Gönderen Konu: Ulukaya Şelalesi – Ulus (Bartın)  (Okunma sayısı 2271 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7713
    • insan ve doğa
Ulukaya Şelalesi – Ulus (Bartın)
« : 04 Mayıs 2018, 00:34:27 »
Ulukaya şelalesi “aşk acısını dindiren şelale” olarak da tanıtılıyor broşürlerde. Söylenceye göre Aşk Tanrısı Eros, eşinin kendisini artık sevmemesi nedeniyle intihar eden Selamnos’un bedenini kutsayarak bir şelaleye dönüştürür. Bir daha sevgililerin acı çekmesini istemeyen Eros, böylece şelale suyuyla bedenlerini ıslatanların ya da bu suyu içenlerin aşk acılarından arınmalarını sağlar.



Aşk acısını dindirir mi bilemeyiz ama görenleri büyüleyen bir güzelliğe sahip olduğunu söyleyebiliriz Ulukaya Şelalesi’nin. Bartın ili Ulus ilçesine 17 kilometre uzaklıktaki şelale, Ulukaya köyü yakınlarındaki Ulus Çayı üzerinde. Şelale 20 metrelik bir yükseklikten düşüyor, bir kilometre uzunluğundaki kanyonun içinde yaratıyor doğal güzelliğini. Kanyonun orta yerinde on metre genişliğindeki bir kaya oyuğundan yeryüzüne çıkıp, şırıltılar içinde akan dere yatağına düşüyor. Yaz aylarının en sıcak günlerinde suyu biraz azalsa da, hiçbir zaman kurumuyor. Şelale suyunun bir kısmını içmek amacıyla borularla köylerine getiren Ulukayalılar, aynı zamanda kanyondaki başka bir kaynağı da kullanıyor su gereksinimleri için. Kastamonu-Pınarbaşı’daki Valla Kanyonu ve Ilıca Şelalesi yolu üzerindeki Ulukaya Şelalesi’ne, Bartın’dan veya Karabük’ün Safranbolu ilçesinden ulaşmak mümkün.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7713
    • insan ve doğa
Ynt: Ulukaya Şelalesi – Ulus (Bartın)
« Yanıtla #1 : 09 Mart 2022, 05:18:39 »
Bartın’ın Ulus ilçesinde bulunan Ulukaya Şelalesi, Ulus Çayı’nı oluşturan bir şelaledir. 10 metre genişliğe sahip bir kaya oyuğunun içerisinden çıkan su kaynağının yaklaşık 20 metre yükseklikten dökülmesiyle oluşan Ulukaya Şelalesi, Bartın’da gezilecek yerler arasında yer almaktadır.



Şelalenin döküldüğü yerde oluşan ve yaklaşık 30-40 metre genişliğe sahip olan göletteki su, Ulukaya Kanyonu boyunca akıp gitmektedir. 1 kilometre uzunluğa sahip olan Ulukaya Kanyonu’nun çevresinde yaklaşık 35 metreyi bulan bir set bulunmaktadır. Yaz aylarında azalan su miktarı, kış mevsiminde ise bir hayli artmaktadır.

Şelalenin daha yakından görülebilmesi ve bölgede yer alan Drahna Köyü ile ulaşımın sağlaabilmesi için 1962 yılında yarım tünel şeklinde yol açma çalışması yapılmıştır. Dinamit kullanımı ile kayaların parçalanması sonucu oluşan yol, 1964 yılında tamamlanmıştır. Drahna Köyü ile ulaşımın sağlandığı geçide, Orman Mühendisi olan Âlâettin Yazıcıoğlu’nun adı verilmiştir. Geçidin yapımı sırasında pek çok balık zarar görmüştür ve bazı balık türleri yok olmuştur.

Ulukaya Kanyonu’nda bulunan Uluçay’da alabalık, kayabalığı gibi balık türlerinin yanı sıra çeşitli tatlı su balıkları da yaşamaktadır. Ayrıca su yılanlarına ve kurbağalara rastlamak da mümkündür.

 
Ulukaya Köyü’nde yaşayan yerli halk, içme suyu olarak kanyonun girişinde bulunan kayanın dibinden çıkan kaynak suyunu kullanmaktadır. Yaz aylarında su miktarının azalmasıyla beraber, şelalenin hemen altına yerleştirilen su borusu ile şebeke suyu beslenmektedir.

Ulukaya Şelalesi ve Ulukaya Kanyonu, her yıl yerli ve yabancı turistleri ağırlayan bir yerdir. Fotoğraf çekmeyi ve doğa yürüyüşü yapmayı sevenler, Ulukaya’yı görmelidir. Doğal köy hayatının devam ettiği bölgede, turizm gelişmemiştir ve civarda konaklamaya uygun yer bulunmamaktadır. Fakat yeme-içme yerleri vardır ve turistlerin ihtiyacını karşılamaktadır.

Tags: