Gönderen Konu: Beş bölgeden on kış yürüyüşü rotası  (Okunma sayısı 6498 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7726
    • insan ve doğa
Beş bölgeden on kış yürüyüşü rotası
« : 31 Ocak 2011, 03:54:42 »
Kışın vadiler, ormanlar beyaz pelerinine büründüğünde, patikalar karla kaplandığında doğa yürüyüşleri masal dünyasına yolculuğa benzer. Doğa susmuş, ağaçlar buzdan heykellere dönüşmüştür. Sadece rüzgarı ve nefes sesinizi duyarsınız. Kar insanoğluna özlemini çektiği yumaşacık, tertemiz bir dünya sunar. Fotoğrafçı Yıldırım Güngör, şubatta karla kucaklaşmak isteyenlere beş bölgeden on kış yürüyüşü rotası öneriyor. Daha fazlasını, Güngör’ün Atlas Dergisi’nin şubat sayısıyla ücretsiz edineceğiniz “Kış Rotaları Atlası”nda bulacaksınız.

BABADAĞ / MUĞLA
Kamp yapabilir ya da araçla kara ulaşabilirsiniz

Babadağ, Fethiye’nin 11 kilometre güneydoğusunda. Daha çok yamaç paraşütü faaliyetleriyle tanınmasına karşın, kışın yoğun kar aldığı için kış yürüyüşleri ve kampçılığı için de ideal. En zorlu yürüyüş rotası dağın eteklerindeki sahilden başlayan, 1969 metredeki zirveye uzanan büyük parkur. Yazın tek günde bu parkuru yürümek mümkün, fakat kışın karda bir gece konaklamak gerekebilir. Hafta sonunda iki gecelik sıkı bir kamp macerası yaşamak isteyen, kış koşullarında deneyimli, yürüyüşçüler için ideal rota. Yalnız tırmanış yerine grup aktivitesinin daha güvenli olacağını söyleyebilirim. Kamp malzemeli bir yürüyüşün avantajı istenilen yerde mola vererek kamp kurup aşağıdaki manzaranın keyfini çıkarmaktır. Patika mobil telefon vericisinin sağından başlıyor ve toplam on etap içeriyor. Çeşitli zorluklardaki bu on etabın toplam uzunluğu 13 kilometre. Bir başka seçenek, Milli Park içinden geçen orman yoluyla karın başladığı bölgeye kadar tırmanıp, daha sonra aynı yoldan yamaç paraşütü yapılan alana ya da zirveye ulaşabilirsiniz. Yükseklere çıkıldıkça Fethiye körfezi küçülmeye başlayacak, sizler karlı zeminde yürürken aşağılarda şubat güneşinden cesaret alıp, kendini 18 derecedeki Akdeniz sularına bırakanları göreceksiniz.

KUNGUL DAĞI / KOCAELİ
Rotalar işaretli, haritası internette

Kungul Dağı, Kocaeli’nin Yuvacık Beldesi sınırları içinde. Büyükşehir belediyesinin baraj havzasındaki parkurları işaretleyip, haritalarını internette yayımlamasından sonra İstanbul’dan günübirlik yürüyüş için bölgeye gidenlerin sayısı arttı. Kungul güzergahı, yaz ve kış ilçede, Menekşe Yaylası’ndan sonra en fazla tercih edilen yürüyüş rotası. Samanlı Dağları’ndaki 1259 metrelik Kungul zirvesine yaz aylarında dört, kışın 7-8 saatlik yürüyüşle ulaşılıyor. Aslında parkurun toplam üzunluğu 4-5 kilometre arasında. Samanlı Dağları kış aylarında yoğun kar yağışı alıyor. Yer yer bir metreye yakın kar biriktiği zamanlar da oluyor. Bu özelliğinden dolayı rotada derin kar yürüyüşü yapılıyor. Parkur Yuvacık Orman İşletme Müdürlüğü Kontrol Noktası’nda başlıyor. Orman içinde muhteşem bir kar manzarası eşliğinde devam eden yürüyüş Aksığın Köyü’nde sona eriyor. Kış keyfi yaşamak isteyenler rotayı bitirmeden de dönebilir.

SOĞUKSU MİLLİ PARKI / ANKARA
Fosil ormanına üç saatlik yürüyüş

Kızılcahamam ilçesindeki Soğuksu Mili Parkı’nın en yüksek noktası 1989 rakımlı Arhul Tepe. Milli parkın en önemli özelliği dünyada soyu tükenmekte olan Kara akbabanının yaşam yeri olması. Milli park kış aylarıında adeta beyaza bürünüyor. Kar kalınlığı yer yer bir metreyi geçiyor. Park sahasındaki yürüyüş parkurlarına girenler, eğer iyi malzemeye sahiplerse, acımasız kış koşullarına rağmen birkaç saat keyifli zaman geçirebilirler. Milli parkın önemli özelliği içinde bir jeolojik miras öğesi barındırması. Fosil ormanı, 10 milyon yıl önceki bir volkanik patlamayla taşlaşmış ağaç gövdelerinden oluşuyor. Buradaki taşlaşmış büyük bir ağaç kütüğü çok ilgi çekici. Gidiş dönüş yaklaşık 14 kilometre, yani kış koşullarında üç saat yürümek gerekiyor.
Milli park içinde veya Kızılcahamam’daki otellerde kalınabileceği gibi milli park içindeki kamp alanlarında kış kampı da kurulabilir. Kamp için Milli Parklar Müdürlüğü’nden önceden izin almak gerekiyor.

ZİGANA / GÜMÜŞHANE
Beyaz yaylaların masal evleri

Zigana Kayak Merkezi, Trabzon’a 70, Gümüşhane’ye 40 kilometre uzaklıkta. Pistler 1900 metre rakımdan başlayıp, 2500 metreye kadar çıkıyor. Kayak merkezinde birer baby lift ve telesiyej var. Uzunlukları 600 ve 1000 metre. Diğer kayak merkezleriyle karşılaştırıldığı zaman çok büyük değil ama bölgede kayak yapmak isteyenler için büyük bir şans. Gümüşhane ve Trabzon’dan kolaylıkla günübirlik kayak yapmaya gidilebildiği gibi kayak merkezindeki Gümüşkaya Yaylakent Kayak evinde konaklamak da mümkün. Tesis 100 kişilik yatak kapasitesine sahip. Bunun yanı sıra lokanta ve kafeterya bölümü var. Kayak mevsimi aralıkta başlayıp mart sonuna kadar sürüyor. Ortalama kar kalınlığı 1.5 metreye kadar çıkabiliyor. Merkeze özel araçla ya da Trabzon ve Gümüşhane’den kalkan otobüslerle ulaşmak mümkün.
Kayak merkezine yaklaşık üç kilometre mesafede birçok yayla bulunuyor ve bunlar uzaktan görülüyor. Kar altında kalmış yayla evlerine giden yollar bir masal dünyasına açılan düş patikaları sanki. Yukarıdan bakıldığında kayak merkezine gelenlerin buralarda yürüyüşler yaptıkları görülüyor. Evlerin bazılarının kapısına kadar izler var. Karda açılmış izler çok yükseklerden bile belli oluyor. Bu dağlarda hava ne kadar soğuksa, karlara gömülmüş yayla evleri de bir o kadar masalsı. Bunu yaşamak için sadece bir gün ayırmak yeterli.

SAKLIKENT / ANTALYA
Aşağılarda masmavi Akdeniz üstünüzde karlı zirveler

Antalya aynı mevsimde hem kayak yapılan hem de denize girilebilen ender şehirlerden. Geçen hafta sonunda deniz suyu sıcaklığı 18 derece, Saklıkent’te kar kalınlığı 50 santimetreydi. Nisanda bile sabah Saklıkent Kayak Merkezi’nde kayak yapıp, öğlen Akdeniz’in sularında serinlemek mümkün. Kayak merkezi 2547 metre rakımlı Bakırtepe’nin eteklerinde kurulmuş. Antalya’ya 45 kilometre uzaklıkta. Dağ sezonu aralıkta açıyor. Kar kalınlığı 2.5 metreye ulaşabiliyor. Kayak merkezinin telesiyeji 1400 metre uzunluğunda. Ayrıca iki telesiki, birer baby lift ve Snowtubing pisti var. Kayak okulunda, ders alınabiliyor. Yürüyüşçüler bölgede kamp kurabilir ya da konaklama tesislerinden faydalanabilir. Saklıkent’ten batıya yöneldiğinizde üç kilometrelik yürüyüşle, en fazla 1,5 saatte, 2480 metredeki TÜBİTAK Gözlemevi’ne ulaşacaksınız. Görevlilerden izin alınarak gözemevi gezilebilir ve burada yapılan çalışmalar hakkında detaylı bilgi alınabilir.

KAPADOKYA / NEVŞEHİR
Peribacaları gelinliklerini giydiğinde

Nicholas Cage ile Eva Mendes’in rol aldığı Ghost Rider filmi sayesinde bugünlerde yine Kapadokya’nın adını çok sık duyuyoruz. Filmin çekimlerine tanık olmak, Kapadokya’nın sürprizlerle dolu vadilerinde, yaz aylarının turist kalabalığına rastlamadan yürümek için şubat ideal zaman. Bölgede kaybolma endişesi yaşamadan yürüyüşü çıkacağınız pek çok rota bulunuyor. Bunlar ortalama 5-6 kilometrelik güzergahlar ve yerel rehber eşliğinde rahatlıkla yürüyebilirsiniz. Erciyes, Hasan Dağı başta olmak üzere bir çok irili ufaklı volkanın birkaç milyon yıl önceki püskürmeleri sonucunda bölgede çökelen volkan külleri Kapadokya’nın nadide coğrafi yapısını oluşturmuş. Barınak arayan insanlar binlerce yıl boyunca kayaları oyup ev, tapınak, ambar, ahır yapmış. İlkbahar ve sonbaharda en yoğun günlerini yaşayan bölge, yaz aylarında da popülerliğini koruyor. Kış ise çok özel bir zaman dilimi. Hava soğuyor belki ama yer şekilleri farklı gözükmeye başlıyor insanın gözüne. Beyaz tüm vadileri kaplıyor, siyah ve beyazın tüm tonları hakim oluyor vadiye. Peribacalarını gelinliklerini giymiş halde görmek, başlıbaşına bir mutluluk.

LEVENT KANYONU / MALATYA
Yamaçlardaki patikalardan mağaraları ve nehri seyredin

Akçadağ İlçesi sınırlarındaki kanyon ismini Levent köyünden alıyor. Türkiye’nin henüz pek bilinmeyen doğa ve kültür turizm değerlerinden biri olan kanyonun bazı noktaları ABD’deki Grand Kanyon’u andırıyor. Uzunluğu yaklaşık 30 kilometre. Malatya - Kayseri karayolu üzerindeki vadinin iki yanında çeşitli dönemlere ait binlerce mağara bulunuyor. Büyük çoğunluğu insan eliyle oyulmuş. Vadi köylerini çevreleyen kayalarda bir çok kaya mezarı ve niş göreceksiniz. Bunlar hakkında detaylı bir bilgi yok henüz. Detaylı bir araştırmayla Malatya içindeki Aslantepe höyüğü ile ortak pek çok olgu saptanabilir. Vadinin egemen kaya birimi Kireçtaşı olduğu için bazı bölgelerde karstik mağaralar bulunuyor. Bu mağaraların çok derinlere inen sistemler olduğunu gösteren önemli kanıtlar var. Sonbaharda pastel renklerle süslenen vadinin kış aylarında tepeleri karla kaplanıyor. Köyden alacağınız rehber eşliğinde vadinin iki yanındaki yamaçlardan uzun bir yürüyüş yapabilirsiniz. Malatya Valisi Doç. Dr. Mehmet Ulvi Saran, bölgedeki doğal değerlerin turizme kazandırılması amacıyla çaba harcıyor. Yakında Levent Kanyonu’nun adını çok daha sık duyacağız.

BARHAL VADİSİ / ARTVİN
Karlar arasında safari

Artvin’in Yusufeli İlçesi’ndeki Barhal Vadisi dört mevsim fotoğrafçıların cenneti. Yüksek kesimleri nerdeyse altı ay kar altında. Dağlara kar ekim sonunda, bazen daha da erken düşer. Haziranda bile yüksek vadiler karla kaplıdır. Kar vadinin manzarasına büyülü bir hava katar. Yusufeli’nden başlayan ve Yaylalar köyünde sona eren 60 kilometrelik vadiyi, otomobille geçip, beğendiğiniz bölgelerde yürüyüş yapabilirsiniz. Gece Yaylalar köyünde konaklamak size müthiş bir kış keyfi yaşatacak. 2200 metre irtifadaki yaylalarda yazın bile soba yakıldığını düşünürseniz, kışın soğukluğunu hayal edebilirsiniz. Son yıllarda daha az kar düştüğü için yol eskisi kadar uzun süre kapalı kalmıyor. Vadide geçirilecek birkaç günde hem bölgenin dünyadan izole kış yaşamına hem de benzersiz doğasına tanık olabilirsiniz.

NEMRUT-SÜPHAN-TENDÜREK / AĞRI-MUŞ
Yüce dağların eteklerinde

Otomobille çıkacağınız bir kış yolculuğunda görkemli dağların eteklerinden geçmek, ıssızlığın tadını çıkarmak istiyorsanız ideal rota. Doğu Anadolu’nun beş görkemli dağı şubatta olağanüstü kış manzaraları sunar. Bu manzarayı uçağınız Van Havaalanı’na yaklaşırken görürsünüz önce. Doğubezıt’a gitmek üzere Van’dan ayrıldığınızda, göl kıyısından geçerken önce Süphan Dağı tüm görkemiyle belirir. Dilerseniz Kışkılı Mezra’ya gidip, zirvesine doğru kısa bir yürüyüş yapabilirsiniz. Doğubeyazıt yolunda karşınıza Tendürek çıkar. Zirvesinden aşağıya kilometrelerce uzayan lavları saç örgüsünü andırır, görüntüleri volkan dün patlamış kadar yenidir. Doğubeyazıt’a yaklaşırken Ağrı ve Küçükağrı uzaktan belirir, ilçenin içine girdiğinizde ise yanıbaşında tüm görkemleriyle yükseldiklerini görürsünüz. Van’a dönüşte, Ahlat’a yöneldiğinizde Nemrut belirir uzaktan. Dünyanın en önemli jeolojik oluşumlarındandır. Yüksek volkanik dağ aniden patlayınca, iki bin metre irtifa kaybetmiş, ortaya en iyi “kaldera” yeni çöküntü örneği çıkmıştır. Krater göllerinin manzarasına doyum olmaz.

ERCİYES DAĞI / KAYSERİ
Çobanini’nde dağların kuşbakışı manzarasını unutamayacaksınız

Erciyes ülkemizin en önemli kayak ve dağcılık merkezlerinden biri. Kayseri’ye 25 kilometre uzaklıkta. Bir çok kamu kuruluşunun konaklama tesisleriyle özel sektöre ait oteller bulunuyor. Geçen hafta sonunda kar kalınlığının 1.4 metreye ulaştığı dağda 11 kayak pisti bulunuyor. Bunlar Tekir Yaylası ile 2900 metre rakımlı üst istasyon bölgesi arasında. Oteller genellikle Tekir Yaylası civarında. Dağa kayağa gelenler eğer biraz yüksekleri tanımak istiyorlarsa merkeze dört kilometre uzaklıktaki Çobanini ya da bir kilometre uzaklıktaki Koç Dağı zirvesine birkaç saatlik yürüyüşler yapabilir. Özellikle Şeytan Boğazı yürüyüşü, yüksek irtifada olmasına, rağmen hiçbir risk içermeyen güzel bir rota. Ancak hava durumunu iyice öğrenmeden burada bir yürüyüş programlamamak lazım. Hava patladı mı rehber bile yolu bulmakta zorlanabilir. Genellikle 2800 metre civarındaki üst istasyona telesiyejle çıkanlar burada biraz oyalandıktan sonra geri döner. Oysa bu noktadan sonra güzel bir havada keyifli bir kış yürüyüşü yaparak yaklaşık üç bin metre rakımlı Çobanini bölgesine kadar giderek Erciyes’in farklı bir yüzü görülebilir.

DİKKAT!
* Kış yürüyüşleri sürprizlere gebedir, iyi plan yapın, her ihtimali düşünün, rehbersiz yola çıkmayın, yürüyüşe başlamadan bir dostunuzu haberdar edin. * Yürürken çok kalın giyinmeyin, terleyip molada üşürsünüz. Sırt çantanızda molada giyecek anorak bulundurun. * Yorulanı kesinlikle geride bırakmayın, geriye yalnız göndermeyin. Gerekirse hep birlikte dönün. * Yürüyüşte içeceğiniz su kesinlikle vücut sıcaklığına yakın olmalı. Termosunuzda sıcak su, çorba olsun. * Yürürken ayaklarınızı kaldırın, karda sürümek yorar. * Buza karşı ihtiyatlı olun, ani hareket yapmayın. * Baton kullanın, gözlük, eldiven, bere takın, su geçirmez ayakkabı, tozluk kullanın. * Çantanızda kuru üzüm, incir gibi enerji veren yiyecekler ve sandviç olsun. * Çantanızda yedek giysi, fener bulundurun. * Bol karda batmamak için hedik kullanın

Tags: