Gönderen Konu: Ağrı Dağı’na tırmanacaklar için uyarılar  (Okunma sayısı 14305 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimiçi GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7726
    • insan ve doğa
Ağrı Dağı’na tırmanacaklar için uyarılar
« : 07 Ocak 2013, 03:21:47 »
YÜRÜYÜŞÇÜLER İÇİN GEREKLİ ÖNLEM ve UYARILAR
 
Ø Ağrı Dağı’na tırmanmak için yetkili makamlardan izin almak gerekiyor. Bunun için yabancı uyrukluların konsolosluklara, TC vatandaşlarının ise doğrudan Doğubayazıt Kaymakamlığı’na başvurması isteniyor. İzin prosedürünün son aşamasında Kaymakamlık sizi Jandarma’ya yönlendiriyor. Bu işlemi seyahat acenteleri ya da bölgede hizmet veren alan kılavuzları aracılığıyla, Jandarma karakoluna gitmeden yapabilirsiniz.
 
Ø Ağrı Dağı sanıldığının aksine kolay bir dağdır. Sağlık sorunu bulunmayan ve iyi bir kondisyona sahip olan herkes rehber eşliğinde Ağrı Dağı’na yaz aylarında rahatlıkla tırmanabilir. Yani Ağrı Dağı’na yaz aylarında tırmanmak için dağcı olmaya gerek yoktur. Ağrı Dağı’na tırmanış yaz ve kış olarak ayrı ele alınmalıdır. Çünkü dağın yaz ve kış mevsimindeki koşulları çok farklıdır. Yazın üç veya dört günde çıkılabilirken, kış koşullarında bazen on gün dağda kalmak gerekebilir. Isı yaz koşullarında çok düşük değilken, kış aylarında kimi zaman -40°C’nin altına inmektedir.
 
Ø Kış tırmanışlarında her taraf karla kaplı olduğu için su sorunu pek olmaz. Kar eriterek su elde etmek mümkündür. Kaynatılan kar suyu saf suya yakın olduğu için mineral içermemektedir. Bu nedenle eritilen suyu tercihen şeker veya limon katarak içmekte fayda var. İçilecek sıvını sıcak olması vücudun enerji kaybını minimuma indirecektir. Özellikle kışın çok fazla sıcak sıvı alınması gerektiği için, ocak yakıtı alırken bu durumun hesaba katılması gereklidir.
 
Ø Yaz aylarında dağda ciddi bir su sorunu var. Eli köyünden itibaren 3200 m. kampına kadar su bulmak oldukça zor. Temmuz başından itibaren 3200 m. kampında da su kalmıyor. Son yıllarda bu sorun yukardan hortum sistemiyle su getirilerek çözülüyor. Yine de havaların soğuk olduğu günlerde suyun buz tutması nedeniyle, öğlene kadar susuz kalındığı oluyor. Su sorununu çözmek için diğer bir yöntem ise, kiralanan katırlarla fazla suları taşımak. 4200 m. kampı buzulun dibine kurulduğu için her mevsim su bulmak olası. Her iki kamp yerinde elde edilecek sulara dezenfektan katılması, dağda karşılaşılacak birçok rahatsızlıktan uzak durulmasını sağlayabilir.
 
Ø Tırmanış sırasında buzul çatlakları ciddi riskler içerebileceğinden çok dikkatli olmak gerekiyor.
 
Ø Tırmanış ekibinde bir doktorun veya ilk yardım bilen birinin bulunmasında fayda var. Çünkü bir kaza sırasında hızlı müdahale elzemdir. Ciddi durumlarda askeri helikopter yardıma gelse de, helikopter olay yerine ulaşıncaya kadar yaralıya yaşamsal ilk müdahalenin yapılması çok önemlidir.  Bunun için de ekipte mutlaka kamp doktorunun bulunması şarttır.
 
Ø Ağrı Dağı’na giderken her türlü yiyecek gereksinimi iyi hesaplanmalıdır. Hem yaz hem de kış tırmanışlarında, her an bir tipiye yakalanarak günlerce mahsur kalmak mümkün. Bu yüzden dağda kalacağınız gün sayısından iki veya üç gün fazlasını düşünerek yiyecek almak gereklidir.
 
Ø Ağrı Dağı’nda klasik rota boyunca cep telefonları ile iletişim sağlayabilirsiniz.
 
Ø Şartlar ne olursa olsun rehberinizin veya GPS verilerinin yönlendirdiği klasik rota dışına asla çıkmayın.
 
Ø Yürüyüşler sırasında yanınızda mutlaka bir çöp poşeti bulundurun ve bütün çöplerinizi geri götürün. Duyarlı davranarak kendi payınıza dağı ve doğayı kirletmemeye özen gösterin.
 
Ø Tırmanıştan önce hava şartlarını mutlaka göz önünde bulundurun. Kimi zaman Ağustos ayında bile, sabah ayazında sıcaklığın -15 °C’lere vardığını unutmayın.
 
Ø Özellikle 4800 metre rakımdan sonra havanın daha da soğuduğunu ve sert rüzgarların esmeye başladığını hatırlatalım.
 
Ø Yüksekliğe alışabilmek ve akut dağ hastalığına karşı önlem alabilmek için fazladan bir tam günü, 3200 metreden 4200 metreye yürüyüp tekrar başlangıç noktasına geri dönüş yaparak geçirebilirsiniz. Özellikle 4000 metreden sonra baş ağrısı ve mide bulantısı gibi rahatsızlıklar yaşanabilir. Çıkış temponuz çok ağır olmalı ve yüksekliğe uyum sağlamalısınız. Akut dağ hastalığı belirtileri yaşayanların, inatçı olmamaları ve bir kademe irtifa kaybederek daha alçak seviyelere inmeleri gerekmektedir.
 
Ø Bu tür bir aktivitede yüksekliğe alışmanız dışında kondisyonunuzun da iyi olması gerekir. Tırmanıştan önce kondisyon ve güçlendirme egzersizleri yapmak yararlı olacaktır.
 
Ø Dağ ve deniz ile yarışılmaz. Konsantrasyonunuz yerinde ve hedefe kilitlenmiş olabilirsiniz. Ancak kesinlikle zirveye çıkmak için inatçı olmayın, hırs yapmayın.
 
Ø Aktiviteden önce ve aktivite sırasında beslenmenize dikkat edin.
 
Ø Her türlü riski azaltmak için yanınıza mutlaka bölgeyi bilen bir rehber alın. TURSAB belgeli birçok seyahat şirketi bölgeye tur düzenliyor. Ayrıca bölgedeki alan kılavuzlarından ve profesyonel dağ rehberlerinden yararlanabilirsiniz. Bu konuda gerekli bilgiyi www.agritrekking.com  adresinden edinmek mümkün.
 
Ø Hem 3200 hem de 4200 m. kamp yerlerinde kış aylarında çadır kurulurken çadırların etrafı kar duvarlarıyla kaplanmalıdır. Aksi takdirde güçlü rüzgârların çadırlara zarar vermesi kaçınılmaz olur.
 
Ø Dağdaki kazaların büyük bölümünün dönüş yolunda meydana geldiğini özellikle vurgulamak gerekir. Konsantrasyon kaybı ve yorgunluk, bir an önce kamp alanına varma isteği zirve dönüşünde ciddi kazalara yol açmaktadır. Etkinliğin her anında aynı ciddiyetle yola devam etmenizi, kısa molalarla dinlenip acele etmeden aynı tempoda yürümenizi tavsiye ederiz.
 
Ø Gerekli Malzemeler :  Ağrı yüksek bir dağ olduğu için yaz ve kış gidecek malzemelerde fazla bir farklılık olmamaktadır. Yaz aylarında zirvede bazen hava kış şartlarından daha da kötü olabilmektedir. Bu nedenle Ağrı tırmanışına çok iyi malzemelerle gidilmesi gerekir. Yaz ve kış aylarında mutlaka kaz tüyü anorak, su geçirmez üst, polar, termal iç giysiler, iyi bir ayakkabı (yazın iyi bir deri ayakkabı idare edebilir, kışın ise kesinlikle kış koşulları için yapılmış iç botu olan ayakkabılar tercih edilmelidir), kazma, krampon, kask, ocak, yazın en az -15 °C’lik (comfort) bir uyku tulumu, iyi bir mat, 8 veya 9 mm. 50 metrelik iki adet ip, emniyet kemeri, karabina, buz vidası, buz kazması, eldiven, kar maskesi (balaklava), GPS ve telsiz unutulmaması gereken ana malzemelerdir. Çadırın da ‘4 mevsim’ olmasına özen gösterilmelidir.

Tags: