Gönderen Konu: Kilimanjaro Dağı, Tanzanya  (Okunma sayısı 26880 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7750
    • insan ve doğa
Kilimanjaro Dağı, Tanzanya
« : 22 Aralık 2009, 04:50:06 »
Kilimanjaro Dağı, Tanzanya

•   Kilimanjaro 97 km uzunluğunda ve 64 km genişliğinde alanı kaplar.
•   Svahili dilinde ismi “ışıldayan Dağ” anlamına gelir.
•   Bu dağın yamaçlarında tropikal yağmur ormanları vardır.
•   5899 metre yüksekliğindedir.

Kuzey Tanzanya’daki yarı çöl olarak nitelenebilecek arazide bulunan volkanın doruğu karla kaplıdır ve etkileyici bir görüntü oluşturmaktadır.5899 metre yüksekliği ile Afrika’nın en yüksek dağıdır; Kilometrelerce uzaktan, Tanzanya ve Kenya düzlüklerinde dağı görmek mümkündür.Görüntüsü oldukça karakteristiktir. Zarif yamaçlar doruğa dek tırmanır.Zirve gerçek bir volkanik kraterdir.Çok sıcak günlerde ve uzaklardan bakıldığında dağın mavimsi yamaçları savanadan ayırt edilemez.

Küçük Bir Evren Yaratmak
Kilimanjaro o kadar büyüktür ki kendi hava durumunu bile belirleyebilir.Hint Okyanusu’ndan gelen nem yüklü rüzgarlar dağa ulaştıkları zaman yukarı tırmanır ve sularını yağmur ya da kar olarak yağdırırlar.Artan yağış miktarı dağın yamaçlarını, onu kaplayan çorak topraklardan çok daha verimli hale getirir.

Dağın tepe noktasında Kilimanjaro’nun kalıcı buzulları yer alır.Bu alışılmadık bir durumdur,zira dağ ekvatorun yalnızca üç derece güneyinde bulunmaktadır.Yapılan araştırmalar bu buzulların erimekte olduğunu göstermektedir.dağın doruğuna yılda 20 cm kar yağar.Su ölçümleri, Yıllık yağış miktarından çok daha fazlasının eridiğini göstermektedir.

Bazı bilim insanları volkanın yeniden ısındığına inanıyor.Bu durumu küresel ısınmaya bağlayanlarda bulunuyor.Nedeni ne olursa olsun Kilimanjaro’nun buzulları 19.yy’daki hallerinden daha küçüktür.Böyle devam ederse Kilimanjaro’nun buzdan şapkası tahminen 2200 yılı civarında yok olacak.

Volkanik Geçmiş
Kilimanjaro, yaklaşık olarak doğu-batı doğrultusunda 80 km boyunca uzanan 3 ana yanardağdan oluşur.en yaşlı volkan Shira ana kütlenin en batısında yer alır.Bir zamanlar daha yüksek olduğu; bir patlama sonucu bir bölümünün yıkılarak geriye 3810 metrelik plato olarak kaldığı düşünülmektedir.

İkinci en yaşlı volkan Mawensi, en büyük dağın doğu tarafında yer alan ayrı bir doruktur.Kilimanjaro’nun doruğunun yanında ilgisiz gibi görünse de bu doruk da 5334 metreye kadar yükselmektedir.

Üç volkanın en genci Kibo krater biçimini korumaktadır ve yaklaşık 11 km uzunluğundaki bir boyunla, eski bir doruğun çekirdeği olan Mawensi’ye bağlanır.Merkez koninin üstü 2 km’lik volkanik kraterle kaplıdır.

Afrika’nın İkinci Dağı
Kenya(Kirinyaga), Nairobi’nin kuzeyinde, uzanıp giden düzlüklerin 5182 metre üzerinde yer alır. Kilimanjaro’dan sonra Afrika’nın ikinci yüksek dağıdır.

Kilimanjaro gibi Kenya Dağı’nın da kökeni volkaniktir;iki buçuk milyon yaşında olduğu tahmin edilmektedir.Ancak Kilimanjaro’nun aksine, fazlasıyla aşınmış durumdaki kütlenin yüksek tepeleri, yanardağın eski ağzını tıkamış bulunan kristalsi nefelinsiyenitten oluşur.Bu odağın çevresinde hafif bir eğimle alçalan lavlar, volkanik tortullar ve süngertaşları yer alır.

Ol Doinyo Lengai Volkanı
Masai halkı Ol Doinyo Lengai Volkanı için ‘tanrısal yaratıcının dağı’ diyor.Onlara göre dağın patlamaları tanrı Engai’nin öfkesini simgeliyor.Jeologlar içinse Doğu Afrika rifti içinde yer alan klasik stratovolkan.Yine de, düzenli olarak kıymıklar, kabarcıklar veya ani taşkın seller biçiminde bacalardan püskürttüğü lavlar yüzünden dünya çapında eşsiz.Lavları geceleri bile belli belirsiz parıldıyor,pek silikat içermiyor ve koyu siyah bir renge sahip.Sıcaklığı azami 600 santigradı buluyor ve su kadar akışkan.İçindeki kristal yapılar güneşin altında elmas gibi parıldıyor.
« Son Düzenleme: 09 Nisan 2018, 18:40:04 Gönderen: GeZGiN »

Tags: