Gönderen Konu: Bozcaada  (Okunma sayısı 5181 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7750
    • insan ve doğa
Bozcaada
« : 30 Haziran 2015, 14:41:55 »
DÖRT MEVSİM BOZCAADA
Bozcaada genelde yaz tatili için tercih edilmesine rağmen deniz mevsimi dışında da ziyaret edilebilecek bir yer. Şarap ve yemek kültürü, doğası ve iklimi onu her mevsim çekici kılıyor. Günübirlik geziler adayı tam anlamıyla keşfetmek için yeterli değil. Bu görülecek yerlerin çok fazla olmasından dolayı değil. Adanın ritmini yakalamak ve hissetmek için ne kadar uzun kalsanız o kadar iyi oluyor.

YAZ : Adada Mayıs sonundan Ekim ortasına kadar rahatlıkla denize giriliyor. Ama deniz tatili yapmak isteyenler özellikle temmuz ve ağustos aylarını tercih ediyor. Yaz ayları adanın bol rüzgarlı ve nemsiz havası sayesinde bunaltıcı geçmiyor. Okulların kapanış-açılış tarihleri arası ve bayram tatilleri adanın en yoğun olduğu dolayısıyla konaklama fiyatlarının en yüksek olduğu dönemler.

SONBAHAR: Adanın en huzurlu mevsimi sonbahar. Yazın bile soğuk olan deniz sonbaharda ısınmış oluyor. Koylar, oteller, restoranlar size kalıyor. Arka planda bağbozumu devam ediyor. Kasa kasa toplanan üzümler traktörlerle fabrikalara taşınıyor. Sonbahar uzun yürüyüşler, bisiklet gezileri, bağlarda kalan üzümleri, olgunlaşmış böğürtlen ve incirleri yemek için de ideal zaman.

KIŞ: Adada kış genel olarak güneşli geçiyor. Yağmur yağsa bile bulutlar hemen dağılıyor ve ardından güneş açıyor. Dolayısıyla kışın bile kasvetli bir hava olmuyor. Kışın poyraz sebebiyle hava sıcaklığı daha soğuk hissediliyor. Kar ise nadir olarak yağıyor. Aralık-mart arası adada sosyal hayatın en sönük olduğu dönem. Merkezde kaloriferli oteller, bazı restoran ve kafeler açık oluyor. Merkez dışındaki tesisler genelde kapalı oluyor.

İLKBAHAR: Adanın doğal olarak en yeşil göründüğü mevsim ilkbahar. Çiçekler hem kırları hem de bağları renklendiriyor. Havaların ısınmasıyla birlikte ada halkının kendini dışarıya attığı, mangal ve piknik keyfine başladığı görülüyor. Otel ve restoranların çoğu 23 Nisan tatili için açılış hazırlıklarına başlıyor. Binalar, masa ve sandalyeler boyanıyor, bahçelere yeni çiçekler ekiliyor. Bu tarihe yetişemeyen işletmeler ise 19 Mayıs’ta mutlaka açılmış oluyorlar.

ÖZEL GÜNLER
Tatilini adanın özel günlerine denk getirmek isteyenler aşağıdaki tarihleri kaçırmamalı ve otel rezervasyonlarını mutlaka önceden yapmalılar.

New Balance Bozcaada Yarı Maratonu ve 10K Koşusu
9 Mayıs 2015

Bu yıl beşincisi düzenlenecek koşuda ada sporcularla dolup taşıyor. Otel rezervasyonlarını çok önceden yapmalısınız. Koşu ile ilgili bilgiler için: www.newbalancerun.com

Formula Kiteboard Avrupa Şampiyonası 2015 Bozcaada
24-28 Haziran 2015

Avrupa’nın en iyi kiteboard sporcularının katılacağı Avrupa Kiteboard Şampiyonası, IKA’in en değerli disiplini olan Formula disiplininde düzenlenecek. Bozcaada Çayır koyunda gerçekleştirilecek olan Avrupa Kiteboard Şampiyonası kapsamında, Go Bozcaada Festivali de düzenlenecek. Bir hafta boyunca devam edecek Go Bozcaada Festivali kapsamında; yüzme, koşu ve bisiklet branşlarında yarışmalar yapılacağı gibi, müzik festivali de düzenlenecek. 5000’e yakın kişinin katılacağı festival kapsamında, Bozcaada’dan canlı yayınlar da yapılacak.
2015 Formula Race kapsamında, şampiyonanın yapılacağı Çayır Koyu’nda Kiteboard okulu açılacak. Her yıl en az 5 ay boyunca hizmet verecek olan Bozcaada Kiteboard Okulu, yılda ortalama 2000 kiteboard meraklısına eğitim verecek.

Bozcaada Ayazma Panayırı – 26 Temmuz 2015
26 Temmuz, adalı Rumların her yıl kutsal Aya Paraskevi günlerini kutladıkları tarih. Ayazma’da, Aya Paraskevi adına yapılmış küçük bir manastırda bir araya gelinen bu güne halk arasında Ayazma Panayırı deniyor. Küçük manastırın bahçesindeki yaşlı çınar ağaçlarının altına kurulan tahta masalarda yemekler yeniyor, Yunanistan'dan gelen müzik grupları eşliğinde sirtaki yapılıyor. Bu geleneksel panayıra her yıl yurtdışından gelen çok sayıda Rum katılıyor. Uzun yıllardır Rumlarla içiçe yaşayan adalı Türkler de onları bu özel günlerinde yalnız bırakmıyor ve aynı coşkuyla kutlamalara katılıyorlar. Birbirlerine çok yakın bu iki kültürün kaynaşmasına tanık olmak ve bu keyifli ortamın havasını solumak için orada olmalısınız

Bozcaada Ozanın Günü ve Homeros Okuması  11-12 Temmuz 2015
2002 yılından beri düzenlenen etkinlik, gazeteci Haluk Şahin’in kişisel çabalarıyla başlamış ve adanın geleneksel günlerinden biri haline gelmiş. Her yıl farklı bir ozanın davet edildiği etkinlik iki gün sürüyor. Etkinlik boyunca hem davet edilen ozanın şiirlerini kendi sesinden dinleme fırsatı yakalıyor hem de Homeros’un konusu Troya’da geçen büyük destanı İlyada’nın dünya dillerinde okunmasına tanık oluyorsunuz. Şimdiye kadar 9 ayrı dilde okuma yapılmış.İlyada okumaları adanın karşısında bulunan Troya’nın üzerinden doğan sabah güneşiyle başlıyor. Günün erken saatlerinin dinginliğiyle uyum içinde sessizce bir araya gelen topluluk, destanın geçen sene kaldığı yerden okunmasını dinliyor.

Bağbozumu Festivali  5-6-7 Eylül 2014
2 gün süren festival, adalı şarap üreticilerinin kendi bağlarında düzenledikleri sembolik bağbozumuyla başlıyor. Bunun için bağ işçileriyle birlikte traktörlere binilip bağlara gidiliyor.  Toplanan üzümler, eski günlerde olduğu gibi eşek sırtında, at arabasıyla, traktör ve pırpırla, canlı müzik eşliğinde tören alanına taşınıyor. Festival boyunca kale içinde konserler ve iki yarışma düzenleniyor. Yarışmalarda adanın genç kızları arasından bir üzüm güzeli ve adanın en iyi Çavuş üzümü seçiliyor.

Yerel Lezzetler Festivali- 12-13-14 Eylül 2014
İlki 2010 yılında düzenlenen festival, Bozcaada'nın geleneksel günlerinden biri olmaya aday. Adalı kadınlar, evde yaptıkları yerel yemekleri bugüne özel ada meydanına kurulan sıra sıra tezgahlarda sunuyorlar. Giriş ücretini verdikten sonra tepsinizi ve fişlerinizi alarak yemeklerinizi seçmeye başlıyorsunuz. 2014 yılının yeniliği 3 gün boyunca restoranlarda ada lezzetleri ve ada şaraplarının olduğu “Yerel Lezzetler” menülerinin sunuluyor olması. Akşamları da çeşitli konserler düzenleniyor.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7750
    • insan ve doğa
Ynt: Bozcaada
« Yanıtla #1 : 30 Haziran 2015, 14:48:03 »
Bozcaada İçinde Ulaşım

Ada üzerinde ulaşım; motosiklet, araba, taksi ve minibüslerle sağlanıyor.

ADANIN TRAFİĞE KAPANMASI:
2015 Haziran ayında başlayan uygulama ile yaz döneminde merkezde araç kullanımı kısıtlanıyor. Aracınızla feribottan adaya indikten sonra trafiğe açık 3 cadde seçeneğini kullanarak arabanızı belediyenin ücretsiz park yerlerinden birine koyabilir, sonra otelinize yürüyerek gidiebilirsiniz. Dönüşte feribot rezervasyonunuzu göstererek sadece bir yoldan geçerek feribota bineceksiniz. Böylece Rum ve Türk mahallesinin dar ara sokaklarında araba ile sıkışmadan, stres yaşamadan bir tatil geçireceksiniz. Ada merkezi her yere yürüyebileceğiniz ufaklıkta bir yerleşim yeri zaten. Etrafta araba kirliliği olmayan bir ada, ideal ada...

Merkez dışında, plajlara giderken arabanızı eskisi gibi kullanmakta serbestsiniz. Merkez dışında dolaşırken mesafeler uzun olduğu için yürümek çok pratik olmuyor. Ama ben yürümeyi severim diyorsanız, merkezden Tuzburnu Koyu’na 1, Ayazma Plajı’na 2, rüzgar güllerine ise 3 saatte rahatlıkla varabilirsiniz. Güneşin çok yakıcı olduğu saatleri tercih etmemenizi öneririm.
Adayı keşfetmenin en keyifli yolu tabi ki kendinize ait bir araç kullanmak. Ufak bir adada olduğunuz için kaybolmaktan korkmadan yollara bırakabilirsiniz kendinizi. Adanın anayolları düzgün ve asfalt ile kaplı. Toprak yolların ise sadece bir kısmı araçla girmek için müsait. Toprak yollar özellikle dağ bisikleti kullananları çok tatmin edecek. Bağların arasından ilerleyen bu yollar adanın en güzel manzaralarını sunuyor!

Bozcaada’da sadece 1 benzinci bulunuyor. Bu benzinci merkezden 1,5 km. sonra Ayazma yolu üzerinde çıkacak karşınıza. İçerisinde 24 saat açık bir market ve pizza restoranı da bulunuyor.

Bozcaada Belediyesi’ne ait küçük bir otobüs her sabah 07.30 feribotu ile karşıya geçerek Çanakkale’ye gidiyor, akşam feribotuyla da adaya geri dönüyor. Civardaki köylere uğramadan Çanakkale’ye direk gittiği için diğer minübüslere göre daha hızlı yol alıyor.
(Belediye otobüsü 15 TL)

Taksi
Ada taksileri birbirinden bağımsız çalışıyor. Yazın sayıları en fazla beşe ulaşan taksilerin ortak bir durakları olmadığı için şöförlerine cep telefonlarından ulaşmanız gerekiyor. Aracı olmayanlar, taksilerin düzenlediği tam ve yarım ada turlarına da katılabilirler.
(Taksi- Merkez içi 7,5 TL, Merkezden Ayazma Plajı 28 TL., Günbatımı 35 TL.)

Minibüs Seferleri
Adanın tek toplu taşıma aracı olan minibüsler, Ayazma ve Habbele plajlarına giden aynı güzergah boyunca işliyorlar. Böylece ikisinin arasında yer alan Sulubahçe koyundan da geçmiş oluyorlar. Yoğun dönemde güney kıyılarındaki Akvaryum koyuna ve sadece günbatımı için rüzgar güllerine de minübüs seferleri yapılıyor. Sadece haziran- eylül ayları arasında çalışan minibüsler, sabahtan akşama kadar her 15 dakikada bir ada merkezinden hareket ediyor. 2015 yılında adanın kuzey kıyısında yer alan tek plaj Çayır'a da seferler başlıyor.
(Minübüs  Ayazma 3,5 TL.)

Araç Kiralama
Adada bisiklet ve scooter (küçük motor) kiralayan yerler bulunuyor. Bunlardan bazıları araba da kiralıyor. Adada kiralanan scooter ve bisikletler son derece bakımlı. Tabi ki motor ehliyeti şart !

Yat Limanı
Bozcaada’da marina bulunmuyor. Kalenin hemen önünde 45 yat kapasiteli ufak bir yat limanı bulunuyor. Özellikle poyraza karşı korunaklı olan liman, teknelerin genellikle İstanbul’a gidiş-dönüşlerinde  uğradıkları bir liman. Burası belediyenin işletmesinde olup sadece yakıt, elektrik ve su hizmeti alınabiliyor. Tonoz ve telsiz hizmeti bulunmuyor.

PIRPIR
Bağcıların bağ sürmek için kullandığı motorlu küçük araca pırpır deniyor adada. Aynı zamanda bağlara ulaşım ve üzümleri taşımak için kullanılıyor bu araç. Boyu küçük ama sesi çok yüksek oluyor pırpırın. Eğer aceleniz varsa bir pırpıra otostop çekmeyin, çünkü yürüyerek daha hızlı gidebilirsiniz. Ama bir yandan bağcı amcayla sohbet ederken bir yandan ada manzarasını sindire sindire seyretmek isterseniz gözünüz yollarda pırpır arasın!

Bozcaada Taksileri  0542 687 29 15, 0531 965 76 12, 0532 638 45 94, 0532 609 20 98, 0545 507 17 17
Akyüz Rent a Bike&Car  0545 541 95 14
Güney Rent a Bike&Car 0533 218 60 70
Deniz Taksileri  0532 637 73 62, 0532 662 13 68
Yat Limanı  0536 437 17 65

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7750
    • insan ve doğa
Ynt: Bozcaada
« Yanıtla #2 : 30 Haziran 2015, 14:58:43 »
Bozcaada Aktiviteler

Şarap Dersleri
Temel Şarap Dersleri, bir şarap adası olan Bozcaada'ya çok yakışan bir aktivite... Londra merkezli Wine & Spirit Education Trust (WSET) diplomalı Tuğba Altınöz tarafından yaz boyunca verilen derslerde şarapla ilgili bilinmesi gereken temel bilgiler sohbet eşliğinde aktarılıyor.2 saat süren eğitimde önce üzüm çeşitleri tanıtılıyor, yemek-şarap uyumundan bahsediliyor. Sonra 4 ada şarabı tadılarak bilgiler pekiştiriliyor.
Daha bilinçli şarap tüketmek isteyen herkese açık eğitim, bir bağ evinin verandasında veriliyor. En fazla 5 kişilik gruplara büyük bir masanın etrafında sohbet eşliğinde bilgiler sunuluyor.
Daha fazla bilgi için: tugba@winedive.org, 0533 385 34 05

Minibüsle Ada Turu
Adaya arabasız gelenler hergün ada merkezinden 18.30'da kalkan minibüslerle adayı boydan boya dolaşma fırsatını yakalayabilir. Tur yaklaşık 1,5-2 saat sürüyor ve kişi başı 20 TL. ödeniyor.
Poyrazlimanı istikametinde ilerleyen minübüs adanın tüm kıyılarını dolaşıyor. Fotoğraf çekilebilecek manzaralı yerlerde duruyor. Adalı şöförlerin rehberliği ve hoş sohbetleri ile geçtiğiniz yerlerle ve ada ile ilgili genel bilgiler de edinmiş oluyorsunuz. Günbatımı vaktinde rüzgar güllerinin olduğu Batı Burnu'nda yarım saat mola veriliyor. Burada güneşin batışını seyrettikten sonra adanın kuzey kıyılarından ilerleyerek merkeze geri dönülüyor.

Tekne Turu
Adada günübirlik tur yapan iki tekne bulunuyor. Hergün 11.00'de denize açılan tekneler rüzgar durumuna göre adanın çeşitli koylarını dolaşıyor, bazılarında deniz molası veriyorlar. Akşam 18.30'da limana geri dönüyorlar. Öğle yemeği teknede veriliyor.

Dalış
Bozcaada sualtı zenginliği açısından Ege Denizi’nin en önemli dalış noktalarından biri.  Fazla derin olmayan yapısı (12-35 mt.) özellikle ilk defa dalış yapacaklar için uygun bir ortam oluşturuyor.
Ada etrafında dalış yapılabilecek 7-8 tane bölge bulunuyor. Adanın en büyük avantajı farklı yönlerden esen rüzgarlarda bile dalınabilecek daima kuytu bölgelerin bulunabilmesi. Ayrıca deniz suyunun temizliğinden dolayı görüş mesafesi planktonların olmadığı dönemlerde 40-60 metreye kadar ulaşıyor.
Ahtapot,  renkli deniz tavşanı , renkli sünger ve şakayıklar, çeşitli deniz kabukluları ,karagöz, lagos ve orfoz bu zengin doğada görebileceğiniz canlılardan bazıları. Ayrıca  kumlar arasında  birçok eski çapa, kırık tabak parçaları ve amforalara rastlamak mümkün.
Adada bir dalış merkezi bulunuyor. İskeleye demirli teknesi hergün 10.30- 18.000 arasında denize açılıyor. Teknede keşif dalışı yapabilir ya da yıldız almak için 3 günlük kurslarına katılabilirsiniz. İsteyen sadece gezi turu olarak da katılabilir.


Yürüyüş ve Bisiklet
Bozcaada fazla engebeli olmayan yapısıyla yürüyüş yapmak ve bisiklet kullanmak için ideal bir yer. Anayollardan sapılan toprak yollar, sizi keşfe çıkaracak rotalar…Hiç tereddüt etmeden girin toprak yollara. Bağlar arasından ilerleyin, eski damlarda mola verin, acıkınca üzüm ya da incir yiyin. Adada kaybolmak imkansız, batı ucundaki rüzgar güllerini ya da denizi görünce yönünüzü anlarsınız.
Uzun yürüyüşler ve bisiklet sürmek için bahar ayları çok uygun. Yazın ise sıcaklıktan etkilenmemek için sabah çok erkenden ya da güneş batışına yakın yola çıkmak gerekiyor.
Ada merkezinde bisiklet kiralayabileceğiniz yerler bulunuyor. Son derece donanımlı ve bakımlı dağ bisikletleri bulmanız mümkün adada. Bunlardan biri günbatımında bisiklet turları da düzenleniyor. Adayı bilen profesyonel bir bisikletçi önderliğinde grup halinde ilerleyerek günbatımını seyretmek üzere Batı Burnu'na varılıyor. Kondisyonunuza göre daha zor parkurları kapsayan turları da seçebilirsiniz.

Bağ Yolu
Adanın ve Türkiye’nin tek bağyolu. Hem sadece adaya özgü hem de adada yetiştirilen tüm üzümleri görebileceğiniz; bağları tanıyabileceğiniz özel bir yürüyüş yolu. 1 km uzunluğundaki yol, Sulubahçe mevkiinde taraça düzeninde, geleneksel ve modern yöntemlerle yapılmış bağların bulunduğu, denizi doğayı ve üzümü birleştiren bir yürüyüş yolu.
Ada’nın üzümlerini, bağlarını ve bağcılık yöntemlerini size bilgi sağlayacak broşür, harita ve bilgi levhalarıyla destekleyen bağyolu, aynı zamanda bisikletle de keşfedebileceğiniz ve sonunda sizi, Ayazma ve Sulubahçe plajlarına ulaştıracak bir lokasyondadır. Özellikle Nisan-Kasım arasındaki dönem ve yürürken üzümleri görebileceğiniz Ağustos sonu Eylül ayları yürüyüş için en ideal zamanlardır.

Ata Binme
Adanın doğu kıyısında yer alan bir tatil köyü içinde ata binme olanağı sunuluyor. Ata binmeye merakı olanlar burada ders alabilir ya da sadece keyif için ata binebilir.

Bozcaada ve Yoga
Bozcaada havasıyla suyuyla enerjisiyle farklı bir yer. Nedendir bilinmez insana huzur verir vakit geçirdikçe. Burası kolayca içinize dönebileceğiniz, kendinizi dinleyebileceğiniz bir yerdir. İşte bu yüzden Bozcaada'da yoga yapmak bir başkadır. Adada yaşayan yoga hocaları kendi mekanlarında ya da tesislerin bahçelerinde dersler veriyorlar. Mutlaka katılın…

Kaynak : http://www.bozcaadarehberi.com/nm-Ada_Sokaklar%C4%B1-cp-433

Tags: