DoğaKolik - Doğanın Harikalarını Doğakolik ile Keşfedin

GEZGİNİN DÜNYASI - TRAVELLER'S WORLD => İL İL TÜRKİYE => BURSA => Konuyu başlatan: GeZGiN - 12 Şubat 2018, 11:59:11

Başlık: El Değmemiş bir güzellik Misi Köyü
Gönderen: GeZGiN - 12 Şubat 2018, 11:59:11
Bazı yerler, seslerin örselenmediği, kelimelerin eskimediği, dağılan dünyanın toplandığı cennetlerdir. Bursa’daki Misi köyü de böyle… Misi’ye hangi mevsim giderseniz Uludağ’ın kokusu ve manzarası peşinizi bırakmayacak.

[attachimg=2]

İsmail Hami Danişmend, Bursa’nın fethinin, maddî olduğu kadar manevî bir fetih olduğunu söyler ve “Geyikli ve Duğlu erenlerin temsil ettiği bu maneviyat, Türk kültürünün Bizans kültürünü fethetmesi demekti. … Gürbüz bir medeniyetin bitkin bir medeniyete birdenbire, adeta bir sahnede bir dekor değişir gibi birdenbire halef olduğunu gösterecek bir harika şeklini alıyordu.” der.

Uludağ’ın yamaçlarında bulunan Misi köyüne girerken bu sahneye yakından şahitlik ederseniz. 2 bin yıllık bir yerleşim yeri olan bu güzel yer, ismini Nilüfer Çayı etrafında yetişen akça kayın ağacından alıyor. Bu ağacın Roma dilindeki karşılığı Misia imiş. Türklerin Misi’ye yerleşmesi ise Bursa’nın fetih tarihi 1326’dan on sene öncesine gidiyor.

Osman Bey tarafından köye altı ailenin yerleştirilmesi ile Orhaneli tekfuruna giden yardımların önü kesilmiş olur. Bu topraklar, daha sonra I. Murad’ın inşa ettirdiği külliyenin giderlerini sağlamak için Hüdavendigar vakfiyesi olarak hizmet eder. Dere kıyılarına üç adet değirmen yapılır ve buğday bu değirmenlerde öğütülür.

Orhaneli ve Kütahya yolu üzerinde olduğundan dolayı Misi zaman içinde büyük bir kasaba halini alır. Köyde, 17. ve 18. yüzyıllarda inşa edilen ve günümüze kadar gelen 27 adet eski Türk evi bulunuyor. Evlerin bazıları restore ediliyor. Osmanlı barok tarzı ile yapılmış çeşme, hâlâ kullanılıyor. Köyün mezarlığı ise Osmanlı’yı işaret eden bir sergi gibi: 14. yüzyıla ait olan çok sayıda kitabe ve işlemeli mezar taşı bulunuyor.

Dere kenarında ya da içinde güzel bir kahvaltı
Bugün Gümüştepe Mahallesi sınırları içinde bulunan Misi köyünde dere kenarında uzun süren kahvaltılar yapabilirsiniz. Eğer mevsim bahar yahut yaza tesadüf ederse dere içine kurulan masalara oturup, ayaklarınız akan suyun içinde çayınızı yudumlayabilirsiniz. Misili teyzelerin yaptığı gözleme ve çiğ böreklerden tatmanızı da salık veririz. Sucuk ya da köfte ekmek de başka lezzetlerden. Bu arada köy kahvesinde çay, kahve içebilirsiniz. Sokaklarındaki eski evler, eski zamana giden yolun başında herhangi bir mevsimin dinginliği içinde duruyorlar. Uludağ’ın kokusu ve manzarası, nereye gitseniz peşinizden geliyor.

[attachimg=1]

II. Dünya Savaşı’na kadar Avrupa’ya pekmez ihraç etti
Misi’de geçmişte bağcılık, meyve-sebze yetiştiriciliği, ipekböcekçiliği ve tütün ekimi yapılır. Ama köyün asıl ünü pekmez üretimi sayesinde olur. 50 okkalık toprak küpler ve damacanalarla Mudanya limanından İstanbul ve Avrupa’ya pekmez ihraç edilir. 17. yüzyılda köyün tüccarlarından Körükçü Hafız, Hafız Osman ve Hacı Sadettin tarafından İtalya’ya götürülen pekmezler, Kıta Avrupa’sına yelkenli gemilerle takriben beş aylık deniz yolculuğu sonrasında ulaşmaktaşmış. İkinci Dünya Savaşı öncesinde bütün dünyayı saran ağır ekonomik krize kadar köyden Avrupa ülkelerine pekmez ihracatı devam eder.

Nasıl gidilir?
Misi köyü, Bursa Beşevler kavşağından Orhaneli yoluna girildikten 15 km sonra sağda bulunuyor.

Şehir Merkezi'nden Heykel'den Şehreküstü metro istasyonundan metroya binerek Acemler durağında indikten sonra B/20 numaralı otobüse binerek Misi Köyü'ne ulaşabilirsiniz.

Terminal'den 38 numaralı otobüs ile Heykel'de inip metroya aktarma yaparak Acemler durağında indikten sonra B/20 numaralı otobüse binerek Misi Köyü'ne ulaşabilirsiniz.

Uludağ Üniversitesi'nden metro ile Acemler durağında indikten sonra B/20 numaralı otobüse binerek Misi Köyü'ne ulaşabilirsiniz.

İstanbul'dan gelenler için İDO ile geliyorsanız Güzelyalı'dan 1/GY, BUDO ile geliyorsanız Mudanya İskelesi'nden 1M numaralı otobüs ile Emek metro istasyonuna geldikten sonra metro ile Acemler durağında inerek B/20 numaralı otobüse bindiğinizde Misi Köyü'ne ulaşabilirsiniz.