Gönderen Konu: Honaz Dağı  (Okunma sayısı 1901 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7763
    • insan ve doğa
Honaz Dağı
« : 04 Nisan 2019, 23:34:01 »
Denizli ilinin Honaz İlçesi sınırları dahilindedir. 21 Nisan 1995 tarihinde millî park  ilan edilmiştir. Alanı 9.616 ha’dır.



Honaz Dağı Milli Parkı UDGP; 03/09/2009 tarihinde DMP Genel Müdürlüğünce onaylanmıştır. Honaz Dağı Milli Parkı Denizli şehir merkezinin güneydoğusunda Ege ve Akdeniz bölgeleri arasındaki sınırda, Büyük Menderes çöküntüsünün bir parçası olan Çürüksu Havzasının güney kenarında yer almaktadır. Kuzeyde Honaz ilçesi, Karateke, Menteşe Köyü, batı’da ise Cankurtaran yerleşmeleri ile sınır oluşturmaktadır.

En yüksek noktası 2.571 metre rakıma sahip olan dağın güney tarafında 1200/1300 metre yükseklikte düzlükler uzanır. Batıda Bağırsak dere Vadisi ile Baba Dağı’ndan ayrılan dağ, doğuda Kocaçay’ın derin vadisi ile sınırlanmaktadır. Kuzey yamaçları Büyük Menderes Nehri’nin sol koluna, güney yamaçları ise Acıpayam Ovası’nın membası olan Dalaman Çayı havzasına uzanır.

ULAŞIM : Milli Park alanına Ankara-Denizli devlet karayolu üzerinden ve İzmir-Denizli-Antalya devlet karayolu üzerinden ulaşılabilir.

Park’ın Honaz girişine, Honaz ilçesi üzerinden 3 km.’lik asfalt yol ile Ankara karayolu üzerinden ulaşılabilir. Güney yönünde ise Cankurtaran günübirlik tesislerinin bulunduğu alana, Muğla karayolu üzerinden Cankurtaran yerleşmesi üzerinden ulaşılmaktadır. Bu iki ana giriş kapısının yanında Ovacık Köyü üzerinden ve Aydınlar Köyü üzerinden ham yol niteliğindeki orman yolları ile de ulaşım sağlanabilmektedir.

Bu karayolu bağlantı noktaları aynı zamanda Milli Park alanının ana giriş kapılarını oluşturmaktadır.

FLORA : Honaz Dağı Milli Parkı’nın floristik zenginliğinde coğrafi konumu, topoğrafik ve jeolojik yapısının önemli etkisi bulunmaktadır. Ayrıca, Milli Park’ın kuzeyinde yer alan Menderes Ovası, Ege Denizi’ne kadar ulaşmakta ve deniz etkisinin yüzlerce km batıdan doğuya doğru taşınmasını kolaylaştırmaktadır. Batıdan gelen Akdeniz etkisi, Akdeniz fitocoğrafik bölgesi elementlerinin Honaz Dağı’na kadar ulaşmasına neden olmaktadır. Bu coğrafi konum nedeniyle Honaz Dağı’nın floristik zenginliği, çevresindeki diğer alanlara göre daha zengin durumda olup birçok endemik bitkinin yetiştiği ve özel iklim koşullarının etkili olduğu nadir alanlar arasında yer alır.



Lamium microphyllum (Ballıbaba), Verbascum chrysorhacos (Sığırkuyruğu) ve Crocus baytopiorum (safran) endemik bitkileri Dünyada sadece Honaz Dağında bulunmaktadır.

FAUNA : Fauna (hayvan topluluğu) olarak yaban keçisi, porsuk, yaban domuzu, sansar, tavşan ve tilki bulunmaktadır. 4 tür sürüngen ve 64 kuş türü bölgede yaşamaktadır.

TESİSLER : Milli Park sınırları içerisinde ki ve yakınında ki çeşitli dinlence ve rekreasyon tesisleri, Milli Park’ı ziyarete gelen yerli ve yabancı turistleri ağırlamaktadır. Park içerisinde halen Denizli Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğü’nce özel işletmelere kiraya verilen Honaz Dağı Milli Parkı Günübirlik Kullanım Alanı ve hemen ilerisinde kır evleri bulunmaktadır . Günübirlik kullanım alanı üç adet tuvalet, bir adet büfe, işletmeciye ait bir adet seyyar trambolin, dört adet çeşme, çok sayıda piknik masası ve çocuk oyun grubu ile ziyaretçilere hizmet vermektedir. Park güneyinin bir kısmının aynı zamanda askeri bölge olması sebebiyle şu anki mevcut durumda kır evlerinde konaklama yapılamamaktadır.
« Son Düzenleme: 04 Nisan 2019, 23:40:35 Gönderen: GeZGiN »

DoğaKolik - Doğanın Harikalarını Doğakolik ile Keşfedin

Honaz Dağı
« : 04 Nisan 2019, 23:34:01 »

Tags: