Gönderen Konu: Ahlat Sazlığı  (Okunma sayısı 4939 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7726
    • insan ve doğa
Ahlat Sazlığı
« : 22 Mart 2019, 10:53:53 »
Alan Tanımı:
Ahlat Sazlığı Ulusal Öneme Haiz Sulak Alandır. Bitlis ili Ahlat ilçesinin güneybatısında bulunan Ahlat Sazlıkları, Van Gölü’nün kuzeybatı sınırında yer almakta olup Bitlis, Van, Ahlat ve Tatvan yerleşim merkezlerine sırası ile 59.0 km, 180.0 km, 6.0 km ve 37.0 km uzaklıktadır. Sulak alan, Bitlis-Ahlat karayolu kıyısında bulunmaktadır. Karayolu sazlığın bir kısmını ikiye ayırmaktadır. Alan Van Gölünün kıyısında yer almakta ve sazlıktan akan tatlısu göle karışmaktadır. Alana Erciş-Ahlat ve Patnos-Ahlat karayolu güzergahından da varılabilmektedir.

Ahlat sazlığı Bitlis ili Ahlat ilçesi sınırlarında bulunan Van Gölü’nün kıyısında bulunan tatlısu içerikli bir sazlık alandır. Göl kıyısında olmasından dolayı başta kuşlar olmak üzere diğer birçok karasal omurgalıların su ihtiyacını ve barınma ihtiyacını karşılamaktadır. Van Gölünde Endemik balık türü olan İnci Kefali (Chalcalburnus tarichi) ilkbahar döneminde sazlığa ve sazlığı besleyen akarsulara geçerek üremektedir.

Alanda gözlenen habitat tipleri, sazlık, bataklık, çayırlık ve ağaçlıktır. Alanda tespit edilen canlı türleri bu habitatları beslenme, üreme ve korunma amaçlı kullanmaktadır.  Ötücü kuş türleri daha çok sazlık ve ağaçlık alanları kullanırken Amfibiler daha çok bataklık alanlarda bulunmaktadır.

Hidrojeolojik ve Meteorolojik Özellikler / Su Kalitesi
Van Gölü’ne boşalan Karmuç Çayı ile Pırpıcık Dere arasında kalan Ahlat Sazlıkları 1.3 km2‘lik oldukça sınırlı bir drenaj alanına sahiptir. Bu nedenle sulak alanın ana beslenimini yağıştan daha çok yüzey suları ile yeraltısuları sağlamaktadır. Sulak alan çevresinde yeraltısuyu seviyelerine ilişkin her hangi bir kayıt söz konusu değildir. Sulak alanın Van Gölü kıyısında yer alması ve Van Gölü su seviyesine kıyasla yaklaşık 2 m daha yukarıda olması nedeni ile sulak alandan boşalım yeraltısuları ile Van Gölü’ne doğru gerçekleşmektedir.  Sulak alandan Van Gölüne doğru gerçekleşen söz konusu yeraltısuyu  boşalımı  Van Gölü’nün hacimine oranla  ihmal edilebilecek düzeydedir.

Van Gölü’nün kuzeybatısında yer alan Ahlat Sazlıkları Van Gölü sahiline 1.5 km uzunlukta paralel uzanan çoğunlukla sazlıklardan oluşan doğal bir sulak alan özelliği sergilemektedir. Sulak alanın kuzeyinde ve batısında Kuvaterner yaşlı volkanik kayaçlar (tüf, bazalt) yüzeylenmekte olup, doğu kısmı ise Van Gölü’ne açılmaktadır. Sazlıkların bulunduğu bölge ve yakın dolayında ise Kuvaterner yaşlı alüvyon yüzeylenmektedir. Sulak alanın beslenimi yağışlarla birlikte çevresindeki Karmuç Çayı, Pırpıcık Deresi ile sulak alanın batısındaki kaynak boşalımları ile gerçekleşmektedir. Sulak alandan yüzeysel akım ile boşalım söz konusu değildir. Doğu Anadolu karasal iklim tipinin egemen olduğu Ahlat Sazlıkları ve yakın dolayında yıllık ortalama yağış miktarı 639.0 mm/yıl iken yıllık ortalama sıcaklık değeri ise 9.0 °C civarındadır.

Bitki ve Hayvan Varlığı
Alanda gözlenen habitat tipleri, Sazlık, Bataklık, Çayırlık ve ağaçlıktır. Alanda tespit edilen canlı türleri bu habitatları beslenme, üreme ve korunma amaçlı kullanmaktadır.  Ötücü kuş türleri daha çok sazlık ve ağaçlık alanları kullanırken Amfibiler daha çok bataklık alanlarda bulunmaktadır. Sazlıkta biri endemik olmak üzere 4 balık türü balık türü yaşamaktadır. Bunlardan endemik olan İnci kefali Yakın tehlike altında olup (NT) diğeri hassas (VU) kategorisinde yer almaktadır. Alanda kritik kategoride olmayan (LC) 3 amfibi ve 3 de sürüngen türü tespit edilmiştir. Sulak alanda toplam 105 kuş türü tespit edilmiş olup bunlardan bir tanesi hassas (VU) kategorisinde yer almaktadır.

Alanda özgü bitki karekteristikleri kındıra, suketeni, çobandüdüğü, kurtayağı, yerdeğiştiren, kamış, tavusotu, suteresi, kazyak, delisaz, karatopalak, kofa, kısrakkuyruğu, sandalye sazı, ayrık tuz çizimi, çipil, kösnü otu, adırlı remilotudur.

Alandaki Aktiviteler
Ahlat Sazlığında saz kesimi ve balıkçılık başlıca ekonomik faaliyetler arasında yer almaktadır.

Koruma ve Yönetim
Alan,Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği kapsamında korunmaktadır.

Başlıca Tehdit ve Sorunlar
Alanda turizm yok, ancak alan kaymakamlık tarafından korunduğu için insan baskısı hafif olarak gözlenmektedir. Kaçak avcılık, kirlilik mevcuttur.

Yönetim Yapısı/Mülkiyet Durumu
Ahlat Sazlığı, Bitlis İli, Ahlat İlçesinin güneybatısındadır. Van Gölünün kuzeybatı sınırında yer almaktadır. Ahlat Sazlığında hazine ve özel şahıs arazileri mevcuttur.

Tags: