bakkal var. İhtiyaçlar belirli ölçüde karşılanabilir.
Konaklama: Faralya ve Kabak'ta pansiyonlar var.
Parkur Zorluğu: Tırmanış dikliğinin Ovacık ve Faralya çıkışında fazla olduğu, Faralya ve Kabak inişinin dik ve dikkat edilmesi gereken orta zorlukta bir parkur. Geriye kalan bölümlerde ağırlıklı olarak patika ve orman yolundan yürüyorsunuz. Ölüdeniz manzarasını seyretmeden yola devam etmeyin.
GPS : * lycian-way-day1-ovacik-kabak-beach.gpx (186.81 KB - Yükleme: 500 kez.)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2.Gün (Kabak Koyu - Alınca - Boğaziçi - Sidyma)
2.GÜN PARKUR DETAYLARI:
Başlangıç: 08:30
Bitiş: 19:30 (verilen tüm molalar dahildir)
Toplam mesafe: 19 km.
Su: Köylerden geçtikçe sularınızı tazelemeniz gerekiyor. Genelde köylerde su kaynakları var. Yerleşimler arasında belirgin su kaynağına rastlamayacaksınız. Eğer ana yoldan değil de %100 Likya yolunu takip edecekseniz Alınca'da su takviyesi yapmanız iyi olur. Boğaziçi Köyü'ne varmak zaman alacak.
Yemek: Alınca'ya vardığınızda ilk ev veya Bayram'ı sorduğunuzda size yardımcı olacaklardır. Bayram çevre yolları gayet iyi biliyor. Boğaziçi köyüne asfalttan yürürken çevrede ev çok. Boğaziçin köyünde su ve bakkal var. Zaten Boğaziçi'den sonra Sidyma'ya çok yol kalmıyor. Varacağınız Sidyma (Dodurga köyü)'da İmam Özcan'ı bulabilirsiniz.
Konaklama: Alınca'da bungalow tarzı evler var (gecelik 40 TL. diye hatırlıyoruz). Geriye kalan bölümlerde istediğiniz köyde çadır kurulabilir. Alınca haricinde gözümüze Pansiyon çarpmadı ancak Dodurga'da İmam Özcan Bey oldukça yardımsever. Konaklayacak yer mutlaka vardır.
Parkur Zorluğu: Parkur ortalaması çok zor değil ancak bu parkurda yolun eskisi gibi kullanılmayan, tehlikeli bölümlerinden biri var. Dikkat edilmeli. Kabak Koyu-Alınca parkuru vadi ve orman içerisinden giden, dikçe tırmanışların olduğu, manzaralı çok güzel bir parkur. Alınca çıkışında deniz tarafındaki kayalıklara doğru tehlikeli bir iniş yapıyorsunuz. Çok fazla heyelan olmuş. İşaretler seyrekleşmiş. Alıncadan sonraki vadiyi geçerken dikkatli olmanızı tavsiye ediyoruz. Tarihi sarnıçtan sonra asfalt yol var. Boğaziçi-Sidyma arası Alınca çıkışı kadar uzun olmasa da 1-2 km. tırmanışın olduğu dik bir patika.
GPS : * lycian-way-day2-kabak-beach-sidyma.gpx (197.56 KB - Yükleme: 470 kez.)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

3. Gün Sidyma - Bel - Belceğiz - Gavurağılı - Pdynee
3.GÜN PARKUR DETAYLARI:
Başlangıç: 08:00
Bitiş: 19:30 (verilen tüm molalar dahildir)
Toplam mesafe: 25 km.
Su: Köylerden geçtikçe sularınızı tazeleyebilirsiniz. Bu parkur üzerinde Dodurga, Bel ve Gavurağılında su var. Yerleşimler arasında belirgin su kaynağına rastlamayacaksınız ancak Bel'den önce ve sonra çok ihtiyaç olursa size su ve gerekirse yemek de verebilecek tek tük evler var. Belceğiz köyüne uğramadığınız için Bel'den sonra mutlaka suyunuz tam olsun. Zira Gavurağılı inişi uzun ve susuz. Gavurağılı'ndan sonra Pdynee'ye inen tepeyi aşmak için yükselmeye başladığınızda orman yolu üzerinde yol üzrende görünen 2 adet kaynak var. En belirgini ilaçlı orman havuzunun yanında. Tepeyi aşıp Pdynee'yi de ziyaret edip Özlen Çayı'nı geçtikten sonra yemek, içmek gibi derdiniz kalmıyor. Her yer yerleşim ve sera.
Yemek: Dodurga Köyü'nde İmam Özcan'dan her türlü yemek ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Dodurga, Bel, Gavurağılı hatta Pdynee civarlarında bakkal yok. Eğer yaz vakti yürümüyorsanız en yakın bakkal Özlen Çayı'nı geçtikten 2-3 km. sonra. Kısacası bu parkur üzerinde bakkal yok. Ancak Dodurga ve Bel köyünün insanları oldukça yardımsever ve yemek ihtiyacınıza seve seve olumlu yanıt vereceklerdir. Bakkal olmasa da Gavurağılı girişinde yemek ve içeceklerin olduğu pansiyon da var.
Konaklama: Bel veya Belceğiz'de konaklama imkanı yok. Ancak Gavurağılı'nda pansiyon mevcut.Eğer çadırınız yoksa Kumluova'ya devam etmeniz gerekiyor zira Pdynee civarında da pansiyon yok eğer Haziran'dan önce yürüyorsanız. Haziran sonrası Özlen Çayı'nın yanında yazlıkçılar için kamping var.
Parkur Zorluğu: Gavurağılı civarı haricinde çok zor bir parkur değil. Belceğiz'den başlayarak kayalık yamaçlardan uzun Gavurağılı inişi ve Gavurağılı sonrası tepeye çıkış parkurun sıkıntılı olabilecek bölümleri. Yorgunluğunuz da varsa dikkat edilmeli. Onun haricnde manzaralarınız gayet güzel. İşaret konusunda sıkıntınız yok. Dodurga-Bel arası yeni araç yolu yapıldığından işaretleri kaçırsanız bile Likya yolu 40-50 metre aşağısındaki araba yolu ile paralel devam ediyor. Araba yolundan yürümek zorunda kalsanız bile sorun değil. Bel'e kadar Likya ve araba yolu birbirine paralel. Sadece Bel'den çıktıktan sonra asfalt yol üzerindeki seyrekleşen işaretleri kaçırmayın yoksa vadinin içerisine giden asfalt yoldan kilometrelerce yürüyüp geriye dönmek zorunda kalırsınız. Gavurağılı sonrası tırmanış ve iniş dik olmasa da uzun.
GPS : * lycian-way-day3-sidyma-pydnee.gpx (243.56 KB - Yükleme: 505 kez.)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

4.Gün Pdynee - Letoon - Kumluova - Kınık - Xanthos - Çavdır - Çayköy - Üzümlü
4.GÜN PARKUR DETAYLARI:
Başlangıç: 08:40
Bitiş: 19:50 (verilen tüm molalar dahildir)
Toplam mesafe: 30 km.
Su: Bu parkur yerleşim yerlerinden geçtiğinden  sularınızı tazelemek için çok fırsatınız olacak. Hatta bakkal ve marketlerden soda, tatlı-tuzlu, ekmek gibi ihtiyaçlar da karşılanabilir. Çavdır'dan sonra patikaya gireceğiniz için sularınız tamam olmalı. Çayköy'e kadar çeşme yok. Çayköy-Üzümlü arasında antik su kanalları ve dere yataklarından yürüyeceğiniz için sularınızı tazelemek için fırsatınız olacaktır. Çayköy-Üzümlü arasında antik Roma köprüsünü geçtikten sonra İnsuyu'nda su molası verilmeli. Bir önceki parkurda da belirttiğimiz gibi Özlen Çayı'nı geçtikten sonra yemek, içmek gibi derdiniz yok. Her yer yerleşim ve sera.
Yemek: Yerleşimlerden geçtiğiniz için yemek sorununuz yok. Kumluova ve Kınık'ta restoranlarda yemek yenilebilir. Sera bölgesi olduğu için seracılardan domates-biber alabilirsiniz. Yardımcı oluyorlar. Çavdır'da bakkal var. Ancak Çayköy birkaç evin olduğu bir köy. Yemek şansınız olmayabilir. Üzümlü'de aşağıda resimlerden de görüleceği üzere köy meydanında pide ve alabalık yapan çok güzel bir restoran var. Burada yemek yemeden ayrılmayın.
Konaklama: Antik bölgeler (Letoon ve Xanthos) yerleşimler içerisinde kaldığından konaklama buralarda yapılabilir. Letoon ve Xanthos'u sindirerek gezecekseniz yarım gününüzü ayırmanız gerekiyor. Çavdır ve Çayköy'ü de geçtiğinizde Üzümlü'de köy muhtarlığının misafirhanesinde veya restoran'ın üst katında yerleri kirletmeden matınızın üzerinde yatabilirsiniz.
Parkur Zorluğu: Parkur Xanthos'a kadar düz devam ediyor. Xanthos'tan sonra tırmanış yeniden başlıyor ve sera biberciliği ile meşhur Çavdır'a kadar asfalttan yürüyorsunuz. Çavdır'dan sonra patikaya giriyorsunuz. Çayköy'e kadar parkur zor değil. Çayköy-Üzümlü arasında fazlaca tırmanış var. hatta yolun çoğunda antik su kemerleri üzerinde yürüyorsunuz. Buralarda dikkat etmeniz gereken yerler var. Üzümlü'ye varmadan oldukça yüksek tepelerden geçiyorsunuz. Yorgunluk ve beraberinde gelen yorgunluk başınıza dert olabilir. Genel olarak kolay ve zaman zaman orta zorlukta bir parkur.
GPS : * lycian-way-day4-pydnee-uzumlu.gpx (236.52 KB - Yükleme: 490 kez.)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

5.Gün Üzümlü - Akbel - Bezirgan - Sarıbelen
5.GÜN PARKUR DETAYLARI:
Başlangıç: 09:10
Bitiş: 20:40 (verilen tüm molalar dahildir)
Toplam mesafe: 23 km.
Su: Bu parkur da yerleşim yerlerinden geçtiğinden sularınızı tazelemek için imkanınız olacak. Hatta Akbel'den soda, tatlı-tuzlu, ekmek gibi ihtiyaçlar da karşılanabilir. Üzümlü Akbel arasında dere ve irili ufaklı yerleşimlerden geçeceğiniz için sularınızı tazeleyebilirsiniz. Akbel hatta Bezirgan parkurunun girişine kadar ana yoldan yürüyeceğiniz için bakkal ve su ihtiyaçları Akbel'den karşılanabilir. Bezirgan ve Sarıbelen'de bakkal bulamayacaksınız.  Bezirgan çıkışı oldukça zorlayıcı ancak Bezirgan'da su var. Bezirgan-Sarıbelen arası da oldukça dik çıkış ve inişlere sahip, yerleşim ve su yok.
Yemek: Akbel'den geçeceğiniz için yemek sorununuz yok. Üzümlü'den ineceğiniz yer bakkal, çay bahçeleri ve restoranlarla dolu. Ancak Bezirgan ve Sarıbelen'de yemek sorunu yaşayabilirsiniz dolayısıyla Akbel'de 1-2 öğün yemek takviyesi yapmanızı tavsiye ediyoruz.
Konaklama: Kalkan civarında (Akbel) konaklamak problem olmayacaktır. Bezirgan yaylasına çıktıktan sonra Bezirgan'da (bir pansiyon levhası gördük) veya Sarıbelen'de konaklayabilirsiniz. Konaklama ve yemek (akşam yemeği ve kahvaltı) ihtiyaçlarınızı Sarıbelen'de yerel halktan Neşat Karagül'ün (531-525 54 60 / 242-846 41 45) bahçesinde veya size göstereceği evde gönlünüzden kopan miktar karşılığında yapabilirsiniz. Kendisi oldukça misafirperver ve çevre hakkında bilgi sahibi. Ayrıca bahçesinde gürül gürül akan çeşme de var.
Parkur Zorluğu: Parkur Xanthos bölgesine göre çok daha zor. Üzümlü'den çıktıktan sonra bir süre köy yollarından ilerledikten sonra patikalara giriyorsunuz. Hatta bir ara oldukça dik yükseldikten sonra yamaçlardan Akbel'e iniyorsunuz. Dereyi geçip yükselmeye başladıktan sonra işaretlere dikkat edin. Akbel'e inen tepelere vardıktan sonra kayalar ufalandığından yol ve işaretleri görmeniz oldukça zorlaşıyor. Bu bölgede işaret kaybetmeyin zira kayalıklı bir vadinin tepesinden geçiyorsunuz. Düşme tehlikesi olabilir. Kalkan'a inip yüzmek istiyorsanız Akbel'den de aşağıya inmeniz gerekiyor. Ancak ertesi gün burayı geri çıkmak zorundasınız. Kalkan merkeze inmeyip Akbel'den Bezirgan'a devam edecekseniz Kalkan'ın tepesinden giden  asfalt yoldan 4 km. kadar yürümeniz gerekiyor. Bezirgan yaylasına çıkış dik ve uzun. Sık sık mola verin, susuz kalmayın. Bezirgan yaylasına varıp 15-20 dakika yorgunluk molası veya yemek molası vermenizi tavsiye ediyoruz. Bezirgan-Sarıbelen arası artan yorgunlukla birlikte zor sayılabilir. Bezirgan'dan Sarıbelen'e giderken asfalta paralel oldukça dik bir çıkış yapacaksınız. Bu yol sizi uzun zamandır kullanılmayan genişçe bir araba yoluna çıkaracak. Asfaltı arkanızda bırakıp bu toprak yolun bir süre sonra vericiye doğru götürdüğünü göreceksiniz. Burada belirgin bir işaret problemi var ve eski işaretler silinmemiş Dolayısıyla sakın vericiye kadar yürümeyin!!! Aksi takdirde moraliniz bozularak geri dönmek zorunda kalacaksınız. Asfalt yol üzerindeki Yumrutepe trafik levhası veya su terfi istasyonunu geçtikten yaklaşık 1 kilometre sonra yolun sola girdiğini (yamaçtan asfalta ineceksiniz) kaçırmamanız lazım. Yoksa bu bölgede canınız çok sıkılabilir. Bolca hafriyatın döküldüğü buradan inmek herhelde parkurun en can sıkıcı yeri. Oldukça dik inişten sonra asfalta çıkıyorsunuz ve karşınızda gördüğünüz köy Sarıbelen. Asfalttan çıkıp yolun karşısındaki Sarı Likya Yolu tabelalarını gördükten sonra tarlaların arasından Sarıbeln'e çıkıyorsunuz. Tİşaretleri kaybetseniz bile tarlaların içerisinden yükseldiğiniz zaman köylerden birinin bahçesine çıkacaksınız zaten. Genel olarak Bezirgan civarının orta üzeri zorlukta olduğu, geri kalan bölümlerin orta zorlukta olduğu bir parkur.
GPS : * lycian-way-day5-uzumlu-saribelen.gpx (201.05 KB - Yükleme: 509 kez.)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

6.Gün Sarıbelen - Gökçeören - Hacıoğlan Deresi - Phellos - Çukurbağ
6.GÜN PARKUR DETAYLARI:
Başlangıç: 08:40
Bitiş: 20:40 (verilen tüm molalar dahildir)
Toplam mesafe: 32 km.
Su: Mesafe olarak bakıldığında orta derecenin biraz daha üzerinde zorlu sayılabilecek bir parkur olduğundan yürüyüş sırasında yanınızda su bulundurmanızı öneriyoruz. Yerleşim yerlerinden belirli bir düzende geçilmiyor. Örneğin Gökçeören’den sonra ilk yerleşim, parkur sonu olan Çukurbağ Köyü. Sarıbelen’den sularınız dolu olarak yola çıkmanız gerekiyor. Gökçeören’e kadar çeşme yok. Yol üzerinde kuyular var ancak bunlar içilebilecek türden gözükmüyorlar. Durgun su olduğundan risk almamanız yerinde olur. Çok su ihtiyacınız olduğu takdirde Gökçeören’e doğru yürürken hayvancılıkla uğraşan bir çiftlikten geçeceksiniz. Eğer evde birilerini bulabilirseniz size su konusunda mutlaka yardımcı olacaklardır. Gökçeören çok da küçük olmayan bir yayla köyü. Burada kitaplara kadar girmiş, belki de Likya Yolunun en eski pansiyonlarından biri olan Hüseyin Yılmaz (537-810 59 83) tarafından uzun yıllardır işletilen pansiyonda market ihtiyaçlarınızı gidermek için  imkan, hatta hemen karşısında çeşme de var. Gökçeören’den sonra 8 km kadar başlangıçta asfalt olup sonradan toprak olan yoldan ilerliyorsunuz. Bu yol üzerinde Hacıoğlan deresinin yanından yürümenizin yanı sıra, yolun sonuna doğru birkaç tane çeşme var. Tırmanışa başlayacağınız yerde Hacıoğlan deresinden geçip dik tepeyi aşana kadar suyunuz olmayacak. Bu yol oldukça uzun ve zorlu olduğundan, göreceğiniz ilk çeşme aşılacak bu zorlu tepenin hemen ardında, kullanılmayan çiftlik evini geçtikten sonra büyük çınarın altında. Bu çeşmeden sonra yol üzerinde Çukurbağ’a kadar su yok. Bu yol genelde efor sarfedebileceğiniz bir parkur olduğundan suyunuzu yanınızda bulundurmanızı, mümkünse her çeşmede kısa molalar vermenizi öneriyoruz.
Yemek: Bu parkurda tek bir yerleşimden geçeceğiniz (Gökçeören) için burada yanınıza yemek takviyesi yapmanızı, hatta burada bir yemek molası vermenizi öneriyoruz. Pansiyoncu Hüseyin Yılmaz iyi niyetinden biraz ısrarcı ancak büyük paralar talep etmiyor. Ayrıca Sarıbelen'den yola çıkarken Neşet'ten lavaş, domates gibi ihtiyaçlarınızı yanınıza alabilirsiniz. Gökçeören'den sonra Çukurbağ'a kadar yerleşim olmadığından yanınızda bir veya iki öğün yemek bulundurmanız, hatta Hacıoğlan deresi civarında kamp atacaksanız kesinlikle yanınızda yemek olmalı. Su probleminiz yok zaten.
Konaklama: Çadırlı konaklama konusunda bir sıkıntınız olmayacaktır. Gökçeören, Hacıoğlan deresi civarında çadırlı konaklama yapabilirsiniz. Ancak Hacıoğlan-Çukurbağ tırmanışını yapacaksanız pek konaklama seçeneğiniz fazla olmayabilir. Örneğin Phellos civarı çok fazla otluk ve engebeli olduğundan bu zor. Sadece suyu bulacağınız büyük çınar ağacının altında tahtadan yapılmış yüksekçe bir sedir var. Bunun üzerinde konaklanabilir. Zaman zaman düzlüklerle de karşılaşabiliyorsunuz. Çukubağ'da pansiyon probleminiz yok.
Parkur Zorluğu: Ortanın biraz üzerinde zorluk içeren bir parkur. Özellikle Hacıoğlan-Çukurbağ yürüyüşünde sabırlı ve dikkatli olmalısınız. Uzun mesafe yürüyecekseniz bu parkurda önemli bir zaman harcayacağınzı bilmeniz gerekir. Sarıbelen-Gökçeören arası çok zor değil. Sadece Gökçeören'e inerken biraz dikkatli olmanız gerekiyor. Ayrıca tarlalar arasından geçtiğinizden işaretlere dikkat etmeniz iyi olur. İşaretleri kaybetmek can sıkabiliyor. Phellos'tan Çukurbağ'a inerken de dikkatli olmanız iyi olur. Fazlaca kayalık ve dikenler arasından iniş yapıyorsunuz.
GPS : * lycian-way-day6-saribelen-cukurbag.gpx (287.23 KB - Yükleme: 508 kez.)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

7. Gün Çukurbağ - Antiphellos - Kaş
7.GÜN PARKUR DETAYLARI:Başlangıç: 08:30
Bitiş: 11:50 (verilen tüm molalar dahildir)
Toplam mesafe: 8 km.
Su: Kaş'a kadar mesafe çok değil. zaten Çukurbağ bölgesi Bezirgan gibi oldukça geniş bir alana yayılmış yayla köyü. Çukurbağ'dan su ihtiyaçlarınızı karşıladıktan sonra Kaş'a kadar su ve yemek erzağınız ile en fazla 3 saatte rahatlıkla yürüyebilirsiniz. Yukarıdan Kaş'a inerken zaman zaman su molası verirseniz iyi olur zira iniş dik ve efor sarfetmeniz gerekiyor.
Yemek: Mesafe kısa olduğundan yemek sorunu yok ancak kahvaltı veya yemek molanızı yukarıda Kaş manzarası eşliğinde vermenizi öneriyoruz.Yukarıdaki manzara saatlerce seyredilecek doyumsuz bir manzara.
Konaklama: Çukurbağ'ın pansiyon problemi olmadığı gibi Kaş'ta öncelikli olarak Kaş Kamping'i (242-836 10 50) öneriyoruz. Bunun dışında Kaş'ta konaklayabileceğiniz sayısız pansiyon mevcut. Kaş merkezdeki pansiyonları seçmeniz iyi olur. Akşam merkezden dönüş çok kolay olur. Örneğin Hideaway Pansiyon'un (242-836 18 87) teras manzarası oldukça güzel. Tercih sizin. Kısa bir internet araştırması ile istediğiniz türden bir konaklama imkanı bulabilirsiniz Kaş'ta.
Parkur Zorluğu: Yol kısalıyor diye acele gitmeyin. İniş oldukça dik, uzun ve taşlı. 2-3 km. tepeden dik bir iniş yapacağınız için ayaklarınız oldukça ağrıyacak. Sabırla inmeniz tavsiye olunur.
GPS : * lycian-way-24-05-2012-cukurbag-kas.gpx (117.01 KB - Yükleme: 488 kez.)



Kaynak : http://www.likyayolu.org



« Son Düzenleme: 24 Şubat 2015, 22:45:14 Gönderen: GeZGiN »

Tags: