Gönderen Konu: Arsiyan Yaylası (Artvin, Şavşat)  (Okunma sayısı 2383 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7726
    • insan ve doğa
Arsiyan Yaylası (Artvin, Şavşat)
« : 21 Mayıs 2018, 05:12:00 »


Arsiyan Yaylası (Artvin, Şavşat), heyelan veya buzul işlemesi sonucu oluşan irili ufaklı 20 kadar göl ile Artvin yaylalarından biridir. Yöre halkı tarafından isimlendirilmiş göllerden Sedava Gölü üzerinde büyüklüklerine göre 150 metrekare ile 20 metrekare arasında değişen 8 ayrı yüzen ada bulunmaktadır. Muasıl Gölü’nde 2 yüzen ada bulunmaktadır. Ayrıca Posta Gölü’nün yanında bulunan küçük bir gölde de 2 adet yüzen ada ortaya çıkmıştır. Türkiye’de şimdiye kadar 8 yüzen adanın varlığı biliniyordu. Böylece Türkiye’nin sahip olduğu yüzen ada sayısı 20’ye çıkmış oldu.

Çevresinde pek çok buzul gölü bulunan yayla, yürüyüş ve dağ tırmanışları için uygun bir ortama konuşlanıyor. Bunlar arasında en önemlilerini Kız Gölü, Boğa Gölü, Tavar Gölü, Sedava Gölü, Posta Gölü, Deve Gölü, Muğoul Gölü olarak sayabiliriz. Boğa ve Kız gölleri, yörede efsanelerle anılıyor. Posta Gölü, adını cumhuriyet döneminde bölgeye kurulan ve hala faaliyet gösteren karakoldan alıyor. Tabanı çamurlu ve ortasında çimen kaplı bir ada bulunan Muğoul Gölü, cesaretlerini kanıtlamak isteyen genç delikanlıların yüzme sınavı verdiği yerdir. Sedava Gölünün özelliği ise üzerinde küçük yüzen adacıkların bulunmasıdır.



Türkiye’nin yüzen adalarının çok olması ile ünlenen, muhteşem doğası ile bilinen Arsiyan Yaylası Karadeniz’in gözde tabiatına sahip olan mekanlarından bir tanesidir. Doğal yaşamın renklerinin bir arada toplandığı muhteşem bir tabiat sahibi olan yaylada hemen hemen her yıl yeni bir adacık ortaya çıkabilmektedir. Bu yaylayı diğerlerinden ayrı kılan ve ön planda olmasına sebep olan sadece adacıkların ortaya çıkması değildir. Yayla içinde yer alan kömür madenleri ve tuz kayaları da şöhreti bakımından önemlidir.

Arsiyan yaylası otuyla, suyuyla, balığıyla diğer yaylalardan farklıdır. Ayrıca tuz kayaları kömür madeni ve irili ufaklı çok çermik vardır. Yaylaların büyük nimeti turfanda meyveleri kekre, mozi, mesğal, jol da bol bulunur. Ayrıca gezilerde toplanan güzel kokulu Negolara (sarı cennet çiçekleri) lezzetli ve faydalı çorbası olan pancarının da ayrı bir bolluğu vardır.



Arsiyan Yaylası nerede?
Artvin’in Şavşat ilçesi sınırlarında bulunan Arsiyan yaylası Gürcistan sınırı ile son bulmaktadır. Sarı cennet çiçeklerinin bol olduğu, pancarın diyarı olarak bilinen yayla yolları turizm açısından gezintiler için uygundur. Hayvancılığın yaygın olarak hissedildiği ve görüleceği yaylada etin yanı sıra göllerindeki leziz balıklarının da tadına bakabilirsiniz.

Yalnızçam Dağları silsilesinin kuzeydoğu ucunda yer alır. En yüksek yerleri Kençiyan Tepesi ve Kanlıtepe’dir. Şavşat’ın Pınarlı, Demirkapı, Ilıca köyleri ile Ardahan’ın Posof ilçesi arasında kalır. Arsiyan Dağı’nda Şavşat’ın Cevizli, Yaşar, Saylıca ve Kayadibi köylerine ait yaylalar bulunur. Dört bir yanı göllerle kaplıdır. Dağcılık sporuna oldukça uygundur. Kuzeyinde ve batısında Gürcistan sınırı, güneyinde Ilıca Köyü, güney doğusunda Pınarlı Köyü, Cin dağı, doğusunda ise Posof (Kol Köyü) bulunur. Şavşat Arsiyan arasında ki yol düzenli çalışmaktadır. Arsiyan yaylası otuyla, suyuyla, balığıyla diğer yaylalardan farklıdır. Ayrıca tuz kayaları kömür madeni ve irili ufaklı çok çermik vardır.



Türkiye’nin en doğusundaki yaylalardan biri olan Arsiyan, Türkiye-Gürcistan sınırında yer alır. Yalnızçam Dağları silsilesinin kuzeydoğu ucunda yer alan Arsiyan Yaylası, Şavşat’ın Çavdarlı köylüleri tarafından kullanılıyor. Kuzeyinde ve batısında Gürcistan, güneyinde Ilıca Köyü, güneydoğusunda Pınarlı Köyü ve Cin Dağı ile doğusunda Ardahan’ın Posof ilçesi bulunuyor. Otuyla, suyuyla ve balığı ile ünlü Arsiyan, otantik dokusunu hala koruyan ender yaylalardan biridir.

Arsiyan Yaylası’na nasıl gidilir?
Şavşat ilçesinden ilerleyerek iki yaylanın bitiminde bulunan Arsiyan yaylası, hem otuyla, hem suyuyla hem de üzerinde bulundurduğu yüzen adalarındaki balıklarla ünlüdür. Doğal atmosferde balık yemek isteyenler için harikadır kesinlikle tavsiye ederiz.

Şavşat’ın Pınarlı, Demirkapı, Ilıca köyleri ile Ardahan’ın Posof ilçesi arasında kalır. İlçeye 40 km mesafede olup köylerden sonra arazili araçlarla ulaşım sağlanmaktadır.

Arsiyan Kız Gölü efsanesi?
Yayla içinde yer alan Kız Gölü buranın efsaneleri ile ünlü olmuş en meşhur gölüdür. Göl üzerinde bulunan kırmızı renklerin anlatılan efsaneden kaldığı söylenir. Efsaneye göre çobanın boğası başka bir boğa ile güreşe tutuşur. Bu güreşte çobanın boğası yenilir ve kanı göle düşür. Çoban buna çok üzülür. Gölün etrafında gezerken bir kızı görür ve aşık olur. Kızın yanına gidince kız göle atlar ve ortadan kaybolur. Kızın peşine giden çoban gölün kenarında kızın tarağını bulur ve onu alır. Kara sevdaya düşen çoban hasta olur ve yataklara düşer. Efsaneye göre tarağı yerine bırakınca çoban bu hastalıktan kurtulur.
« Son Düzenleme: 21 Mayıs 2018, 05:20:26 Gönderen: GeZGiN »

Tags: