Gönderen Konu: Alacahöyük  (Okunma sayısı 4364 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7751
    • insan ve doğa
Alacahöyük
« : 03 Ocak 2010, 14:32:08 »
Çorum’un 45 km. güneybatısında, Ankara’nın 160 km. doğusundadır.

Eski Tunç Çağı ve Hitit çağında çok önemli bir kült (dini tören) ve sanat merkezi olan Alacahöyük’te 4 uygarlık çağı açığa çıkartılmıştır.

Alacahöyük’te 1. uygarlık çağı, Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuklu-Osmanlı dönemleri ile temsil edilmektedir. 1. kültür katta, Geç Frig çağında höyüğün her yanı iskan edilmiştir. Küçük evlerden oluşan bu kat, seramiğine göre, M.Ö. 650’den daha eski değildir.

Mabedi, büyük yapıları, özel-blok evleri, sokakları, büyük küçük su kanalları, şehir suru, biri kabartmalı ortastadlarla süslü sfenksli, diğeri poternli anıtsal kapılarıyla Hitit İmparatorluk Çağı’nın müstahkem olmayan, düz ovaya kurulan tipik temsilcisi höyüğün 2. kültür katını oluşturur.

Kalker temel üzerine andezit bloklarla inşa edilmiş olan Sfenksli Kapının genişliği 10 metredir. O, bir yolla bağlandığı büyük mabedin anıtsal geçididir.

Alacahöyük 3. uygarlık katını Eski Tunç Çağı (M. Ö 2500-2000) oluşturur. Hitit kültürüne kaynaklık eden kültürlerin önde geleni olan yerli Hatti uygarlığı’nın aydınlanmasında çok katkıları olan Alacahöyük Eski Tunç Çağı hanedan mezarları, bu çağın en önemli buluntularıdır. İntramural mezarlar özel olarak ayrılmış bir alanda toplanmıştır. Dört yanı taşla örülmüş dikdörtgen mezarlar ahşap hatıllarla(kiriş) kapatılmış, damları üzerine kurban edilmiş sığır başları, bacakları yerleştirilmiştir. Altın, gümüş, elektrum, bakır, tunç, demir ve değerli taşlardan oluşan zengin ölü hediyeleri onların hanedana ait olduklarını göstermektedir. Çoğu altın, gümüş kapların dövme, dökme, kakma teknikleri, altın mücevheratın ince süsleri uzun bir gelişmenin ürünleridir.

4. kültür katını oluşturan Geç Kalkolitik Çağ ana toprak üzerine kurulmuş ilk uygarlıktır.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7751
    • insan ve doğa
Ynt: Alacahöyük
« Yanıtla #1 : 05 Nisan 2019, 09:39:54 »
Boğazköy-Alacahöyük Tarihî Millî Parkı, Çorum ili Boğazkale ilçesi sınırlarında, 2600 hektarlık alanda 1988 yılında kurulmuş koruma alanı.

Temel Özellikleri
Anadolu'da kurulan en eski uygarlıklardan biri olan Hititlerden kalma arkeolojik değerler barındırır. Hitit devletinin başkenti Hattuşaş'a ait; kent surları, yer kapı, aslanlı kapı ile yazılıkaya günümüze ulaşan önemli eserlerdendir.

Alanda yapılan kazılarda 5 kültür katı belirlenmiştir. Bizans, Roma, Galat, Frig, Hitit, Asur, Hatti medeniyetlerinin kalıntılarına ulaşılmıştır. Hattuşaş MÖ 14 ile 13.yy'larda Hitit İmparatorluğuna başkentlik yapmıştır. 1986 yılından itibaren Dünya Kültür Mirası Listesindedir. Çivi yazısı ile yazılmış tabletler 2001'den itibaren Dünya Belleği Listesindedir.

Kaynak Değerleri
Hattuşaş antik kentinde 31 tapınak tespit edilmiştir. Tapınakların en büyüğü büyük tapınağın, tanrılarında en büyükleri olan güneş tanrıçası ile fırtına tanrısına adandığı tahmin edilmektedir. Alanda M.Ö 13 yy'a tarihlenen 11 yer altı silosu bulunmuştur. M.Ö 12 y'da Hitit devleti yıkılır fakat Hattuşaş'ta yerleşme devam eder. Hattuşaş, M.Ö 12 yy'da Frig etkilerinin belirdiği bir kasaba görünümü alır. Alanda sonraki dönemde etkin olan uygarlıklardan; Pers, Helen, Galat, Roma ile Bizans'ın izlerine rastlanır[1].

Yazılıkaya tapınağı: Hattuşaş'nın en etkileyici ve büyük dini alanı şehir dışındaki Açık Hava Tapınağıdır. Burada 90 kadar Tanrıça, tanrı, hayvan ile hayali yaratıklar kayalara işlenmiştir. Hitit kültüründe yeni yıl veya ilkbahar törenlerinde tüm tanrılar fırtına tanrısının evinde toplanırlardı. Yazılıkaya üzerinde bu anın işlendiği düşünülmektedir.

Hattuşaş
Hattuşaş, bugün içinde Boğazkale ilçesinin kurulu olduğu Budaközü ovasının sonunda beliren engebeli ve sarp kayalıklı arazide kurulmuştur. Arkeolojik kalıntıları 1834 yılında Fransız Charles Texier keşfetti. 1906'da başlayan kazılar sonucu şehir kalıntılarının Hitit başkenti Hattuşaş olduğu anlaşıldı[2]

Tags: